Ahoj všichni,měl bych prosbu.
Chtěl bych si postavit CNC frézku na obrábění dřeva,hliníku,duralu a potřeboval bych se poradit ohledně součástek na tento stroj.
Rozjezdy by měly být 600x300x150
Na celý stroj bych chtěl použít lineární vedení +vozíky od hiwinu a tak se chci zeptat jakou velikost zvolit pro takovouto frézku.
Další věc jsou motory,co jsem se dočetl na fóru tak bych asi použil nema 23 okolo 2 Nm bude to ok ???
Díky
CNC
Ahoj mel bys dat vic informaci, tezko rict. Sam mam Nemá 23 a jezdi to, zatím teda neobrabi. Rukou ten motor neudrzis, takze jestli az to budes mit nejak postaveny, zkus jestli jde prsty otáčet pružnou spojkou. Mam to tak na Z a rukou lze takhle pohybovat a na ta Nemá 24 to utahne. Jinak jsem to zkousel i na momenty na AKU vrtačce, jen potrebujes zjistit kolik jak tam jsou momenty. Lze to s Pet lahvi s vodou a prepocitat ten moment na kratsi tycku, kterou upnes do vrtačky a zvedáš pet lahev. Tak zjistis priblizne ze třeba placnu stupeň dotahovani 8-2Nm.
koukni na sekci nase masiny, tam urcite najdes něco podobného a podle toho lze spoustu věci okoukat, ale zalezi na spouste faktorech, ted bych zatím motor neresil, jen trochu, aby se ti tam vesli ruzne velikosti prirub dle typu motoru a abys tam mel místo třeba na vetsi, delší.
Zatím bych resil jestli kulickac, nebo trapez a tak.
koukni na sekci nase masiny, tam urcite najdes něco podobného a podle toho lze spoustu věci okoukat, ale zalezi na spouste faktorech, ted bych zatím motor neresil, jen trochu, aby se ti tam vesli ruzne velikosti prirub dle typu motoru a abys tam mel místo třeba na vetsi, delší.
Zatím bych resil jestli kulickac, nebo trapez a tak.
Ahoj, z čeho budeš mít most a hlavní konstrukci? To má celkem velkej vliv na výběr motorů, potom maj vliv šrouby, čím nižší stoupání tím je to víc zpřevodovaný a stačí slabší motor. Potom taky záleží na vřetenu (váha). Hiwin toho dělá spoustu, obecně by mělo stačit něco v šířce kolem 20mm. To dá dost velkou podporu i na ten dural.
Ten druhej menší bude taky na 23(Y60 X42 Z20cm).
Já provozuju tenhle router na NEMA23, na Y sou dvě (Y850, X740 Z150mm) X a Z po jednom. Překližka, plasty, hliník v pohodě, limituje to jen výkon vřetene, ne pojezdů.Ten druhej menší bude taky na 23(Y60 X42 Z20cm).