Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Tomáš S.

21. 8. 2014, 9:34

magi píše:Chceš tím říct, že Tedom dává do svých mašin zázračný kosmický supergenerátor?
Viz. příloha - odstavec "generátor".
Vycházím z vlastních zkušeností s generátory s malými výkony v řádu kilowattů a ty je třeba pohánět spalovacím motorem s výkonem přibližně dvojnásobným, než je odebíraný výkon elektrický. Použitý alternátor z ventry na tom nebude s účinností o moc lépe. Nakonec klidně si udělej zkoušku: připoj zátěž známého příkonu a změř spotřebu paliva. Z energie v palivu a účinnosti motoru se dopočítá účinnost generátoru.

95% co si Tedom píše v papírech, je docela vysoká hodnota,no možná že jo, neměřil jsem to. Také se tam píše o plnění emisních limitů a to bych fakt chtěl vidět.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2014, 9:57

Zatím jedu furt na Lucas, dvě krajní cívky neřídím, předvstřik je "od oka" a zdá se to OK, motor nekouří a spotřeba vypadá cajku.
Bosch bude až ho seženu za míň než 2,5tis. což zaň rozhodně dávat nehodlám.
Jinak měřící trafa už jsou v rozvodnici zapojené, výkon už to měří. Tímto ještě jednou mockrát děkuji mým kamarádům do Otrokovic.
Taky řemen už je tam 5PK955 a opět bez servočerpadla ovšem byl to trošku problém, protože napínací kladka jej šponovala tak že brnkal vysoké C.
Musel jsem trošku pilníkem upravit mechanizmus šponovací kladky, jinak by šlo do hajzlu ložisko pumpy nebo altu.
Zítra provedu přeložení z montážních koz na autovlek a přitom celou mašinu zvážím.
Jinak dneska test se svářecím invertorem na 3,2 elektrodu o tom stroj skoro neví, jen při zapalování lehce mění zvuk.
Kolik kW to dává do invertoru nevím, protože jsem to testoval sám a nemám oči všude.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2014, 10:11

Tomáš S. píše:
magi píše:Chceš tím říct, že Tedom dává do svých mašin zázračný kosmický supergenerátor?
Viz. příloha - odstavec "generátor".
Vycházím z vlastních zkušeností s generátory s malými výkony v řádu kilowattů a ty je třeba pohánět spalovacím motorem s výkonem přibližně dvojnásobným, než je odebíraný výkon elektrický. Použitý alternátor z ventry na tom nebude s účinností o moc lépe. Nakonec klidně si udělej zkoušku: připoj zátěž známého příkonu a změř spotřebu paliva. Z energie v palivu a účinnosti motoru se dopočítá účinnost generátoru.

95% co si Tedom píše v papírech, je docela vysoká hodnota,no možná že jo, neměřil jsem to. Také se tam píše o plnění emisních limitů a to bych fakt chtěl vidět.
Co se týče účinosti generátoru,
stran tohoto jsem speciálně volal klukům do Tedomu už na začátku tohoto projektu. Šlo mi o to, zda Felda 1,9D při 1500ot./min bude mít adekvátní výkon na hřídeli tomuto mému generátoru, potažmo jestli je vůbec reálné tento motor na tuto aplikaci použít. Bylo mi sděleno, že tyhle generátory mají účinnost od 90% nahoru a tím pádem pokud má generátor štítkových 12,8kW elektrických musí 20kW mechanických na hřídeli motoru při 1500ot./min stačit.
Odpovídá tomu i praktické testování, kdy poloha akčního členu Heinzmann je při 9kW elektrické odporové zátěži na generátoru někde na 45% polohy.
Jediný problém který nastává je proudový náraz při tvrdém rozběhu asynchronního motoru s kotvou na krátko který s sebou "od začátku táhne zátěž".
Emise neřeš, to je úplně jiná kapitola. Ty mašiny od Tedomu prošly státní zkušebnou a ty čísla si z prstu nikdo nevycucal.
Mimochodem teď koukám přímo do dokumentace od generátoru Leroy Somer a skutečně tu píšou 95%.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2014, 2:00

650kg s plnou nádrží nafty

dnešní provoz u nás ve fabrice - invertor svářečka, dvě flexy, rádio, dvě kladiva, mikrovlnka a konvice :D
za 7 hod spotřebováno cca 10litrů, ale výše uvedenými spotřebiči jsme ji fakt jen lechtali

https://www.youtube.com/watch?v=QSRRLAa ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2014, 9:48

Tenhle krám jsem dneska měl doma na opravě.
Čistokrevný Číňan diesel jednoválec s udávaným výkonem 7KVA patřící jedné firmě, která u nás ve fabrice dělá izolaci potrubí.
Dali za to prej 30tis. a smutně mě k tomu volali že to nemůže utáhnout rychlovarnou konvici.
Má to jakýsi maličký digitální multiměřáček, který ukazuje A, V, Hz a mth. Když jsem si všiml že to má 36Hz tak mi byla zavada jasná.
Doma jsem to oddekloval, u regulátoru otáček vyvrtal o kus dál díru pro pružinu, trošku ji pošteloval kombinačkama aby to drželo jakž takž aspoň 50,5Hz a už to funguje jak hrom :D
Ale dělá to kravál tak akorát na sluchátka, chčije z toho nafta a navíc to má generátor motanej hliníkem.
Před cca 3mi lety jsem tady už tu samou kraksnu se spáleným genošem řešil, nakonec ho v místní navijárně udělali nějak melouchem a natočili ho mědí za slušnej peníz. Takže takovejhle vergl bych teda nechtěl ani zadarmo.
Za další mě dneska volal známej a chce předělat vojenskou 80kW centrálu na řízení ComAp tak, aby fungovala jako automatický záskok někde v drůbežárně.
A za poslední, se za mnou dneska stavoval kamoš z Tedomu a chce udělat chlazené výfukové sběrné protrubí na Kubotu 20kW.
Se z těch motorgenerátorů nakonec poseru - abych si na tom pamalu založil živnost :lol: :lol:
Přílohy
KIF_8796.JPG
KIF_8795.JPG
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

25. 8. 2014, 10:28

No a kolik je na světě lidí kteří ani zdaleka netuší že nějaké Hz jsou, natož aby si jich všímali :D

PS: Nejlepší generátor co jsem viděl si koupil jeden velký majitel na svoji jachtu. Měl cca 5kw, takový větší kufřík, skoro nebyl slyšet. Hráli jsem si s ním v garáži pro radost než si ho odvezl.
Myslím že cena byla cca 30.000,- ale už je to 5 let.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
pavlaxy

26. 8. 2014, 10:00

Ahojky :D :P
tady jeden kufříkový lodní generátor z výstavy...
a k tomu nádavkem manuál ke generátoru WhisperGen
ještě jsem někde měla generátor se stirlingem na plyn......a další elektrocentrálu Efoy s palivovými články na methanol :)
IMG_2571.JPG
IMG_2572.JPG
IMG_2573.JPG
UserBookDO40015D.pdf
(1.53 MiB) Staženo 388 x
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2014, 3:42

Kdyby někdo potřeboval navařovat odbočku k trubce (jako já dneska) tak tady je na to vynikající prográmek, který vygeneruje rozvinutý tvar odbočky do šablony k tisku na papír.
Jinak se to musí dělat od oka zkusmo a je to dost zdlouhavé a pracné.
Nebo se to dá udělat na frézce, pokud ovšem máme frézu odpovídajícího průměru ale někde na stavbě je to stejně o ničem.
Už jsem to kdysi používal, ale děsně dlouho mi trvalo si vzpomenout na název.
Zadá se průměr jedné trubky, průměr duhé trubky a úhel. Vytiskne, nalepí na tvrdý papír, vystřihne, obtočí kolem trubky, obkreslí fixem, vyřeže a dobrousí flexou a sedí na druhé trubce jak prdel v gatích :D

ke stažení ve slovenštině http://uloz.to/xNjqfVW4/tubemitter-rar" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
22315120_tubemitter-sk.jpg
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2014, 10:33

Nemá někdo zbytečnou 4 čelisťovou univezálku pr.160 ?
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2014, 4:45

Dneska odpoledne jsem se tahle krásně bavil :D
Kamoš automechanik si za mnou furt dokola když potřebuje udělat nějakou zámečničinu chodí vypůjčovat pokosník.
Mimochodem je to takovej škaredej ohnutej z plechu, kterej jsem vyráběl když mě bylo asi 15 let.
Ke koupení to ale nikde není vidět, tak se dneska páchaly 3 pokosníky s příložkou.
Všechny funkční plochy jsou frézované, tzn. kdyby to měl někdo zaplatit tak jeden kus vyjde klidně na 500,-
Přílohy
KIF_8801_1.jpg
pavlaxy

31. 8. 2014, 9:36

Ahojky :D :P
takové hezké bez frézování by se mi hodily pod dřez na zeď :)
chci dát desku kuchyňské linky na výložníky aby mohly být skříňky na kolečkách a dalo se pod linkou uklízet..
netušíte kolik svinstva a pavouků pod skříňami je :(
a další výhoda je dvojnásobná pracovní plocha a to se vyplatí .....
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

31. 8. 2014, 10:57

Stačí říct, vykrájíme co je libo :-)
Další projekt už je nachystaný a bude (což je v mém případě skoro k neuvěření) na téma CNC stroj.
Hodlám konečně po X letech dotáhnout pálící plotr který vozí plazmový hořák tak nějak do hotového stadia.
Ruku na srdce, drevěný bastl udělal práce hodně (i vydělal dost peněz) ale je přece jenom poněkud malý a rozjezdy nevyhovují potřebám.
Když to shrnu, pohony budou dál krokovými motory, řízení bude dál Mach3 na WinXP (nepamatuju jediný problém).
Zásadní změna bude v přenosu momentu z motorů na pojezdy, doteď to řeší zavitové tyče, na nový stroj jsou v plánu ozubeně řemeny v metráži.
Rám bude kovový z jaků, nijak zvlášť velký - megalomanské představy formátu 1,5 x 3m už mě pustily :D
Rozhodně nechci mít v dílně nějaké obrovské překážedlo, to v žádném případě.
Zkráceně řečeno, potřebuju aby se na plotr dal hodit kus plechu (neříkám že celá tabule) a bez problémů s různým podpíráním, přidržováním, podkládáním krájet.
Moc rád bych tam měl funkční i THC (což se tu mnohokrát probíralo), ale rozhodně za ně nehodlám uvalit majlant, to se klidně bez něho obejdu.
Rozhodně chci aby mi jezdil portál a nikoliv stůl (jako je tomu nyní), tzn. pokud na plotr hodím nějaký veliký dílec do kterého potřebuju krouhnout drážku, aby se tento při řezání vůbec nehýbal (kvůli podpěrám a pod.).
Takže se dá říct že nic světoborného se dít nebude, žádná AC serva se konat nebudou - není důvod.
Pak by možná nebyla k zahození i 4tá osa pro řezání hrdel na trubkách, což je docela frekventovaná záležitost - viz. 4 příspěvky zpět.
pavlaxy

31. 8. 2014, 11:36

Prima to se mi líbí :D :P
...ty výložníky jdou samozřejmě svařit z pásoviny trochu jsem si zašpásovala :oops:
ale vážně ,máš TL=20mm není to příliš na ten stroj ?
RaS

1. 9. 2014, 12:12

k čemu 20mm držák kuchyňské desky? to na té desce děláte grupensex orgie nebo co? :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
pavlaxy

1. 9. 2014, 12:48

RaS ,
u mne se dá očekávat téměř cokoliv - to máš pravdu
všichni si pamatují na tu klec se subinkou :D :P
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=29& ... hilit=klec" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“