Soustruh SU 50 - pohon
Zdravím na foru. Stal jsem se majitelem soustruhu SU 50/1500. Byl za šrotovou cenu, tak proč nebrat.
Řeším možnost trvalého odpojení jednoho z motorů. Jsou tam dva 5,5kW a i při přepnutí na jeden se při rozběhu spínají oba. Jelikož mám jistič v domě B25A je to na hraně. Myslím. že pokud by se jeden trvale odpojil, bude mi určitě pro mé práce stačit výkon jednoho. Našel by se tu někdo, kdo by mi poradil jak upravit zapojení s jedním motorem? Případně překreslit přiložené schéma? Také myslíte potom odstranit alnico nebo jej zachovat? Díky za každou radu.
Řeším možnost trvalého odpojení jednoho z motorů. Jsou tam dva 5,5kW a i při přepnutí na jeden se při rozběhu spínají oba. Jelikož mám jistič v domě B25A je to na hraně. Myslím. že pokud by se jeden trvale odpojil, bude mi určitě pro mé práce stačit výkon jednoho. Našel by se tu někdo, kdo by mi poradil jak upravit zapojení s jedním motorem? Případně překreslit přiložené schéma? Také myslíte potom odstranit alnico nebo jej zachovat? Díky za každou radu.
vždyť je to v tom návodu všechno krásně popsaný
rozběh oba motory v serii = snížení proudového nárazu
po rozběhu - hlídá odstředivý spínač Alnico - běží mašina na 1 nebo oba motory podle polohy přepínače
při chodu na 1 motor se ten druhý jen unáší
max z toho nepoužívaného sundej vrtuli ať to nedělá kravál
ona tam ta elektrárna není zbůhdarma, má to i další fce, viz návod
ten proudový náraz při startu by asi šel ještě snížit vřazením odporů do serie s vinutími motoru M2, to je ten co je při chodu na jeden motor elektricky odepnutý, nemohlo by to pak ale jet na dva motory nebo by se ty odpory musely dalším stykačem zkratovávat
hlavně žádné nevratné zásahy
rozběh oba motory v serii = snížení proudového nárazu
po rozběhu - hlídá odstředivý spínač Alnico - běží mašina na 1 nebo oba motory podle polohy přepínače
při chodu na 1 motor se ten druhý jen unáší
max z toho nepoužívaného sundej vrtuli ať to nedělá kravál
ona tam ta elektrárna není zbůhdarma, má to i další fce, viz návod
ten proudový náraz při startu by asi šel ještě snížit vřazením odporů do serie s vinutími motoru M2, to je ten co je při chodu na jeden motor elektricky odepnutý, nemohlo by to pak ale jet na dva motory nebo by se ty odpory musely dalším stykačem zkratovávat
hlavně žádné nevratné zásahy
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
pokud vyndáš pojistky P3 tak se přece ten druhej nemůže pustit a ten první musí jet (pokud se zapne).. pokud je to schema teda správně..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To, že se při zapnutém režimu s jedním motorem spouští při startu oba motory, je naprosto v pořádku. Rozběhový proud dvou sériově zapojených motorů je menší, než by byl rozběhový proud jediného motoru. Po dosažení provozních otáček se pak přepnou ze sériového zapojení na paralelní (běh na dva motory) nebo se ten druhý odpojí (běh na jeden motor). Jediná možnost jak ten proudový náraz při rozběhu snížit je nějaký soft startér nebo frekvenční měnič. Osobně bych se v tom raději nevrtal a jestli padá jistič, tak bych prostě dal silnější 

Naposledy upravil(a) prochaska dne 28. 9. 2014, 12:15, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pro rozběh jsou motory zapojené sériově, takže odpojené pojistky u jednoho zastaví i ten druhý.RaS píše:pokud vyndáš pojistky P3 tak se přece ten druhej nemůže pustit a ten první musí jet (pokud se zapne).. pokud je to schema teda správně..
Aleš Procháska
Díky všem!
Ano o fm nebo softstartéru jsem již také uvažoval, ale jsou to další nemalé náklady na pořízení. Určitě by to vyřešil silnější hlavní jistič, ale do toho se mi také zatím jít nechce, vzhledem k vyšším platbám.
Dílnu mám od RD vzdálenou asi dvacet metrů a proud do ní vedu z něho. Takže hlavní jistič B25A- domovní rozvaděč B20A- rozvaděč v dílně B20A. Vyměnil jsem ty 20A za 25A a zatím drží. Měřil jsem klešťákem proud při rozběhu na fázi- 27A a po přepnutí po rozběhu, kdy jede již jen jeden- 7,5A. Dosud mi to takto jistič ještě nevyhodilo, i když teda jel jen na prázdno. Ještě není ani řádně ustavený a na místě. Není to žádný drobeček a trochu místa mi v dílně zabere. Musím ji celou přeorganizovat.
Nejspíše tedy motory prozatím nechám jak jsou a uvidím v provozu, jestli při práci, rozběhu, bude jističe vyhazovat. Soustruh jsem pořizoval zatím jen pro vlastní potřebu. Takže každý den osm hodin nepojede.
Ano o fm nebo softstartéru jsem již také uvažoval, ale jsou to další nemalé náklady na pořízení. Určitě by to vyřešil silnější hlavní jistič, ale do toho se mi také zatím jít nechce, vzhledem k vyšším platbám.
Dílnu mám od RD vzdálenou asi dvacet metrů a proud do ní vedu z něho. Takže hlavní jistič B25A- domovní rozvaděč B20A- rozvaděč v dílně B20A. Vyměnil jsem ty 20A za 25A a zatím drží. Měřil jsem klešťákem proud při rozběhu na fázi- 27A a po přepnutí po rozběhu, kdy jede již jen jeden- 7,5A. Dosud mi to takto jistič ještě nevyhodilo, i když teda jel jen na prázdno. Ještě není ani řádně ustavený a na místě. Není to žádný drobeček a trochu místa mi v dílně zabere. Musím ji celou přeorganizovat.
Nejspíše tedy motory prozatím nechám jak jsou a uvidím v provozu, jestli při práci, rozběhu, bude jističe vyhazovat. Soustruh jsem pořizoval zatím jen pro vlastní potřebu. Takže každý den osm hodin nepojede.
nám tedy v práci běží padesátka jen na jeden motor druhý kleknul a už ho nikdo nedal opravit jak je odpojen nevím mohu se poptat.
Jeden motor samozřejmě na práci stačí i na dost namáhavou. Chtěl bych vidět co za špony by ho zastavilo to dřív přetrhne nůž nebo ozub. kolo.
Jeden motor samozřejmě na práci stačí i na dost namáhavou. Chtěl bych vidět co za špony by ho zastavilo to dřív přetrhne nůž nebo ozub. kolo.