planovani elektroniky na budouci cnc frezku

tominn

4. 10. 2014, 10:13

Dobrý den, plánuju elektroniku na svoji prvni cnc frézku. Našel jsem si tyto komponenty:
4x
http://www.aliexpress.com/item/Factory- ... 71780.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.aliexpress.com/item/CNC-5-Ax ... 51911.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.aliexpress.com/item/4x24H2A7 ... 44377.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.aliexpress.com/item/500W-36V ... 83455.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Zatím by to měla být klasicky 3 osá frézka, časem přibyde 4 osa v podobě děličky
Budou tyto komponenty k sobě ladit ? hlavně by mě zajímalo jesli je dobrě zvolený zdroj, moc si s elektornikou nerozumim tak se raději poptám.Děkuji za odpovědi
tominn

6. 10. 2014, 8:19

Prosím poraďte mi někdo ohledně toho zdroje
pavel-gravos

6. 10. 2014, 9:20

Lepsi by byl zdroj na 48V a trimrem ho adjustovat dolu, cca na 45V, aby motory mohly dosahnout vyssich rychlosti.
treba:
http://www.aliexpress.com/item/400W-48V ... 97970.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Jinak ten tvuj taky vyhovi.
Thomeeque

6. 10. 2014, 9:27

Ahoj,

řek bych, že v pohodě, jen bych doporučil 48V, víc voltů, větší vodpich..

Spíš ty motory bych přehodnotil, větší proud, menší indukčnost, větší vodpich.. tydle jsou imo v seriove konfiguraci, to bude líný.. btw. potřebuješ takový vobludy?

T.
pavel-gravos píše:Lepsi by byl zdroj na 48V a trimrem ho adjustovat dolu, cca na 45V
Mě to vyšlo 43 ;)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
pavel-gravos

6. 10. 2014, 10:12

K motorum se to toho zatim moc povedet neda, nevi se jaka bude mechanika, jake pozadavky na rychlost a silu, to je na vesteni z kristalove koule - neumim...
tominn

6. 10. 2014, 11:17

Děkuji vám za reakce,
zdroj bych koupil podle vašich rad. Jen teď nevím co s těma motorama, od frézky bych chtěl, aby zvládla frézovat dural. Říkal sem si, že raději koupím vetší motory ať to nějak nehoním. Ale jestli sou ty motory na úkor lenosti a budou postačovat jiné, které to zvládnou a budou svižnější proč ne. Co by jste tedy doporučily za motory?
pavel-gravos

6. 10. 2014, 11:56

A jak velka ta frezka ma byt? Pracovni plocha 150x100mm nebo 2000x1000mm?
Kolik asi bude vazit portal?
Nejaky nakres?

Jaky bude prevod? Sroubovy? prumer/stoupani?

Frezovat dural, fajn, ale jaky max.prumer nastroje? 2mm nebo snad 60mm?

Tohle si neprve musis ujasnit, pak ma smysl se na neco ptat.

Takhle je to jako: Chci si postavit letadlo, jaka mam dat kridla, poleti to?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2014, 12:55

tominn píše:Děkuji vám za reakce,
zdroj bych koupil podle vašich rad. Jen teď nevím co s těma motorama, od frézky bych chtěl, aby zvládla frézovat dural. Říkal sem si, že raději koupím vetší motory ať to nějak nehoním. Ale jestli sou ty motory na úkor lenosti a budou postačovat jiné, které to zvládnou a budou svižnější proč ne. Co by jste tedy doporučily za motory?
Buď přesně výš jak bude konstrukce stroje dělaná a zda pohony jsou OK, nebo jako většina si je kup až bude stroj postavený.
Na základě změření se dá snadno potřebná síla zjistit a není potom zbytečně velká nebo malá což je obojí špatně.
Nebo bude stroj tak dobré konstrukce že to přehodnotíš a použiješ serva.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
tominn

6. 10. 2014, 1:04

Jasně chápu, tězko radit.
Výkres nemám, budu vycházet z této konstrukce - viz odkaz:
http://www.youtube.com/watch?v=JMjsmrFyyIA" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=NChU-pNAESQ" onclick="window.open(this.href);return false;

Na všech třech osách bude lineární vedení, použiji kuličkové šrouby 16x5 a přes pružnou spojku budou spojeny s motorem.
Průměr nástroje min. 6mm, kdyby 8 bylo by fajn.
Pracovní plocha 400x300x12 ocel, váha 11kg
celková váha nevím, chtěl bych použit sílu jeklu aspoň 5-6 mm, myslím že celková váha by se mohla pohybovat někde kolem 100kg
Mám možnost koupit přes známého frekvenční měnič 1.5kw a k tomu bych dokoupil vřeteno, nebo raději koupit cely set (vřeteno + měnič) 2.2kw to mi taky vrtá hlavou
Thomeeque

6. 10. 2014, 2:14

Koupil bych SX23-1414, ty vypadaj celkem svižně a stojej pár korun. Ani o hodně dražší kousky tě nijak zásadně neposunou, musel bys pak jít i na vyšší proudy a napětí (jiné drivery) a to už se spíš vyplatí jiná technologie.

EDIT: i když já vlastně nevim, na kuličkovym šroubu se to do toho motoru možná potřebuje při obrábění trochu víc zapřít (já mám zkušenost pouze s trapézáky), taky 8mm nástroj už neni úplně málo, radši na mě moc nedej..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

6. 10. 2014, 2:32

Thomeeque píše:na kuličkovym šroubu se to do toho motoru možná potřebuje při obrábění trochu víc zapřít (já mám zkušenost pouze s trapézáky), taky 8mm nástroj už neni úplně málo, radši na mě moc nedej..

na tohle jsi přišel jak? :D představ si kuličkový šroub jako auto s kolama a trapézový šroub jako auto bez kol.. a máš ho tlačit + případně ještě porážet stromy (frézovat) kterým autem to asi půjde líp? pokud ti nepřipadá vhodné porovnání s mejma autama tak si to porovnej s účinností trapézového verzus kuličkového šroubu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

6. 10. 2014, 2:43

já mluvím o zapření se, o vyrovnání protitlaku, který vytváří obrábějící nástroj.. a ten příklad s autem sedí :)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2014, 5:47

Thomeeque píše:já mluvím o zapření se, o vyrovnání protitlaku, který vytváří obrábějící nástroj.. a ten příklad s autem sedí :)
Jenže musíš stále vpřed, zpátky ni krok.
Takže k odporu frézování se vždy přidává překonání tření v matici.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Thomeeque

6. 10. 2014, 6:01

Jo, ale aby bylo "zpátky ni krok", potřebuješ u kuličkáče, aby i motor máknul. A o tom je můj dodatek, na kterej RaS reagoval. Co se samotného "stále vpřed" týče, tam by SX23-1414 imho stačit celkem v klidu..
RaS

6. 10. 2014, 6:33

pokud se má fréza hýbat směrem třeba X musí překonat frézovací sílu + sílu na vlastní pohyb stroje.. ta první bude závislá na velikosti a rychlosti úběru a ta druhá na rychlosti pohybu, tření (kluzné, valivé..) vlastní osy + ztráta třením v matici a ta bude u trapézáku vždy větší než u kuličkového šroubu.. takže ve výsledku při stejném stroji a stejnejch řeznejch podmínkách bude pro kuličkovej šroub vždy stačit slabší motor.. ovšem můžeme se dostat do situace kdy bude frézovací síla třeba 90% celkové síly a v těchto podmínkách už to bude v podstatě "jedno" jestli kuličkovej nebo trapézovej protože hlavní část síly bude sloužit k vlastnímu frézování nikoliv pohybu zbytku.. nicméně njevětší síla je potřebná na dynamiku stroje a tam jestli mám účinnost 95-97% nebo 50-60% je sakra rozdíl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“