Malé CNC
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Krokový motor - převod ano či ne?
Zdravím,
konečně jsem se rozhodnul postavit malé CNC. Na první věc kterou jsem narazil je, zda použít nebo nepoužít přídavný převod mezi šroubem a motorem.
V plánu je šroub se stoupáním 5mm, motor 200pulzů na otáčku driver s 16ti mikrokroky. Když jsem to spočítal, dostal jsem se na 0,015625mm na pulz. Otázka zní, nechat to tak a dát na přímo s tím, že si s tím Mach poradí, nebo tam vložit ještě převod 16:25 a srovnat to na posuv 0,001mm na pulz?
Zdravím,
konečně jsem se rozhodnul postavit malé CNC. Na první věc kterou jsem narazil je, zda použít nebo nepoužít přídavný převod mezi šroubem a motorem.
V plánu je šroub se stoupáním 5mm, motor 200pulzů na otáčku driver s 16ti mikrokroky. Když jsem to spočítal, dostal jsem se na 0,015625mm na pulz. Otázka zní, nechat to tak a dát na přímo s tím, že si s tím Mach poradí, nebo tam vložit ještě převod 16:25 a srovnat to na posuv 0,001mm na pulz?
Naposledy upravil(a) jova dne 13. 10. 2014, 9:02, celkem upraveno 2 x.
Otázka je, zda se tam něco tokovýho dá dostatečně přesně zadat, aby mu to pak nedělalo nějakou zásadnější kumulativní odchylku.. nicméně 200kroků, 1/16 mikrokrok i stoupání 5mm jsou celkem standardní hodnoty, tak snad jo?
EDIT: Jo, dává se tam steps per unit, tak to je v klidu (640,00000000000000000000000000000 per mm mi to vyšlo
).
EDIT: Jo, dává se tam steps per unit, tak to je v klidu (640,00000000000000000000000000000 per mm mi to vyšlo

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Protože první testovací fréza nebude velká, předpokládám obrobky cca 100x100mm, rozhodl jsem se jí postavit na 12mm lineárech 220mm dlouhých. Horní část by měl tvořit plocháč 15x150mm, v 2mm hluboké drážce, zafrézované lineáry. Boční sevření by mělo zajistit přitažení boků s prořízlou drážkou. Vozíky by měly být připevněné na hranolu cca 20x30x100mm přišroubovaném a zakolíkovaném na spodní plocháč 15x150mm. Vozíky by měly být bočně přitažené jen na jedné straně.
Plánuji upevnit dvě takovéto jednotky na sebe vzájemně otočené o 90 stupňů, takže ten spodní plocháč bude už zároveň sloužit pro další lineární vedení.
Mohlo by to být takto konstrukčně řešené?
Plánuji upevnit dvě takovéto jednotky na sebe vzájemně otočené o 90 stupňů, takže ten spodní plocháč bude už zároveň sloužit pro další lineární vedení.
Mohlo by to být takto konstrukčně řešené?
-
Ja mam otazku na odbornikov: je vyrazne lacnejsie urobit taketo nacrtnute riesenie - plochac a zakolikovane hranoly (do jedneho celku - U-cka) oproti rieseniu vyfrezovat to z jedneho kusu ?
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
el_fuego333 píše:podle mě pokud to udělá takhle tak ušetří něco málo na materiálu a použije "běžné" profily z nějakého kovoshopu..to je podle mě cíl, pokud by to vyfrézoval z bloku bude to určitě daleko tužší, jednodušší, ve výsledku přesnější a stálejší a v této velikosti asi i levnější..
jova píše:podle mě si to moc komplikuješ.., proč ty lišty svírací děláš takhle z jednoho kusu? proč tam nepřišroubuješ nějakej plocháč napřímo?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Ano, skutečně mi přišlo jednodušší zakoupit dva profily a celé to sešroubovat než shánět bloky litiny a sochat to z ní. Je to prvotina, příště se třeba polepšímRaS píše: podle mě pokud to udělá takhle tak ušetří něco málo na materiálu a použije "běžné" profily z nějakého kovoshopu..to je podle mě cíl, pokud by to vyfrézoval z bloku bude to určitě daleko tužší, jednodušší, ve výsledku přesnější a stálejší a v této velikosti asi i levnější..

Z mého pohledu, je to o jeden řez pilkou navíc. Večer se do toho zřejmě pustím, tak pak budu vědět, jestli to byla komplikace.RaS píše: podle mě si to moc komplikuješ.., proč ty lišty svírací děláš takhle z jednoho kusu? proč tam nepřišroubuješ nějakej plocháč napřímo?
no já bych to určitě řešil z jednoho masivního kusu
z boku udělat průchozí otvor pro šroub ... ze strany (na jedno upnutí ) frézovat kolmou plochu (pro uchycení matice) a zároveň z vrchu 2 vybrání pro vozíky s naříznutou drážkou po stranách + šrouby z boku (stejně jak to máš na té vrchní desce na obr. - ps. to je moc pěkné řešení
) / následně závity pro uchycení matice
... vrchní desku udělat trochu delší ... z jedné strany domek pro 2xkosoúhlá ložiska s 40 úhlem ... druhou stranu šroubu bude vést (vzhledem k délce) jen matice
z boku udělat průchozí otvor pro šroub ... ze strany (na jedno upnutí ) frézovat kolmou plochu (pro uchycení matice) a zároveň z vrchu 2 vybrání pro vozíky s naříznutou drážkou po stranách + šrouby z boku (stejně jak to máš na té vrchní desce na obr. - ps. to je moc pěkné řešení

... vrchní desku udělat trochu delší ... z jedné strany domek pro 2xkosoúhlá ložiska s 40 úhlem ... druhou stranu šroubu bude vést (vzhledem k délce) jen matice
já bych to vykutal z jednoho kusu celej kříž včetně uložení matic lineárů.. nechat to přebrousit a máš zajištěnou rovinost, komost, tuhost a takovejhle prcek litinovej nebude stát moc..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
-
Malo by to cenove nevyhody, keby to bolo z jedneho kusu vyfrezovane z nejakej beznej konstrukcnej ocele (vyzihanej samozrejme) ? Tlmenie vibracii opomenme.
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
litina stojí třeba v Berouně kolem 45-55kč/kg železo ve Feroně 25-50 takže na bloku třeba 200x200x70 kterej váží cca 20kg co ušetříš?
nehledě k tomu, že ta litina se nesrovnatelně líp obrábí....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
hlavně cena materiálu tvoří zlomek z celkové ceny výrobku..
nehledě k tomu, že ta litina se nesrovnatelně líp obrábí....
kostičku z litiny ti v Cerhovicích uříznou v ceně
než seženeš někoho kdo bude mít u paličky kus plechu tl. 70 a bude ti ochotnej kus uříznout...
řezání si při ceně 25,- Kg tutově nechá zaplatit extra
bude to 11523
to je proti litině príma frézování
ach jo, proč si lidi nedaj poradit a furt vymejšlej pí....
kostičku z litiny ti v Cerhovicích uříznou v ceně
než seženeš někoho kdo bude mít u paličky kus plechu tl. 70 a bude ti ochotnej kus uříznout...
řezání si při ceně 25,- Kg tutově nechá zaplatit extra
bude to 11523
to je proti litině príma frézování

ach jo, proč si lidi nedaj poradit a furt vymejšlej pí....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...