gcode - Trochoidal

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Thomeeque

12. 11. 2014, 12:33

Ahoj,

mohl by mi prosím nějaký hodný člověk s přístupem k našlapanému CAMu vygenerovat gcode pro hrubování:

10mm hluboké obdelníkové kapsy 100x100mm
10mm dvoubřítkou
materiál 7075
Trochoidal strategie
vše ostatní (zahloubení, otáčky, posuvy atp.) optimální pro dannou činnost (tj. neomezeno konkrétním strojem)

Jde mi o to vidět, jak vypadá gcode něčeho takovéhoto (plus mě zajímá i to zahloubení, i když to asi s TPC nesouvisí).

Pokud by to nebylo moc obtěžující, tak ještě to samé pro 3mm frézu/kapsu.

Dík, T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 12. 11. 2014, 12:57, celkem upraveno 2 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

12. 11. 2014, 12:37

to chceš jen jako ukázku a nebo to chceš přímo pro svůj stroj?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

12. 11. 2014, 12:39

Ukázku, jako inspiraci pro můj CAM :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

12. 11. 2014, 12:42

jako něco takového?
thom.JPG
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
RaS

12. 11. 2014, 12:44

spíš je to zajímavější pro nějakej dlouhej obdélník.. ten čtverec je nudnej..
thom2.JPG
Thomeeque

12. 11. 2014, 12:53

RaS píše:jako něco takového?
Aha, to je taky Trachoidal? Myslel jsem, že to bude hrubovat stylem brázd nějakého optimálního rozměru alá http://youtu.be/S-DB2Vmr0qw?t=2m2s" onclick="window.open(this.href);return false; (myslel jsem, že část kouzla je i v tom, že se ta fréza v každý kudrlince - sry, že tak tomu furt řikám, ale je mi to milejší než trachojda :roll: - chvilku točí zcela mimo záběr). Pokud to tak není, tak pak bych rád takovou brázdu (protože to jediný asi budu umět používat, budu to počítat jako bych jel frézou šířky této brázdy, esli mi rozumíte).
RaS píše:spíš je to zajímavější pro nějakej dlouhej obdélník.. ten čtverec je nudnej..
No přesně! Jakej nejužší obdelník umožní optimální trachiodalní strategii?

(každopádně pak bych rád opravdu gcode soubor, potřebuju vidět jak dráhy, tak otáčky, řezný rychlosti atp., ale to se doladí až bude jasno v tomto)
RaS

12. 11. 2014, 1:48

nastavíš si tam maximální záběr třeba 2mm a nezabere to víc.. u velkého čtverce to pojede po spirále se záběrem 2mm až do rohu kde už to pak nepůjde a začne to přeskakovat a projíždět jednotlivé rohy.. u něčeho dlouhýho to bude dělat takhle rovnou.. kdaž jsem zadal šířku 11mm a frézu 10mm tak to jede taky jen už tam nejsou 2mm v záběru ale daleko méně.. s takhle malou vůlí se tam v té drážce ušuká k smrti :D post chceš v čem?
Thomeeque

12. 11. 2014, 2:15

RaS píše:nastavíš si tam maximální záběr třeba 2mm a nezabere to víc..
Aha, já myslel, že velikost záběru už je věc tý strategie, spočítaná z vlastností frézy, materiálu (hloubky záběru?) atp., viz to video. Proto jsem se právě pídil, kolik je nějaká rozumná šířka, aby to jelo optimálně, tak teď nevim, mno..
TPC_rejha.jpg
Tady je to přesně 2D, mohu tedy poprosit o to samý?
RaS píše:post chceš v čem?
Je tam MACH3? :) Jde mi o čitelnost, tak něco, kde neni deset instrukcí bez mezer na jednom řádku atp. (ale is tim bych si /snad/ poradil)

Díky, T.
RaS

12. 11. 2014, 2:24

tu šířku si musíš zvolit sám.. to za Tebe nikdo nespočítá.. jeden stroj snese hloubku 10 a záběr 0,1mm druhej stroj záběr 2mm.. pak záleží na upnutí prostě na všem.. proto se tá zvolit.. nicméně tohle je adaptivní obrábění z HSMworks.. jestli to někde jinde dělá jinak nevím.. tady máš ukázku z emc.. mach to vezme taky..
thom.txt
(84.04 KiB) Staženo 237 x
Thomeeque

12. 11. 2014, 2:30

EMC ještě lepší, díky moc! Je to nějak omezený vlastnostmi tvojeho stroje (max. otáčky, F atp.)?
RaS

12. 11. 2014, 2:42

já nad tím nepřemejšlel.. :D
je tam 5000ot což je zbytečně málo na 7075ku
a rychlost 450mm/min 0,045mm na zub
posuvy na rampě asi 300 výjezdy asi 2000.. to si kdyžtak sniž..
a ten max záběr 2mm to si ale všechno jednoduše můžeš přepsat.. (mimo toho vlastního záběru) pro představu to musí stačit
p.mus

13. 11. 2014, 10:29

Thomeeque píše:
RaS píše:nastavíš si tam maximální záběr třeba 2mm a nezabere to víc..
Aha, já myslel, že velikost záběru už je věc tý strategie, spočítaná z vlastností frézy, materiálu (hloubky záběru?) atp., viz to video. Proto jsem se právě pídil, kolik je nějaká rozumná šířka, aby to jelo optimálně, tak teď nevim, mno..
TPC_rejha.jpg
Tady je to přesně 2D, mohu tedy poprosit o to samý?
RaS píše:post chceš v čem?
Je tam MACH3? :) Jde mi o čitelnost, tak něco, kde neni deset instrukcí bez mezer na jednom řádku atp. (ale is tim bych si /snad/ poradil)

Díky, T.

Mrkni na toto, jestli dobře chápu jde ti o optimální uhel záběru nástroje. V podstatě to generuje takřka konstantní zatížení nástroje, vhodné i pro nástroje s delší řeznou hloubkou tj. využití celé délky.
http://www.t-support.cz/?rubrika=1299" onclick="window.open(this.href);return false;
kamilpetrjansta
Kontaktovat uživatele:

15. 11. 2014, 8:37

Pánové pozor, nepleťte si trochoidální obrábění s adaptivním v HSM-works.
RaS

15. 11. 2014, 9:01

a jakej je teda mezi tím rozdíl? podle mě je to to samé jen tomu každej výrobce říká prostě jinak..
když vezmu tohle video- kde píšou že se jedná o trochoidní frézování http://www.youtube.com/watch?v=y2gP9a-Kdek" onclick="window.open(this.href);return false; tak to jezdí naprosto stejně jako jsem tady vygeneroval v HSMku jako adaptivní..
když vezmu tuhle literaturu: http://www.iscar.cz/Media/pdf/DilyProAeroIndustry.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; tak ta dráha je opět naprosto stejná jako z HSMka adaptivní frézování.. tak se ptám kde je tedy rozdíl?
kamilpetrjansta
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2014, 10:36

Ač na první pohled to vypadá stejně tak to stejné není. Je pravda že u malých drážek ku průměru nástroje to stejně vypadá,
rozdíl je ale třeba u té větší kapsy.
HSM-Works - adaptivní obrábění:
Adaptivní obrábění má za úkol držet pokud možno stejné opásání nástroje, tak aby byly
v každém místě shodné řezné podmínky a shodné zatížení nástroje. Je to dobré hlavně při obrábění v rozích.

Trochoidální obrábění:
U trochoidálního obrábění je ještě jedna dobrá věc a to ta, že nástroj dělá přerušovaný řez
a není permanentně v záběru.

Vysvětlení:
Jak Ras udělal ten štverec 100x100 tak nástroj najede na střed a ubírá materiál po spirále
ke kraji a až rohy jsou samostatně. Nástroj je permanentně v záběru.
Na obrázku obdelníku už je zřetelné přerušování řezů.
Trochoidální obrábění má tu vlastnost že ten čtverec 100x100 rozdělí na více obdelníků
a obrábí přerušovaným řezem v krátkých úběrech!

Proč krátké přerušované řezy!
Někdo může namítat, že přerušovaný řez je špatně, ale:
na všech videích trochoidálního obrábění lze vidět, že nástroj má hloubku obrábění 1D nebo 1,5D.
Principem je že při trochoidálním obrábění máme velkou hloubku ap=min. 1D a relativně malý boční úběr ae vůči ap.
Když by se při těchto úběrech obráběla třeba nerez bez přerušení řezu tak nástroj se nestihne chladit na optimální teplotu
a břit brzy popraská. Z toho důvodu se volí přerušovaný řez, tak aby nedocházelo k přehřívání břitu nástroje, a ten neměl teplotní šoky
při chlazení. Trvanlivost nástroje je delší a díky velkému ap je čas obrábění menší. Nehledě na to, že řézná délka nástroje je lépe využita.

Bohužel adaptivní obrábění u HSM-Works s tímhle nepočítá.

Já sice také používám HSM, ale dělám to tak že třeba ten čtverec 100x100 rozdělím na ty obdelníky ručně.
Nevýhoda je, že nemůžu jednoduše nastavit tolik parametrů jako u klasického trochoidálního obrábění
Používám to hlavně u nerezy nebo u kalených materiálů. Z praxe životnost nástroje se zvýšila zhruba 6x
a čas obrábění min. 2,5x
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“