Krátký popis vzniku :
Před časem jsem pořídil na inzerát malou CNC frézku s vřetýnkem DREMEL. Hlavní důvod pořízení byl naučit se základní ovládání a získat alespoň nějaké zkušenosti. Za vydatného přispění kamaráda a učitele DIGISONICA se povedlo stroječek rozchodit a myslím, že se mi i povedlo vyprodukovat několik výrobků o kterých by nikdo neřekl že je možné je vyrobit na tak slabé mašince. Ale možné je všechno, někde tady na fóru by výsledky ještě měly být zaznamenány. Ovšem jak čas šel, bylo jasné, že je pro mě potřebné pořídit stroj výkonnější.
Po pilném studiu nejen zde na fóru ale i v hlubinách internetu pomalu ale jistě zrál názor na konstrukci... S některými profíky tady odsaď jsem se pokoušel navázat spolupráci v tom smyslu, že by mi mašinu postavili. Ovšem z důvodu jejich pochopitelné mimořádné časové přetíženosti jsem musel najít vlastní řešení stavby.Trochu to zkrátím, moc bych se rozkecal, takže výsledek :
Konstrukce :
opracování dřeva, plastů a mjekkých kovů
rozsahy 1200x600x200mm, rychlost G0 2700mm/min, ale jezdí to i 3700,vřeteno KRESS 1050W
systém všechno nahoře - inspirace MadBox - malinko komplikovanější přístup k upínání ale šroubečky si jezdijou v suchoučku a čisťoučku - pohoda

profily a pojezdy - ULMER
šrouby: HIWIN 16/10
matice: HIWIN, matice poháněné - inspirace Pupak - považuji za ideální řešení jak z hlediska výroby a seřízení tak z hlediska provozu - použito na všech třech osách (X 2x), ložiska dvouřadá s kosoúhlým stykem SKF
Elektronika H1, motory Microcon SX2740, EMC Linux
Zkušenosti z provozu:
Z počátku občas ujelo Z až do stolu... Naprosto nečekaně, původně jsem myslel že vypadávají kroky, nebo že nějak nemaká Linux, ale byl to zásadní omyl !!! Vysvětlení se nakonec ukázalo : kvedlající řemenice osy Z !!!!! (dva červíky M4 a na hřídeli broušené plošky - nestačí, nutno lepit !)
Prostě to občas spadlo o něco níže než mělo.... Ale Kres to hrnul v pohodě i ve stole, naštěstí mimo zapuštěné matice..
Už mám i nějaké docela drahé zkušenosti z provozu: fréza IGM fí 6mm, pozi a negativní spirála - v překližce 15mm posuv naplný záběr 1800mm/min - pohoda, totálně čistý řez. Tytéž podmínky v překližce 10mm - ujeto 2 000 mm a fréza prdla... Další prdla taky už po asi 500 mm. PROČ ??? 3000 v prdeli, dílna potažená černým suknem....
Po konzultaci s dodavatelem jako pravděpodobná příčina zřejmě kmitající materiál - nedostatečné upnutí. Další frézu mi poslali za 50% ceny, šikovní hoši...
Takže se momentálně zabývám pokusama s otáčkama, posuvama v různých materiálech. Někteří dodavatelé fréz se mi při dotazu na řezné podmínky normálně vysmáli, že nic takového nesdělujou, nemají, neznají, neviděli.... Určitě nečetli ani babičku, zmetkové....
To jsem toho napsal na několik let dopředu... Už dost, kdo chte, tak se ptejte...
Ještě bych chtěl poděkovat všem aktivním členům fóra, hodně jsem zde pochytil a poučil se.... Snad postupně budu schopen i něčím užitečným přispět.
Tady jsou videa: http://www.youtube.com/watch?v=UaqwYCeZrB4
http://www.youtube.com/watch?v=kNY5wQuFqHs
a pár fotek :