Tož se taky ukážu

fotky našich strojů, aneb co máme doma
ivčo
Sponzor fora

19. 8. 2008, 10:20

Stroj, který uvádím na fórum poprvé je již asi dva měsíce v chodu, zatím by se dalo říci, že je v provozně pokusném provozu.
Krátký popis vzniku :
Před časem jsem pořídil na inzerát malou CNC frézku s vřetýnkem DREMEL. Hlavní důvod pořízení byl naučit se základní ovládání a získat alespoň nějaké zkušenosti. Za vydatného přispění kamaráda a učitele DIGISONICA se povedlo stroječek rozchodit a myslím, že se mi i povedlo vyprodukovat několik výrobků o kterých by nikdo neřekl že je možné je vyrobit na tak slabé mašince. Ale možné je všechno, někde tady na fóru by výsledky ještě měly být zaznamenány. Ovšem jak čas šel, bylo jasné, že je pro mě potřebné pořídit stroj výkonnější.
Po pilném studiu nejen zde na fóru ale i v hlubinách internetu pomalu ale jistě zrál názor na konstrukci... S některými profíky tady odsaď jsem se pokoušel navázat spolupráci v tom smyslu, že by mi mašinu postavili. Ovšem z důvodu jejich pochopitelné mimořádné časové přetíženosti jsem musel najít vlastní řešení stavby.Trochu to zkrátím, moc bych se rozkecal, takže výsledek :
Konstrukce :
opracování dřeva, plastů a mjekkých kovů
rozsahy 1200x600x200mm, rychlost G0 2700mm/min, ale jezdí to i 3700,vřeteno KRESS 1050W
systém všechno nahoře - inspirace MadBox - malinko komplikovanější přístup k upínání ale šroubečky si jezdijou v suchoučku a čisťoučku - pohoda :D
profily a pojezdy - ULMER
šrouby: HIWIN 16/10
matice: HIWIN, matice poháněné - inspirace Pupak - považuji za ideální řešení jak z hlediska výroby a seřízení tak z hlediska provozu - použito na všech třech osách (X 2x), ložiska dvouřadá s kosoúhlým stykem SKF
Elektronika H1, motory Microcon SX2740, EMC Linux

Zkušenosti z provozu:
Z počátku občas ujelo Z až do stolu... Naprosto nečekaně, původně jsem myslel že vypadávají kroky, nebo že nějak nemaká Linux, ale byl to zásadní omyl !!! Vysvětlení se nakonec ukázalo : kvedlající řemenice osy Z !!!!! (dva červíky M4 a na hřídeli broušené plošky - nestačí, nutno lepit !)
Prostě to občas spadlo o něco níže než mělo.... Ale Kres to hrnul v pohodě i ve stole, naštěstí mimo zapuštěné matice..
Už mám i nějaké docela drahé zkušenosti z provozu: fréza IGM fí 6mm, pozi a negativní spirála - v překližce 15mm posuv naplný záběr 1800mm/min - pohoda, totálně čistý řez. Tytéž podmínky v překližce 10mm - ujeto 2 000 mm a fréza prdla... Další prdla taky už po asi 500 mm. PROČ ??? 3000 v prdeli, dílna potažená černým suknem....
Po konzultaci s dodavatelem jako pravděpodobná příčina zřejmě kmitající materiál - nedostatečné upnutí. Další frézu mi poslali za 50% ceny, šikovní hoši...
Takže se momentálně zabývám pokusama s otáčkama, posuvama v různých materiálech. Někteří dodavatelé fréz se mi při dotazu na řezné podmínky normálně vysmáli, že nic takového nesdělujou, nemají, neznají, neviděli.... Určitě nečetli ani babičku, zmetkové....
To jsem toho napsal na několik let dopředu... Už dost, kdo chte, tak se ptejte...
Ještě bych chtěl poděkovat všem aktivním členům fóra, hodně jsem zde pochytil a poučil se.... Snad postupně budu schopen i něčím užitečným přispět.
Tady jsou videa: http://www.youtube.com/watch?v=UaqwYCeZrB4
http://www.youtube.com/watch?v=kNY5wQuFqHs
a pár fotek :
Přílohy
CNC DL CZ 005.jpg
CNC DL CZ 001.jpg
CNC DL CZ 003.jpg
sysel
Kontaktovat uživatele:

19. 8. 2008, 11:13

Máš to Ivčo moc pěkné, parametry vypadají také dobře, jen tak dál!!!!
Je to náhoda, ale zrovna v době kdy jsi ten příspěvek asi psal, tak jsme tě s dalším členem fora, který je taky tady z Ostravska, chválili co dokážeš udělat na té malé mašince... A hledali jsme nějaké další fotky a nenašli nic a teď toto... Neškytalo se ti? :D Asi tě bude kontaktovat, měl by zájem o kooperaci, protože já svojí mašinku ještě stále nemám úplně hotovou...
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Mad_BOXs

20. 8. 2008, 5:27

Njno, co dodat? Asi není co....... :wink:

Maká to, funguje to, prostě paráda.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
vladosk

20. 8. 2008, 5:56

Pěkná práce, pocházím z Ostravy, ale už dlouho žiju na Slovensku, mám někdy takovou chuť oběhnout ty severomoraváky a vidět ty mašinky na vlastní oči. Zajímá mě ten Linux, co je k tomu třeba? Mám zatím k dispozici jen procesor 1G a 512M Ram je k tomu třeba silnější počítač? A co hardware - jde to taky z paralelního portu, nebo je třeba ještě nejakou kartu?
vlado
Pupak
Kontaktovat uživatele:

20. 8. 2008, 7:00

Pekny stroj.Je videt,ze kdyz se venuje konstrukci nalezita priprava, vysledek stoji za to.Provedeni je take moc pekne.
Pavel R

20. 8. 2008, 7:48

Dovolím si malou poznámku k těm řezným podmínkám - jednak mi přijde dost surový cpát frézu o průměru 6mm při hloubce záběru 15 mm do řezu skro 2m/min. Já bych sice tu rychlost posuvu zachoval, ale jel bych tu hloubku nadvakrát. A volba nástroje - pozitivněnegativní kudly jsou nejdražší - mají význam, když potřebuješ zespodu i zeshora čistý povrch - třeba u dýhovačky, nebo laminovaných materiálů. Jinak ti stejnou službu odvede i obyč kudla s přímým břitem - i její broušení je levnější. Já jsem frézoval dřevo vždy na plné točky, co snese vřeteno (24.000ot/min) a posuv u tenkých stopek tak kolem 2m/min. Hloubka záběru - dle průměru frézy - zhruba 2-3násobek průměru. Ale to se týká profimašin - ty jsou tuhostí někde jinde, u lehké mašinky bych byl ještě opatrnější. Jinak doporučuji kontaktovat firmu Unimerco Brno - třeba pana Baltase, oni se v řezných podmínkách vyžívají - mají takové pěkné tabulky, kde jsou barevně vyznačeny přípustné otáčky a posuvy.
digisonic
Kontaktovat uživatele:

20. 8. 2008, 7:50

ivčo píše:Stroj, který uvádím na fórum poprvé je již asi dva měsíce v chodu, zatím by se dalo říci, že je v provozně pokusném provozu.
Krátký popis vzniku :
Před časem jsem pořídil na inzerát malou CNC frézku s vřetýnkem DREMEL. Hlavní důvod pořízení byl naučit se základní ovládání a získat alespoň nějaké zkušenosti. Za vydatného přispění kamaráda a učitele DIGISONICA se povedlo stroječek rozchodit a myslím, že se mi i povedlo vyprodukovat několik výrobků o kterých by nikdo neřekl že je možné je vyrobit na tak slabé mašince. Ale možné je všechno, někde tady na fóru by výsledky ještě měly být zaznamenány. Ovšem jak čas šel, bylo jasné, že je pro mě potřebné pořídit stroj výkonnější.
Po pilném studiu nejen zde na fóru ale i v hlubinách internetu pomalu ale jistě zrál názor na konstrukci... S některými profíky tady odsaď jsem se pokoušel navázat spolupráci v tom smyslu, že by mi mašinu postavili. Ovšem z důvodu jejich pochopitelné mimořádné časové přetíženosti jsem musel najít vlastní řešení stavby.Trochu to zkrátím, moc bych se rozkecal, takže výsledek :
Konstrukce :
opracování dřeva, plastů a mjekkých kovů
rozsahy 1200x600x200mm, rychlost G0 2700mm/min, ale jezdí to i 3700,vřeteno KRESS 1050W
systém všechno nahoře - inspirace MadBox - malinko komplikovanější přístup k upínání ale šroubečky si jezdijou v suchoučku a čisťoučku - pohoda :D
profily a pojezdy - ULMER
šrouby: HIWIN 16/10
matice: HIWIN, matice poháněné - inspirace Pupak - považuji za ideální řešení jak z hlediska výroby a seřízení tak z hlediska provozu - použito na všech třech osách (X 2x), ložiska dvouřadá s kosoúhlým stykem SKF
Elektronika H1, motory Microcon SX2740, EMC Linux

Zkušenosti z provozu:
Z počátku občas ujelo Z až do stolu... Naprosto nečekaně, původně jsem myslel že vypadávají kroky, nebo že nějak nemaká Linux, ale byl to zásadní omyl !!! Vysvětlení se nakonec ukázalo : kvedlající řemenice osy Z !!!!! (dva červíky M4 a na hřídeli broušené plošky - nestačí, nutno lepit !)
Prostě to občas spadlo o něco níže než mělo.... Ale Kres to hrnul v pohodě i ve stole, naštěstí mimo zapuštěné matice..
Už mám i nějaké docela drahé zkušenosti z provozu: fréza IGM fí 6mm, pozi a negativní spirála - v překližce 15mm posuv naplný záběr 1800mm/min - pohoda, totálně čistý řez. Tytéž podmínky v překližce 10mm - ujeto 2 000 mm a fréza prdla... Další prdla taky už po asi 500 mm. PROČ ??? 3000 v prdeli, dílna potažená černým suknem....
Po konzultaci s dodavatelem jako pravděpodobná příčina zřejmě kmitající materiál - nedostatečné upnutí. Další frézu mi poslali za 50% ceny, šikovní hoši...
Takže se momentálně zabývám pokusama s otáčkama, posuvama v různých materiálech. Někteří dodavatelé fréz se mi při dotazu na řezné podmínky normálně vysmáli, že nic takového nesdělujou, nemají, neznají, neviděli.... Určitě nečetli ani babičku, zmetkové....
To jsem toho napsal na několik let dopředu... Už dost, kdo chte, tak se ptejte...
Ještě bych chtěl poděkovat všem aktivním členům fóra, hodně jsem zde pochytil a poučil se.... Snad postupně budu schopen i něčím užitečným přispět.
Tady jsou videa: http://www.youtube.com/watch?v=UaqwYCeZrB4
http://www.youtube.com/watch?v=kNY5wQuFqHs
a pár fotek :
Mas to moooc hezke, musim se na to zajet podivat osobne :wink: . K
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 8. 2008, 9:23

ivčo píše:fréza IGM fí 6mm, pozi a negativní spirála
Co to je? Z obrázku u IGM mi to nebylo přespříliš jasné, to tam má střídavě jeden břit upcut a jeden downcut nebo jak?

ivčo píše:Takže se momentálně zabývám pokusama s otáčkama, posuvama v různých materiálech. Někteří dodavatelé fréz se mi při dotazu na řezné podmínky normálně vysmáli, že nic takového nesdělujou, nemají, neznají, neviděli.... Určitě nečetli ani babičku, zmetkové....
Tak to jsou nejspíš jen překupníčci druhé kategorie, těm se to chce obloukem vyhnout (a dát seznam těch zmetků na net :-)). Každý rozumný dodavatel nástrojů, aspoň ve strojírenství, považuje doporučení řezných podmínek a konzultace v neobvyklých případech za samozřejmost.
Aleš Procháska
ivčo
Sponzor fora

20. 8. 2008, 9:56

Díky za hodnocení pánové :oops:

To Pavel_R : fréza se dvěma spirálami už z principu musí jet na plnou tloušťku materiálu, aby se využily obě spirály. Jet spodní částí frézy vrch materiálu=rozškubaný řez. A já jsem potřeboval řezy co nejčistší s ohledem na další postup

To prochaska : spodní část tahá spodní povrch nahoru a vrchní část tlačí vrchní vrstvu dolů - výsledkem je čistý řez - funguje to dobře
rostock

21. 8. 2008, 8:56

Jeden začátečnický dotaz. Jak se na takové dřevěné desky upínají obrobky ?

Jinak moc hezký stroječek :)
ivčo
Sponzor fora

21. 8. 2008, 9:06

Deska stolu je z MDF tl.28mm, je v ní udělaný rastr otvorů fí8,2 v rozteči 100x100 a zespoda jsou zafrézovány zapichovací matice M8 (provoz ukazuje, že to chce zahustit alespoň 50x50). K tomu upneš cokoli... Několik upínek z překližky je na fotce. Na duralové ještě nezbyl čas.
Jinak celkem běžně upínám na jinou MDF pomocí vrutů, jednou za čas se MDF prostě vymění.
Momentálně silně uvažuji o vakuovém upínání, sháním informace a možnosti řešení. Jedná s mi hlavně o upínání velkoplošných materiálů pro vyřezávání
rostock

21. 8. 2008, 9:19

ivčo píše:Deska stolu je z MDF tl.28mm, je v ní udělaný rastr otvorů fí8,2 v rozteči 100x100 a zespoda jsou zafrézovány zapichovací matice M8 (provoz ukazuje, že to chce zahustit alespoň 50x50). K tomu upneš cokoli... Několik upínek z překližky je na fotce. Na duralové ještě nezbyl čas.
Jinak celkem běžně upínám na jinou MDF pomocí vrutů, jednou za čas se MDF prostě vymění.
Momentálně silně uvažuji o vakuovém upínání, sháním informace a možnosti řešení. Jedná s mi hlavně o upínání velkoplošných materiálů pro vyřezávání
S těma maticema jsem si to myslel. Já stavím taky - mám v plánu stůl z překližky, ale jsem totální začátečník s nulovou zkušeností, takže teď hledám nějaké elegantní řešení, abych na to dokázal upínat destičky rychle a přesně.

Nejlepší co mě napadlo je takovéhle řešení + přišroubovat ke stolu dva Al jekly svírající přesně pravý úhel. Destičky bych pak vždycky napasoval na jekly a ze stran dotáhnul upínkama. No, kdyby někdo věděl něco lepšího budu rád :)
rostock

21. 8. 2008, 9:29

Jo a ještě jeden dotaz, dají se takovéhle MDF desky sehnat běžně v bauhausech atd ..., ale takové, aby měly skutečně přesnou rovinu cca +-0,05mm - prostě neprohnuté nevrtulové atd ... ?
rawen
Sponzor fora

21. 8. 2008, 10:18

rostock píše:Jo a ještě jeden dotaz, dají se takovéhle MDF desky sehnat běžně v bauhausech atd ..., ale takové, aby měly skutečně přesnou rovinu cca +-0,05mm - prostě neprohnuté nevrtulové atd ... ?
My amatéři to řešíme tak, že tam desku namontujeme a pak přefrézujeme na rovno. :)

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
ivčo
Sponzor fora

21. 8. 2008, 12:28

rawen píše:
rostock píše:Jo a ještě jeden dotaz, dají se takovéhle MDF desky sehnat běžně v bauhausech atd ..., ale takové, aby měly skutečně přesnou rovinu cca +-0,05mm - prostě neprohnuté nevrtulové atd ... ?
My amatéři to řešíme tak, že tam desku namontujeme a pak přefrézujeme na rovno. :)

Radek
jj, je to přesně tak, ony ty desky nejsou úplně ideálně rovné
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“