zvláštní chování
Ahoj,
do dneška jsem machu věřil, ale po dnešku nějak přestávám.
Zapnu stroj, dám nahoumovat, vše ok, po houmování, mám nastaven posuv 0,1 mm. Osa se posune místo 0,1 mm o 5 mm, vypnu mach zapnu znovu, opět 5 mm, na obrazovce je ukázán posun o 0,1 mm, zkontroluji zda se nějak nezměnilo nastavení motorů, vše ok. Vypnu mach zapnu znova to stejné. Vypnu PC, zapnu PC a mach, dám houming, a po houmování vše ok.
Stává se to i někomu jinému ? Kdyby to udělal jedna osa, tak to chápu, ale všechny.
do dneška jsem machu věřil, ale po dnešku nějak přestávám.
Zapnu stroj, dám nahoumovat, vše ok, po houmování, mám nastaven posuv 0,1 mm. Osa se posune místo 0,1 mm o 5 mm, vypnu mach zapnu znovu, opět 5 mm, na obrazovce je ukázán posun o 0,1 mm, zkontroluji zda se nějak nezměnilo nastavení motorů, vše ok. Vypnu mach zapnu znova to stejné. Vypnu PC, zapnu PC a mach, dám houming, a po houmování vše ok.
Stává se to i někomu jinému ? Kdyby to udělal jedna osa, tak to chápu, ale všechny.
já měl ty samé zkušenosti.. odladěnej výrobek dělal jsem jich třeba 10, 5 výrobků OK šestej se rozjel místo pracovního posuvu rychloposuvem že zlomil frézu a 7mej zase OK.. mach šel do pryč a na emcčku jsem za 2roky nezažil žádnej problém.. ale asi jsem jen neuměl používat Mach..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Používáme Mach3 na dvou strojích déle než 3 roky - malá frézka a soustruh. Při řízení přes LPT pod Windows2000 se přes všechny snahy Mach choval občas nepředvídatelně. Nákupem smoothstepperu v CNC shopu a přechodem na XP se za více než dva roky na obou strojích neprojevil jediný problém, a to frézka některé formy jede i 20 hodin.
Chyba není v programu Mach3 ale v systému priorit služeb Windows. Pro seriózní práci je řízení stroje přes LPT nepoužitelné.
Existují i jiné interpolátory, ale drtivá většina z nich využívá rozhraní USB, které je pro tyto účely vysloveně nevhodné.
Zainvestujte do smoothstepperu, nebo přejděte na LinuxNC, případně Gravos.
Chyba není v programu Mach3 ale v systému priorit služeb Windows. Pro seriózní práci je řízení stroje přes LPT nepoužitelné.
Existují i jiné interpolátory, ale drtivá většina z nich využívá rozhraní USB, které je pro tyto účely vysloveně nevhodné.
Zainvestujte do smoothstepperu, nebo přejděte na LinuxNC, případně Gravos.
Největší problém Mach3 jsou Windows + LPT nebo USBtheodor píše:tak je to tedy softem, to jsem rád, alespoň vím, kde je chyba.
Ale dostaneš zde hned jasnou odpověď, zahoď MACH a přejdi na Linux nebo Gravos - aniž by se někdo zeptal jaké máš PC, jaký systém, jedeš-li přes LPT nebo USB (asi nemáš SS )
nejen zde na foru ale i jinde po světě je mnoho spokojených uživatelů Machu - a vídám jej na trubce u velkých mašin, ne jen u těch vyloženě amatérských.
používám Mach (a SS) a jsem s ním spokojen, nechci linux, protože vše okolo mám pod windows a nevidím důvod proč si komplikovat život dalším svébytným systémem v domě.
a Gravos mi připadá drahý ...
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Gravos drahý????Ne že by jsem jej vlastnil, snad to jednou vyjde, ale když dám do kupy cenu smoothsteptu a mach, k tomu cenu výkoného PC. No já nevím. Když k tomu zvážím podporu, to soudím jen z přízpěvku zde, tak si maslím, že ten Gravos je tady as na prvním místě. Já provozuji LinuxEMC, ale na lpt, protože o nějaké mesa kartě se vším všudy se mi může jen zdát. Což opět u cen gravosu říct nemohu i když se mi o tomto zatím taky jen zdá, ale vím jistě, že je to moje jasná volba v budoucnosti.
Toť můj laický hobby názor.
Perun s Vámi

Perun s Vámi

Musíš vzít v úvahu že ten mach asi zrovna každý taky nekupuje , ale pomůže si jinakslezak77 píše:Gravos drahý????Ne že by jsem jej vlastnil, snad to jednou vyjde, ale když dám do kupy cenu smoothsteptu a mach, k tomu cenu výkoného PC. No já nevím. Když k tomu zvážím podporu, to soudím jen z přízpěvku zde, tak si maslím, že ten Gravos je tady as na prvním místě. Já provozuji LinuxEMC, ale na lpt, protože o nějaké mesa kartě se vším všudy se mi může jen zdát. Což opět u cen gravosu říct nemohu i když se mi o tomto zatím taky jen zdá, ale vím jistě, že je to moje jasná volba v budoucnosti.
Perun s Vámi![]()
![]()

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tak kdyz uz jednou krades tak ti kupovani musi prijit drahy
jinak je to opravdu nejlevnejsi kdyz se to realne srovna
taky jsem si myslel ze je levnejsi si postavit system na bazi PC, linuxcnc mesy, dotykove obrazovky a vse to dat do nejake skrine atd....
nakonec porad vyjde hotovej cinskej system za 30 000,- o dost levneji nez tohle vsechno dohromady pritom linuxcnc je zadarmo
monitor dotykac za 2500,- mesa taky neni extra draha, pc sezenu levne, ale nakonec se to nascita, jsem uplne na tom samym, a ten mesic prace je kde?

jinak je to opravdu nejlevnejsi kdyz se to realne srovna
taky jsem si myslel ze je levnejsi si postavit system na bazi PC, linuxcnc mesy, dotykove obrazovky a vse to dat do nejake skrine atd....
nakonec porad vyjde hotovej cinskej system za 30 000,- o dost levneji nez tohle vsechno dohromady pritom linuxcnc je zadarmo
monitor dotykac za 2500,- mesa taky neni extra draha, pc sezenu levne, ale nakonec se to nascita, jsem uplne na tom samym, a ten mesic prace je kde?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
měsíc práce nepočítáš a nemusíš to vypláznout hned
začneš na LPT a kompu z bazaru postupně dokupuješ dokupuješ a už to nesleduješ..

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Variabilitu Mach3 oceníte, až budete potřebovat ATC, nebo ovládat další pomocná zařízení jako podavače materiálu a pod.
Naprogramovat makro v Mach3 je záležitost na pár minut, kdežto v LinuxNC to umí málokdo a Gravos má svůj vlastní frézovací program Armote, který
na mě působí dosti uzavřeným dojmem z hlediska ovládání přidružených zařízení. Ale možná se mýlím, neboť znám jen demo bez HW.
Na řízení tříosé frézky bez dalších zařízení, lze použít prakticky cokoli. Nejlevněji opravdu vyjde LinuxNC a bazarové PC s LPT.
Pokud ale uvažujete perspektivně o komplexnějším stroji třeba s ATC, je Mach3,případně Mach4 s interpolátorem Smoothstepper ideální řešení.
Naprogramovat makro v Mach3 je záležitost na pár minut, kdežto v LinuxNC to umí málokdo a Gravos má svůj vlastní frézovací program Armote, který
na mě působí dosti uzavřeným dojmem z hlediska ovládání přidružených zařízení. Ale možná se mýlím, neboť znám jen demo bez HW.
Na řízení tříosé frézky bez dalších zařízení, lze použít prakticky cokoli. Nejlevněji opravdu vyjde LinuxNC a bazarové PC s LPT.
Pokud ale uvažujete perspektivně o komplexnějším stroji třeba s ATC, je Mach3,případně Mach4 s interpolátorem Smoothstepper ideální řešení.
jak jsi nato přišel že mach je variabilní ??? to je neuvěřitelně omezený systém , kdežto linuxcnc je krásná skládačka bez omezení a není to nic složitého .pivoda píše:Variabilitu Mach3 oceníte, až budete potřebovat ATC, nebo ovládat další pomocná zařízení jako podavače materiálu a pod.
Přišel jsem na to tak, že vše co jsem potřeboval, ATC počínaje a podáváním a odebíráním materiálu konče jsem v Mach3 vyřešil za jedno dopoledne.
O omezenosti systému Mach3 lze dlouze diskutovat, ale jen s člověkem, který ho opravdu zná do všech detailů a ví, o čem mluví.
Já jsem přece nenapsal, že to v LinuxNC nejde, ale pouze, že to umí jen málokdo. Asi jste ten šťastný, kdo to umí. Tím lépe pro vás.
O omezenosti systému Mach3 lze dlouze diskutovat, ale jen s člověkem, který ho opravdu zná do všech detailů a ví, o čem mluví.
Já jsem přece nenapsal, že to v LinuxNC nejde, ale pouze, že to umí jen málokdo. Asi jste ten šťastný, kdo to umí. Tím lépe pro vás.