frézky Schaublin
Nejčastěji se tu píše o soustruzích od firmy Schaublin, ale jak je to s konvenčníma frézkama. Jaké s nimy máte zkušenosti?
Naskytla se mě možnost k odkoupení starší nenší nástrojářské, zatím nevím označení, za pěkný peníz. Tak mě zajímají vaše zkušenosti.
Bede nutné seřízení a zřejmě i nová elekrtoinstalace, ale jistě to bude lepší jak http://eshop.vyrobnistroje.cz/product/f ... -fv-45p/15" onclick="window.open(this.href);return false; či tomu podobné. Pracovní rozsahy jsou zhruba stejné a s novou elektroinstalací a seřízením i cena vyjde na stejno. V budoucnu jsem zvažoval částečnou či celkovou úpravu na CNC.
Jaké jsou Vaše názory? Šly by jste do toho?
Naskytla se mě možnost k odkoupení starší nenší nástrojářské, zatím nevím označení, za pěkný peníz. Tak mě zajímají vaše zkušenosti.
Bede nutné seřízení a zřejmě i nová elekrtoinstalace, ale jistě to bude lepší jak http://eshop.vyrobnistroje.cz/product/f ... -fv-45p/15" onclick="window.open(this.href);return false; či tomu podobné. Pracovní rozsahy jsou zhruba stejné a s novou elektroinstalací a seřízením i cena vyjde na stejno. V budoucnu jsem zvažoval částečnou či celkovou úpravu na CNC.
Jaké jsou Vaše názory? Šly by jste do toho?
to bude nějaká SV11ka?
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Jo vypadá podobně jako ta na obrázku, ale je to přes rok co jsem jí viděl naposledy. Nyní je obrovnaná, že se k ní nenechá dostat. Běhala po mnoho let v násrtojárně, odkud se vystěhovala z nedostatku místa. Pokud to dopadne vánoce si udělám po novém roce
.

Tak to dopadne.
Na víkend bude doufám doma.
Je to frézka Schaublin 13. Doufám že, to bude lepší, nežli jakákoliv čína
.
Pokud máte k tomuto stroji jakoukoliv dokumetaci, prosím o zveřejnění. Pro začátek by postačila váha stroje, kvuli přepravě.

Je to frézka Schaublin 13. Doufám že, to bude lepší, nežli jakákoliv čína

Pokud máte k tomuto stroji jakoukoliv dokumetaci, prosím o zveřejnění. Pro začátek by postačila váha stroje, kvuli přepravě.
Schaublin 13 by měla mít 690kg....
http://www.exapro.com/schaublin-13-univ ... ?area=null" onclick="window.open(this.href);return false;
Podélný pojezd (osa X) 320 mm.
Příčný pojezd (osa y) 150 mm.
Vertikální pojezd (osa Z) 375 mm.
Vřetena rychlosti: plynulá od 58 min až do 2000 otáček za minutu.
Kužel vřetena ISO 30.
RSS kroky: 10
Podélná z 12,0 mm / min až do 400 mm / min
vertikální z 12,0 mm / min až do 400 mm / min.
Rychloposuv:
podélný 1,2 m / min
vertikální 1,2 m / min.
Napětí 50 Hz 3x 380 Volt.
Celkový příkon 2,1 kw
Hmotnost stroje 690 kg
http://www.exapro.com/schaublin-13-univ ... ?area=null" onclick="window.open(this.href);return false;
Podélný pojezd (osa X) 320 mm.
Příčný pojezd (osa y) 150 mm.
Vertikální pojezd (osa Z) 375 mm.
Vřetena rychlosti: plynulá od 58 min až do 2000 otáček za minutu.
Kužel vřetena ISO 30.
RSS kroky: 10
Podélná z 12,0 mm / min až do 400 mm / min
vertikální z 12,0 mm / min až do 400 mm / min.
Rychloposuv:
podélný 1,2 m / min
vertikální 1,2 m / min.
Napětí 50 Hz 3x 380 Volt.
Celkový příkon 2,1 kw
Hmotnost stroje 690 kg
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To je ta co se prodávala cca dva roky na bazoši, cena? ....bylo to těch 40k, nebo jsi se dostal na míň? jeden pán z ostravy, co ke mě občas jezdí se o ni zajímal a myslím se na ni byl i dívat, má Schaublina 12 a chtěl ještě něco většího, už si nepamatuju proč ji nebral ale určitě jsme se o tom bavilij-k píše:Tak to dopadne.Na víkend bude doufám doma.
Je to frézka Schaublin 13. Doufám že, to bude lepší, nežli jakákoliv čína.
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Ne ta není z bazoše. Tato je z naší malé firmy. Kupuju jí skoro za cenu šrotu 17k. Původně běhala v holandsku, poté pár let v Čechách v nástrojárně. Jelikož je malá tak se vyměmila za větší a stála delší dobu ve skladu, kde přkážela. Tak jsem nabídnul odkup. Nikdo za ní ty prachy dát nechtěl tak jsem to vyhrál a pokud počasí a oklnosti dovolí koncem týdne bude doma. Je už trochu vyběhaná, to by však mělo jít snad dotáhnout a vůle vymezit. Docela mě překvapilo že to má variátor na změnu otáček a spoustu dalších věcí. Když se povede bude to dobrý stroj. Pro mě samouka více než dostačujicí. Jistě se zde budu ptát na mnoho věcí pro zdejší mistry v oboru samozřejmé, tak prosím nekamenovat. Tato frézka společně se soustruhem SV 470(čína podobná bernardo top 150 a jiným) by měl být dobrý základ pro opravy co provádím. Jenom ještě investovat do nástrojů pár kaček
, aby se na tom dalo dělat.
Prosímtě Tumlíku nevyráběl jsi náhodou už na tento tip čínských soustruhů noniusy? Uvažiji v budoucnu o výměně, protože to jejich dělení mě dost štve. Necápu proč nemůžou udělat normální nonius s dělením na milimetry. místo toho dělí po 1,2mm
.

Prosímtě Tumlíku nevyráběl jsi náhodou už na tento tip čínských soustruhů noniusy? Uvažiji v budoucnu o výměně, protože to jejich dělení mě dost štve. Necápu proč nemůžou udělat normální nonius s dělením na milimetry. místo toho dělí po 1,2mm

Tak a je už doma
.

Ještě jí najít místečko a může se začít s opravami a seřízením. Pár míst je rezatých, to však zpraví kartáč a kapka barvy.
Mám dotaz upínání se dělalo jen iso 30, nebo i jiné a jak poznám co je to zač? Nerad bych koupil něco co mi tam nepůjde. Bohužel nemám žádné příslušenství, tak budu muset pro začátek něco sehnat.

Ještě jí najít místečko a může se začít s opravami a seřízením. Pár míst je rezatých, to však zpraví kartáč a kapka barvy.
Mám dotaz upínání se dělalo jen iso 30, nebo i jiné a jak poznám co je to zač? Nerad bych koupil něco co mi tam nepůjde. Bohužel nemám žádné příslušenství, tak budu muset pro začátek něco sehnat.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak těch 17k je slušný prajz, to já dal jen za vertikální hlavu na Deckela
Co se týče příslušenství, tak tady si můžeš vybrat co by se ti líbilo a začít shánět
, ale moc šancí ti nedávám, alespoň ne tady v čr. Na tu frézku se používali i věci ze soustruhů Schaublin normálně vřeteník i s koníkem v libovolné variantě, pákový suport atd.. Na stůl se upnul litinový trámec s tvarem lože soustruhu 102 a na něj už se to ládovalo, výměnná kola ze závitožezné sady soustruhu 102 pasují i pro Schaublin 13, ty sady kol co dělám šli prakticky všechny do Švýcarska a právě i k frézce
jak frézování šroubovic tak vaček a taky jako náhon otočného stolu, atd atd. bylo to chytře vymyšlené a kombinovatelné ......pěkná hračka.

Co se týče příslušenství, tak tady si můžeš vybrat co by se ti líbilo a začít shánět

Nevím který myslíš, příčný, malý podélný nebo nonius velkého suportu? Dělal jsem jich mraky, ale každý se nesvěřuje k čemu to má a kolikrát mě to ani nezajímá ...musel bych to vidět ale udělat jde všechnoj-k píše:Prosímtě Tumlíku nevyráběl jsi náhodou už na tento tip čínských soustruhů noniusy? Uvažiji v budoucnu o výměně, protože to jejich dělení mě dost štve. Necápu proč nemůžou udělat normální nonius s dělením na milimetry. místo toho dělí po 1,2mm.

http://www.tumlikovo.cz/
Díky za katalog
, jsou tam krásné věci. Začnu ovšem základem, jako jsou upínky, svěrák, kleštiny s upínačem, ...atd. Ušetřené peníze si najdou rychle uplatnění. Pro začátek budu rád i za obyčejnou drážku, nebo vyvrtanou dirku. Zase se mám co učit. Plánuju to hlavně na opravy strojů v pozadí. Výroba se zemědělskou vůlí
, časem možná i něco přesnějšího. Jěště jí najít místečko a připojit jí.
Nonius příčný a malý podélný je takto blbě dělený stoupání 4mm na otáčku u příčného. Zatím na to nespěchám, počítám s tím v příští pětiletce dle financí. nejdřív dát do kupy tohodle mazlíka.

Nonius příčný a malý podélný je takto blbě dělený stoupání 4mm na otáčku u příčného. Zatím na to nespěchám, počítám s tím v příští pětiletce dle financí. nejdřív dát do kupy tohodle mazlíka.
Tak jsem se po roce dokopal a fezku přestěhoval na konečné místo. Bylo to sice laborování, šoupání a rozebírání, ale povedlo se procpat schaublina přes futa 80cm. Nyní již mohuříci jde to
. Musel jsem sundat stůl, odmontovat převodovku co je zezadu na posuvy a nakonec i rozvaděč elektroinstalace. Nyní už to jen zase pospojovat
. Napřed však proběhne očištění a oprava nátěrů na místech kde barva nedrží. Na focení nebyl čas a i podmínky, zaprasený jsem od hlavy k patě. Polepším se při montáži a opravě.
Loni jsem se věnoval učení na soustruhu a letošek mám v plánu fézku. Na nějaké nástroje čekám z číny, něco už mám a pár věcí ještě musím dokoupit. Chybí mě otočný stůl menší svěrák, nějaké upínací trny a trn pro hlavičku.

Loni jsem se věnoval učení na soustruhu a letošek mám v plánu fézku. Na nějaké nástroje čekám z číny, něco už mám a pár věcí ještě musím dokoupit. Chybí mě otočný stůl menší svěrák, nějaké upínací trny a trn pro hlavičku.
Pomalu, ale jistě pokračuju. Očistil jsem plochy, nakonzervoval olejem a postupně skládám a renovuji.

Na Zetku jsem objevil rozpadlé korkové stírátko. To jsem nahradil filcem z vrchu krytým silnou gumou. Přitáhnul jsem klíny na Z a X ose. Vyměnil jsem řemeny. Očistil trapézový šroub na x a zjistil jsem důvod shrnutí teleskopické krycí pružiny. Kdysi dávno napraskla a při stahování do sebe přeskočil závit a tím sama sebe rozřezala. Takže jí budu muset sehnat novou. Jinak se frézka zdá ve velice slušném stavu, pominu-li nánosy špíny a trochu rzi. Na tom se již pracuje
. Stůl se pohybuje ve 2 stovkách, což je pro mě více než vyhovující. Jediná nevýhoda jsou malé drážky ve stole na šrouby M10.

Na Zetku jsem objevil rozpadlé korkové stírátko. To jsem nahradil filcem z vrchu krytým silnou gumou. Přitáhnul jsem klíny na Z a X ose. Vyměnil jsem řemeny. Očistil trapézový šroub na x a zjistil jsem důvod shrnutí teleskopické krycí pružiny. Kdysi dávno napraskla a při stahování do sebe přeskočil závit a tím sama sebe rozřezala. Takže jí budu muset sehnat novou. Jinak se frézka zdá ve velice slušném stavu, pominu-li nánosy špíny a trochu rzi. Na tom se již pracuje