frézky Schaublin

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
j-k

19. 12. 2014, 12:34

Nejčastěji se tu píše o soustruzích od firmy Schaublin, ale jak je to s konvenčníma frézkama. Jaké s nimy máte zkušenosti?
Naskytla se mě možnost k odkoupení starší nenší nástrojářské, zatím nevím označení, za pěkný peníz. Tak mě zajímají vaše zkušenosti.
Bede nutné seřízení a zřejmě i nová elekrtoinstalace, ale jistě to bude lepší jak http://eshop.vyrobnistroje.cz/product/f ... -fv-45p/15" onclick="window.open(this.href);return false; či tomu podobné. Pracovní rozsahy jsou zhruba stejné a s novou elektroinstalací a seřízením i cena vyjde na stejno. V budoucnu jsem zvažoval částečnou či celkovou úpravu na CNC.
Jaké jsou Vaše názory? Šly by jste do toho?
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

19. 12. 2014, 1:39

to bude nějaká SV11ka?
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
GeeSnake
Sponzor fora

19. 12. 2014, 1:45

Do takovéhle stopro.....b
Obrázek
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
j-k

19. 12. 2014, 7:54

Jo vypadá podobně jako ta na obrázku, ale je to přes rok co jsem jí viděl naposledy. Nyní je obrovnaná, že se k ní nenechá dostat. Běhala po mnoho let v násrtojárně, odkud se vystěhovala z nedostatku místa. Pokud to dopadne vánoce si udělám po novém roce :D .
j-k

12. 1. 2015, 6:33

Tak to dopadne. :roll: Na víkend bude doufám doma.
Je to frézka Schaublin 13. Doufám že, to bude lepší, nežli jakákoliv čína :D .
Pokud máte k tomuto stroji jakoukoliv dokumetaci, prosím o zveřejnění. Pro začátek by postačila váha stroje, kvuli přepravě.
milda87
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2015, 8:39

Schaublin 13 by měla mít 690kg....

http://www.exapro.com/schaublin-13-univ ... ?area=null" onclick="window.open(this.href);return false;

Podélný pojezd (osa X) 320 mm.
Příčný pojezd (osa y) 150 mm.
Vertikální pojezd (osa Z) 375 mm.
Vřetena rychlosti: plynulá od 58 min až do 2000 otáček za minutu.
Kužel vřetena ISO 30.
RSS kroky: 10
Podélná z 12,0 mm / min až do 400 mm / min
vertikální z 12,0 mm / min až do 400 mm / min.
Rychloposuv:
podélný 1,2 m / min
vertikální 1,2 m / min.
Napětí 50 Hz 3x 380 Volt.
Celkový příkon 2,1 kw
Hmotnost stroje 690 kg
j-k

13. 1. 2015, 11:16

Díky milda87. Tak s cca 700kg to bude snadná manipulace. Bál jsem se, že to bude přes 900kg.
Těchto strojů ji na internetu a hlavně v Česku poskromnu, tím i informací. Nenajde se tu majitel?
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 1. 2015, 11:47

j-k píše:Tak to dopadne. :roll: Na víkend bude doufám doma.
Je to frézka Schaublin 13. Doufám že, to bude lepší, nežli jakákoliv čína :D .
Pokud máte k tomuto stroji jakoukoliv dokumetaci, prosím o zveřejnění. Pro začátek by postačila váha stroje, kvuli přepravě.
To je ta co se prodávala cca dva roky na bazoši, cena? ....bylo to těch 40k, nebo jsi se dostal na míň? jeden pán z ostravy, co ke mě občas jezdí se o ni zajímal a myslím se na ni byl i dívat, má Schaublina 12 a chtěl ještě něco většího, už si nepamatuju proč ji nebral ale určitě jsme se o tom bavili
Schaublin 13 manual.pdf
(8.03 MiB) Staženo 2737 x
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
j-k

13. 1. 2015, 3:23

Ne ta není z bazoše. Tato je z naší malé firmy. Kupuju jí skoro za cenu šrotu 17k. Původně běhala v holandsku, poté pár let v Čechách v nástrojárně. Jelikož je malá tak se vyměmila za větší a stála delší dobu ve skladu, kde přkážela. Tak jsem nabídnul odkup. Nikdo za ní ty prachy dát nechtěl tak jsem to vyhrál a pokud počasí a oklnosti dovolí koncem týdne bude doma. Je už trochu vyběhaná, to by však mělo jít snad dotáhnout a vůle vymezit. Docela mě překvapilo že to má variátor na změnu otáček a spoustu dalších věcí. Když se povede bude to dobrý stroj. Pro mě samouka více než dostačujicí. Jistě se zde budu ptát na mnoho věcí pro zdejší mistry v oboru samozřejmé, tak prosím nekamenovat. Tato frézka společně se soustruhem SV 470(čína podobná bernardo top 150 a jiným) by měl být dobrý základ pro opravy co provádím. Jenom ještě investovat do nástrojů pár kaček :roll: , aby se na tom dalo dělat.
Prosímtě Tumlíku nevyráběl jsi náhodou už na tento tip čínských soustruhů noniusy? Uvažiji v budoucnu o výměně, protože to jejich dělení mě dost štve. Necápu proč nemůžou udělat normální nonius s dělením na milimetry. místo toho dělí po 1,2mm :!: .
j-k

16. 1. 2015, 3:52

Tak a je už doma :D .
Obrázek
Ještě jí najít místečko a může se začít s opravami a seřízením. Pár míst je rezatých, to však zpraví kartáč a kapka barvy.

Mám dotaz upínání se dělalo jen iso 30, nebo i jiné a jak poznám co je to zač? Nerad bych koupil něco co mi tam nepůjde. Bohužel nemám žádné příslušenství, tak budu muset pro začátek něco sehnat.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2015, 5:01

Tak těch 17k je slušný prajz, to já dal jen za vertikální hlavu na Deckela :D
Co se týče příslušenství, tak tady si můžeš vybrat co by se ti líbilo a začít shánět :), ale moc šancí ti nedávám, alespoň ne tady v čr. Na tu frézku se používali i věci ze soustruhů Schaublin normálně vřeteník i s koníkem v libovolné variantě, pákový suport atd.. Na stůl se upnul litinový trámec s tvarem lože soustruhu 102 a na něj už se to ládovalo, výměnná kola ze závitožezné sady soustruhu 102 pasují i pro Schaublin 13, ty sady kol co dělám šli prakticky všechny do Švýcarska a právě i k frézce :wink: jak frézování šroubovic tak vaček a taky jako náhon otočného stolu, atd atd. bylo to chytře vymyšlené a kombinovatelné ......pěkná hračka.
Schaublin 13 Accessoires.pdf
(8.59 MiB) Staženo 1163 x
j-k píše:Prosímtě Tumlíku nevyráběl jsi náhodou už na tento tip čínských soustruhů noniusy? Uvažiji v budoucnu o výměně, protože to jejich dělení mě dost štve. Necápu proč nemůžou udělat normální nonius s dělením na milimetry. místo toho dělí po 1,2mm :!: .
Nevím který myslíš, příčný, malý podélný nebo nonius velkého suportu? Dělal jsem jich mraky, ale každý se nesvěřuje k čemu to má a kolikrát mě to ani nezajímá ...musel bych to vidět ale udělat jde všechno :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
j-k

16. 1. 2015, 8:44

Díky za katalog :D , jsou tam krásné věci. Začnu ovšem základem, jako jsou upínky, svěrák, kleštiny s upínačem, ...atd. Ušetřené peníze si najdou rychle uplatnění. Pro začátek budu rád i za obyčejnou drážku, nebo vyvrtanou dirku. Zase se mám co učit. Plánuju to hlavně na opravy strojů v pozadí. Výroba se zemědělskou vůlí :lol: , časem možná i něco přesnějšího. Jěště jí najít místečko a připojit jí.

Nonius příčný a malý podélný je takto blbě dělený stoupání 4mm na otáčku u příčného. Zatím na to nespěchám, počítám s tím v příští pětiletce dle financí. nejdřív dát do kupy tohodle mazlíka.
j-k

13. 3. 2016, 5:44

Tak jsem se po roce dokopal a fezku přestěhoval na konečné místo. Bylo to sice laborování, šoupání a rozebírání, ale povedlo se procpat schaublina přes futa 80cm. Nyní již mohuříci jde to :lol: . Musel jsem sundat stůl, odmontovat převodovku co je zezadu na posuvy a nakonec i rozvaděč elektroinstalace. Nyní už to jen zase pospojovat :D . Napřed však proběhne očištění a oprava nátěrů na místech kde barva nedrží. Na focení nebyl čas a i podmínky, zaprasený jsem od hlavy k patě. Polepším se při montáži a opravě.
Loni jsem se věnoval učení na soustruhu a letošek mám v plánu fézku. Na nějaké nástroje čekám z číny, něco už mám a pár věcí ještě musím dokoupit. Chybí mě otočný stůl menší svěrák, nějaké upínací trny a trn pro hlavičku.
j-k

19. 3. 2016, 4:39

Pomalu, ale jistě pokračuju. Očistil jsem plochy, nakonzervoval olejem a postupně skládám a renovuji. :D
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Na Zetku jsem objevil rozpadlé korkové stírátko. To jsem nahradil filcem z vrchu krytým silnou gumou. Přitáhnul jsem klíny na Z a X ose. Vyměnil jsem řemeny. Očistil trapézový šroub na x a zjistil jsem důvod shrnutí teleskopické krycí pružiny. Kdysi dávno napraskla a při stahování do sebe přeskočil závit a tím sama sebe rozřezala. Takže jí budu muset sehnat novou. Jinak se frézka zdá ve velice slušném stavu, pominu-li nánosy špíny a trochu rzi. Na tom se již pracuje :lol: . Stůl se pohybuje ve 2 stovkách, což je pro mě více než vyhovující. Jediná nevýhoda jsou malé drážky ve stole na šrouby M10.
j-k

20. 3. 2016, 3:46

Kromě teleskopické ochranné pružiny mám údržbu hotovou :D .
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“