Gravos GVE84 - vyvedení indikace LED na jiné místo

Odpovědět
lapa
medaile za lepsi forum

13. 1. 2015, 9:54

Zdravím vespolek,
chtěl bych vyvést z GVE84 indikaci LED (napájení, RUN, vstupy, výstup, ...) na jiné místo. Do vzdálenosti max. 30 cm - prostě někam na panel na krabici.

Nejprve mne napadlo připojit se na nějaké body na DPS, ale nic použitelného jsem neobjevil (pokud bych nechtěl přímo na DPS pájet).

Jediná jednoduchá možnost, co mne zatím napadla, je nějak napojit světlovodná vlákna na každou LED.
Buď přimým přitmelením na LED (což se mi moc nelíbí) nebo nějakou překryvnou deskou nad DPS GVE84, ve které budou oproti LED pozicím "dírky" a v nich zatmelené světlovody.

S tím souvisí i dotaz na světlovodná vlákna. Nemusí to být žádná špičková kvalita (optické sklo), stačily by i nějaké takové tlustší plastické, jaké se za totáče dovážely z NDR :-).

Další možnost je hypotetický "optický prodlužovák" - něco jako na vstupu optosenzor, vedení přes kablíky a na výstupu LED - ale to je poněkud složitější a vyžaduje napájení. Výhodou proti světlovodu je asi možnost silnějšího výstupu - jak co do rozměru, tak co do výkonu.
Toto zatím nechávám jako poslední volbu.

Řešil někdo podobný problém a jak si poradil? Díky za případné podněty.

LaPa
jova
Kontaktovat uživatele:

13. 1. 2015, 10:01

lapa píše:... S tím souvisí i dotaz na světlovodná vlákna. Nemusí to být žádná špičková kvalita (optické sklo), stačily by i nějaké takové tlustší plastické, jaké se za totáče dovážely z NDR :-)...LaPa
A nebo kup lampičku s těma vláknama u větnamců . :D
lapa
medaile za lepsi forum

13. 1. 2015, 10:25

jova píše:A nebo kup lampičku s těma vláknama u větnamců . :D
A to jsou skleněná nebo plastická?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2015, 7:23

A není lepší připojit jiné LED přímo na ty vstupy a výstupy do konektoru?
Kartě i senzoru je jedno zda rozsvěcuje jednu LED v optočlenu anebo ještě jednu vedle.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
lapa
medaile za lepsi forum

14. 1. 2015, 6:33

Cjuz píše:A není lepší připojit jiné LED přímo na ty vstupy a výstupy do konektoru?
Kartě i senzoru je jedno zda rozsvěcuje jednu LED v optočlenu anebo ještě jednu vedle.
Nechápu, umím si odvodit např. indikaci napájecího napětí. Ale ty ostatní bez přidané elektroniky asi ne. Bavíme se o té samé věci?
Tady Obrázek
jsou SMD LED přímo na DPS. Např. vedle nápisu DATA za RS232 konektorem, nebo vzadu pod POWER a DIN, nebo vedle rele je nápis RELE a vedle nej LEDka.
Jak se tedy bez přidané eletroniky napojit?
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2015, 8:48

Napájení je jasné
DATA je pro neznalého horší, navíc nevím zda se jedná pouze o napojení na linku TX/RX RS232 nebo systém indikuje něco víc. Podle DPS asi jen signál s komunikační linky a LED se dá připojit do konektoru.
RUN se asi jinak než z DPS nevyvede
RELE a Ref i výstupy na osy mají jasný výstupní signál, stačí pouze zkorigovat LED podle napětí.

Nějak mi uniká důvod proč to vlastně tahat ven - snad že to bude hezky blikat.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
lapa
medaile za lepsi forum

14. 1. 2015, 9:35

Cjuz píše: Nějak mi uniká důvod proč to vlastně tahat ven - snad že to bude hezky blikat.
Ano, "hezké blikání" má pro mne hlavně indikační důvod - a navíc pochybuji, že výrobce (kromě šuntů "čím víc pruhů, tím víc adidas") by chtěl indikovat něco, co nemá smysl.

A chci to prostě lépe vidět ... a navíc už mám brýle na ty "blechy" a zpaměti zatím rozmístění LEDek neznám :) .
pavel-gravos

14. 1. 2015, 10:54

Ledky:
RUN - pohybuje se nejakou osou, nebo je sice zastaveno, ale ve fronte vektoru jsou jeste nejake pohyby cekajici
- proste jako ze jednotka se neflaka
POWER - je napajeni + prosli jsme uspesne initem desky
DATA - primo na na prichozich datech, v jejich rytmu blika (no spis zhne)
RELE - je sepnuto rele
Thomeeque

14. 1. 2015, 11:03

lapa píše:Ano, "hezké blikání" má pro mne hlavně indikační důvod - a navíc pochybuji, že výrobce (kromě šuntů "čím víc pruhů, tím víc adidas") by chtěl indikovat něco, co nemá smysl.
Všechny ty informace uvidíš počítám i na obrazovce, tydle LEDky jsou tam spíš pro oživení a případnou diagnostiku systému než jako primární indikátory (když tě budu trochu parafrázovat, tak pokud by byly, zajistil by k nim výrobce lepší přístup). Ale tim netvrdim, že to co chceš, je kravina, já si podobný LEDky taky rád "vyvádim" :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
pavel-gravos

14. 1. 2015, 11:06

Jasne diagnostika, informovanost a hezky se na to kouka
lapa
medaile za lepsi forum

15. 1. 2015, 5:50

pavel-gravos píše:Ledky:
RUN - pohybuje se nejakou osou, nebo je sice zastaveno, ale ve fronte vektoru jsou jeste nejake pohyby cekajici
- proste jako ze jednotka se neflaka
POWER - je napajeni + prosli jsme uspesne initem desky
DATA - primo na na prichozich datech, v jejich rytmu blika (no spis zhne)
RELE - je sepnuto rele
Díky za info.

A navíc nemusím samozřejmě krmit stroj jenom z PC, ale i z nějakého udělátka, které se bude držet protokolu (dle manuálu) a pak se to blikání hodí mnohem víc :-).
Nejsme všichni tvrdí výrobci - pro mne to jedno z více hobby ... různě podle chuti přepínaných v čase ...
Naposledy upravil(a) lapa dne 15. 1. 2015, 5:57, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2015, 5:53

3mm plexik a zkusit freznout svetlovody
prace max na hodku

pravdepodobnost uspechu velka
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lapa
medaile za lepsi forum

15. 1. 2015, 6:03

robokop píše:3mm plexik a zkusit freznout svetlovody
prace max na hodku

pravdepodobnost uspechu velka
No, já radši něco pružného - co když tu škatuli/panel po nějaké době předělám :-) a světlovody budu potřebovat ohnout jinam.
Obecně to zatím vidím tak, že GVE84 bude někde a panel poněkud jinde - na to proč se mne neptejte ... nemám předem optimalizovaný CAD návrh ...

Zatím mám představu překryvného krytu z (např.) plexi a nad těmi LEDkami upevněné světlovodiče.
Ale jak to bude nakonec :-). Občas je prostě cesta i cíl - to patlání se s tím :-) - však to hobící asi znají.

Samozřejmě ten potenciální "překryt" i dírky v něm bude řezat GVE84 sama sobě :-).
Naposledy upravil(a) lapa dne 15. 1. 2015, 6:06, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 1. 2015, 6:06

tak kdyz to budes menit tak to freznes nove
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“