HDD VelociRaptor
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Už si nevím rady s hdd sata velociraptor 160GB
Původní hdd mám na kabelu ATA a rád bych dal nový disk sata. Deska podporuje sata 1,5GB, má dva konektory sata1 a sata2. Problém je zřejmě v tom že nikde na netu jsem nenašel kam fouknout jumpr aby to chodilo v sata1. Ty vývody na jumpr jsou klacicky dvě řady po čtyřech.
disk je WD1600HLFS
http://support.wdc.com/product/download ... FS&x=9&y=6" onclick="window.open(this.href);return false;
PC vůbec nenaečt ten sata diskani v jednom portu a v biosu mám sata povoleno. Co s tím?
Původní hdd mám na kabelu ATA a rád bych dal nový disk sata. Deska podporuje sata 1,5GB, má dva konektory sata1 a sata2. Problém je zřejmě v tom že nikde na netu jsem nenašel kam fouknout jumpr aby to chodilo v sata1. Ty vývody na jumpr jsou klacicky dvě řady po čtyřech.
disk je WD1600HLFS
http://support.wdc.com/product/download ... FS&x=9&y=6" onclick="window.open(this.href);return false;
PC vůbec nenaečt ten sata diskani v jednom portu a v biosu mám sata povoleno. Co s tím?
Jumper na sata diskoch prakticky nemá zmyseľ. Na ATA diskoch sa s tým nastavoval master/slave režim. 1,5Gb/s je myslené ako prenosová rýchlosť v standarde sata I. Sata II má 3Gb/s a sata III 6Gb/s. Disky sa "prispôsobia" základnej doske. Netreba to riešiť.
Sata 1 a sata 2 na základnej doske je len poradové číslo. Niektoré staré základné dosky v Bios-e na prvej strane (system information ?) nezobrazovali sata disky, ale pri inštalácii sa dal vybrať sata disk.
Jimmy už naznačil, že pomohli by informácie o operačnom systéme, o základnej doske, atď.
Sata 1 a sata 2 na základnej doske je len poradové číslo. Niektoré staré základné dosky v Bios-e na prvej strane (system information ?) nezobrazovali sata disky, ale pri inštalácii sa dal vybrať sata disk.
Jimmy už naznačil, že pomohli by informácie o operačnom systéme, o základnej doske, atď.
Jsem momentálně v práci, odploledne dám info o desce ale vím že je to Asrock a v biose SATA povoleno mám /enabled/.
Systém tam mám Windows7 32bit.
Systém tam mám Windows7 32bit.
Sice jsem v práci, ale našel jsem tu desku na netu.
Procesor je tam AthlonTM XP 3000+ tuším 2,17Gb a paměť DDR 2Gb.
Myslel jsme že tam ty původní hdd nechám jak jsou Prim.master i slave na kabelu ata a ten nový sata bych měl systémový. Po instalaci systému bych ty původní nechal jako odkladiště.

Myslel jsme že tam ty původní hdd nechám jak jsou Prim.master i slave na kabelu ata a ten nový sata bych měl systémový. Po instalaci systému bych ty původní nechal jako odkladiště.
- Přílohy
-
- K7VT4A PRO.pdf
- (481.8 KiB) Staženo 282 x
Já ale nemluvil o povolení, nýbrž o módu. Mód musí být IDE. XPéčka mód AHCI prostě neumí. Nejspíš máš novější verzi BIOSu, než je ta v manuálu. Zkus všechno projet a vyhledat nastavení toho SATA módu. Nebo sem nahraj ofocené obrazovky z BIOSu a já to zkusím dohledat.
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, TIG AC/DC
Má tam Win7 32bit. AHCI vs. IDE mód by v tomto prípade nemal byť problém, ale áno máš pravdu, IDE mód je viac kompatibilný.
Pozeral som ten manuál. V BIOS-e v časti "Main > IDE devices" SATA disk nenájdeš, ale to neznamená, že by Ti nefungoval. IDE/AHCI mód som v manuáli nenašieľ. SATA enabled som tiež nenašieľ. Videl som však tam "VIA SATA Raid Utility", ale podľa mňa to má byť povolené len vtedy ak máš 2 SATA disky a chceš ich používať v RAID0 alebo RAID1. To nie je Tvoj prípad, takže by som túto možnosť dal ako disabled.
Vyskúšal by som ešte:
- Zapoj sata disk,data aj napájací kábel. Polož ruku na disk a zapni PC. Budeš cítiť, či sa vôbec roztočí alebo či nevydáva nejaké divné zvuky
- So zapojeným SATA diskom naštartuj systém zo starého ATA disku. V "Tento počítač > Spravovať > Manažér diskov (alebo niečo podobné)" pozri či ti ho systém zobrazil. Môže byť aj v stave neinicializovaný, nenaformátovaný. V tomto momente je to jedno.
- Stiahni a napál na CD/DVD/USB nejakú live distribúciu linuxu, napr. Ubuntu. Mala by tam byť aplikácia "Disky". Zobrazí Ti nájdené disky.
Pozeral som ten manuál. V BIOS-e v časti "Main > IDE devices" SATA disk nenájdeš, ale to neznamená, že by Ti nefungoval. IDE/AHCI mód som v manuáli nenašieľ. SATA enabled som tiež nenašieľ. Videl som však tam "VIA SATA Raid Utility", ale podľa mňa to má byť povolené len vtedy ak máš 2 SATA disky a chceš ich používať v RAID0 alebo RAID1. To nie je Tvoj prípad, takže by som túto možnosť dal ako disabled.
Vyskúšal by som ešte:
- Zapoj sata disk,data aj napájací kábel. Polož ruku na disk a zapni PC. Budeš cítiť, či sa vôbec roztočí alebo či nevydáva nejaké divné zvuky
- So zapojeným SATA diskom naštartuj systém zo starého ATA disku. V "Tento počítač > Spravovať > Manažér diskov (alebo niečo podobné)" pozri či ti ho systém zobrazil. Môže byť aj v stave neinicializovaný, nenaformátovaný. V tomto momente je to jedno.
- Stiahni a napál na CD/DVD/USB nejakú live distribúciu linuxu, napr. Ubuntu. Mala by tam byť aplikácia "Disky". Zobrazí Ti nájdené disky.
Tak už zas u toho sedím a jedu podle manuálu k desce a bios sedí co je v tom manuálu.
Nikde o sata ani slovo v biosu pouze to "VIA SATA Raid Utility"
Disk běží je lehce slyšet i když jsem hluchej jak poleno
. Po nějakém čase se i zahřál. Jumpe jsem vyndal a nic nenačte.
Zkoušel jsem odpojit původní hdd a nechal pouze sata disk. Zkusil jsem novou instalaci z DVD a ani instalačka nenašla žádný disk.
Nikde o sata ani slovo v biosu pouze to "VIA SATA Raid Utility"
Disk běží je lehce slyšet i když jsem hluchej jak poleno

Zkoušel jsem odpojit původní hdd a nechal pouze sata disk. Zkusil jsem novou instalaci z DVD a ani instalačka nenašla žádný disk.
Čiste teoreticky, je ten disk funkčný, viditeľný v inej PC zostave?
Ešte ma napadá vyskúšať nejaký disk manažer software, napr. http://gparted.org/livecd.php
Ešte ma napadá vyskúšať nejaký disk manažer software, napr. http://gparted.org/livecd.php
Tak po nabootování PC se mi disk načte, ale to je asi tak všechno.
Při najetí do starého systému mic win7 nenajde a nová instalace win7 ho též nenajde.
Při najetí do starého systému mic win7 nenajde a nová instalace win7 ho též nenajde.
Mám na to takové podobné udělátko:
http://www.softcom.cz/eshop/adapter-usb ... 02529.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tím to na jiném PC naformátuju a fertig.
http://www.softcom.cz/eshop/adapter-usb ... 02529.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tím to na jiném PC naformátuju a fertig.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Taky mě napadlo zda je to vůbec naformátovaný.
Inštalácia Win7 (aj WinXP bol taký) nájde aj nenaformátovaný disk a ponúkne možnosť formátovania. Vo starom systéme Win7 v "Počítač > Spravovať > Správa diskov" by sa mal objaviť aj nenaformátovaný disk a pravým klikom by si mal mať možnosti inicializovať a/alebo formátovať. Nenaformátovaný disk nie je až takým strašiakom pre novšie operačné systémy.Při najetí do starého systému mic win7 nenajde a nová instalace win7 ho též nenajde.
Aj keby mal iný súborový systém, napr. linuxový, náznak disku tam má byť.
Vedel by si pripojiť screenshot z "Počítač > Spravovať > Správa diskov" vo starom Win7?
V BIOS-e si dal disabled na "VIA SATA Raid Utility"?