Bruska BN 102-vřeteník

HonzaHorka

27. 1. 2015, 5:13

Chci vyměnit ložiska ve vřetenu BN 102. co bych tam měl dát? Mají tam bejt ložiska s kosouhlím stykem a je to sice 7207. Má smysl dávat nějaká přesná popřípadě koupit rovnou ložiska párovaná s předpětím již od výrobce? Pokud bych se vydal touto cestou myslím si že by ty 4 kusy ložisek stály majland, nebo koupit klasiku obyč 7207 a pokusit se tam to předpětí nastavit zbroušením těch vymezovacícch kroužků? jde oto, že co jsem koukal tak ty ložiska co dodává výrobce s předepsaným předpětím, tak to je rozdíl šíře kroužku toho ložiska cca 8 mikrometrů a to přeci jen v domácích podmínkách je problém změřit.
Zbýňa

27. 1. 2015, 8:10

HonzaHorka píše:Chci vyměnit ložiska ve vřetenu BN 102. co bych tam měl dát? Mají tam bejt ložiska s kosouhlím stykem a je to sice 7207. Má smysl dávat nějaká přesná popřípadě koupit rovnou ložiska párovaná s předpětím již od výrobce? Pokud bych se vydal touto cestou myslím si že by ty 4 kusy ložisek stály majland, nebo koupit klasiku obyč 7207 a pokusit se tam to předpětí nastavit zbroušením těch vymezovacícch kroužků? jde oto, že co jsem koukal tak ty ložiska co dodává výrobce s předepsaným předpětím, tak to je rozdíl šíře kroužku toho ložiska cca 8 mikrometrů a to přeci jen v domácích podmínkách je problém změřit.
Který typ BNky máš. Taky budu měnit ložiska a co jsem vypátral a vyčet z návodů, tak je to následovně:

BN102A: ložiska 6207 P4 TB (tj. ložiska se zvýšenou přesností, textitovou klecí středěnou na vnitřní kroužek). Postup seřízení je pak takový, že vnitřní matice je dotažená napevno a vnější má od tělesa do kterého se šroubuje vůli 0.05 v jejímž rozsahu lze předpětí ložisek nastavit podle chování vřetene. Bohužel nemám výkres uložení vřetene u Áčka, ale měl jsem tam dva vřeteníky rozebrané a jeden rozebraný viděl a všude tato ložiska byla a mezi ložisky byl jenom vnitřní kroužek. Tj. nastavení jak jsem popsal. Samo, že takové nastavení není pro ložiska ideální.

BN102B a C: Ložiska 7207 P4 s kosoúhlým stykem. Tam je seřízení pomocí nabroušených dvou mezikroužků ať už na stejnou míru (párovaná ložiska) nebo rozdílnou (nepárovaná) pak mohou být vnější i vnitřní matice obě dotaženy

Starší uložení by mělo jít předělat na novější. Spočívalo by to pak ve výrobě vnějších mezikroužků, aby bylo možné vnější matici dotáhnout na pevno.
Ještě podle výkresů a dílů které jsem rozebíral (áčko) předpokládám, že áčka měly zachycení tepelné dilatace vřetene posuvem celého pouzdra ložisek zatím co novější typy posuvem pouze ložisek (viz výkres uložení vřetene). U áčka by totiž nebylo možné použít starší princip předepínání, při posuvu samotných ložisek.
HonzaHorka

28. 1. 2015, 7:03

Ahoj, díky za odpověď, mám BN102A a jak říkáš jsou tam ložiska 6207 výroba SSSR. Nechce se mi tam dávat opět ty 6207 a již jsem také přemýšlel že bych dal 7207. Je to přesnější. S tím výkresem uložení u áčka je to docela problém sehnat, také se mi to nepovedlo dohledat. Mám totiž podezření že ty ložiska v tom vřetenu jsou kaput. Když brousím chová se to tak že jedním směrem jde brus čím dál výce do záběru a při jetí nadruhou stranu to nebere.
Zbýňa

28. 1. 2015, 7:24

HonzaHorka píše:Ahoj, díky za odpověď, mám BN102A a jak říkáš jsou tam ložiska 6207 výroba SSSR. Nechce se mi tam dávat opět ty 6207 a již jsem také přemýšlel že bych dal 7207. Je to přesnější. S tím výkresem uložení u áčka je to docela problém sehnat, také se mi to nepovedlo dohledat. Mám totiž podezření že ty ložiska v tom vřetenu jsou kaput. Když brousím chová se to tak že jedním směrem jde brus čím dál výce do záběru a při jetí nadruhou stranu to nebere.
Chová se mi to při broušení na kulato úplně stejně. Já to osadím 6207 P4 T. Ty 7207 budou určitě lepší, ale tam zase hraje podstatnou roli cena. Kdybych je někde objevil skladové "ze starých zásob" tak proč ne, ale jinak vyjdou nejlevnějc cca 1400 za kus. Typ 6207 P4 T mám za 360 kus. Předělám ale předepnutí na novější způsob.
HonzaHorka

28. 1. 2015, 7:55

Jsem zvědavý když dáš ty ložiska nová jestli ti tento nepříjemný jev při broušení nakulato zmizý či nikoliv. Podle mě se to totiž chová takhle protože ta vůle v těch ložiskách již je veliká a nejde to dotáhnout tím kroužkem a proto se kotouč začne do toho materiálu výc a výc zakusovat. Ještě mě napadly klasické 7207 a ne s vyšší přesností jak píšeš P4 a skusit jim dobrousit ty vymezovací kroužky, ale jellikož mají menší přesnost tak nevým jestli by se to dalo těmi kroužky vůbec dohnat. Za párovaná ložiska to by byl totiž opravdu ranec.
Zbýňa

28. 1. 2015, 9:05

HonzaHorka píše:Jsem zvědavý když dáš ty ložiska nová jestli ti tento nepříjemný jev při broušení nakulato zmizý či nikoliv. Podle mě se to totiž chová takhle protože ta vůle v těch ložiskách již je veliká a nejde to dotáhnout tím kroužkem a proto se kotouč začne do toho materiálu výc a výc zakusovat. Ještě mě napadly klasické 7207 a ne s vyšší přesností jak píšeš P4 a skusit jim dobrousit ty vymezovací kroužky, ale jellikož mají menší přesnost tak nevým jestli by se to dalo těmi kroužky vůbec dohnat. Za párovaná ložiska to by byl totiž opravdu ranec.
Dát sice 7207 ale s běžnou přesností je podle mě do brusky špatná cesta. Rozhodně dám P4 i originál je tam mám. Pozor je rozdíl mezi párováním ložisek a ložiskama se zvýšenou přesností. 7207 P4 seženeš i nepárovaný. Rozdíl je ten, že u párovaných bude mít vnitřní i vnější mezikroužek stejnou tloušťku (brousil bych je oba najednou) u nepárovaných se musí změřit rozdíl tloušťky mezikroužků viz návod k Béčku nebo Céčku. Jak jsem psal, zkusim dát ten původní typ ložisek, ale naměřim a nabrousim i vnější kroužek, pak budu mít stabilní vymezení vůle. Proč to tak něměli od výroby netušim, ale třeba to zjistim, vnější kroužky vyhodim a budu to mít setavený originálním způsobem. Jak se to bude chovat jsem taky zvědavej, budu dávat přesný ložiska i na vedení stolu.
HonzaHorka

21. 3. 2015, 5:58

Tak dneska jsem se konečně dostal na výměnu ložisek ve vřeteníku. Osadil jsem to 6207 TB P4.
Totiž nějakej exot co tu brusku měl tan nechal jen jedno 6207 TB P4 ale ostatní 3 tam namordoval nějaké obyčejné a proto to zdřejmně brousilo špatně. Až to zaběhnu tak ivydíme jaký bude výsledek.

Přidávám foto těch co tam byly.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Zbýňa

22. 3. 2015, 8:25

HonzaHorka píše:Tak dneska jsem se konečně dostal na výměnu ložisek ve vřeteníku. Osadil jsem to 6207 TB P4.
Totiž nějakej exot co tu brusku měl tan nechal jen jedno 6207 TB P4 ale ostatní 3 tam namordoval nějaké obyčejné a proto to zdřejmně brousilo špatně. Až to zaběhnu tak ivydíme jaký bude výsledek.

Přidávám foto těch co tam byly.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Ahoj, já už mám nějakou dobu vyměněno. Běží to pěkně. Vymezení vůle jsem naladil tak že se ložiska mírně ohřejou a pak už dál při práci jejich teplota neroste. Bruska běží krásně tiše. Když teda vypnu odsavač :lol: Bohužel až po přeložiskování jsem sehnal nový vřeteno, ale rozebírat už to kvůli němu nebudu, tak holt bude na horší časy :)
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“