Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
lapa
medaile za lepsi forum

28. 1. 2015, 11:33

mr.fahrad píše:Tak bohužel plosnaky už jsou všechny pryč.
Neuvazujes o nove varce?
mr.fahrad

29. 1. 2015, 2:44

Teoreticky by tvůj nápad na měření otáček mel fungovat ale prakticky by to nemuselo bejt presne. Protože tacho nejni tacho ale je to jen par permanentních magnetu v cívce. Takže z ( tacha) leze střídavě napětí. A co jsem se tu dozvěděl od lidi v elektrice zbehlejsich tak tdačko nesleduje velikost napětí ale frekvenci. Což se potvrdilo viz zprovozneni u uzivatele Novacik. Protože musel zjistit velikost odporu do pinu 12 protože kazdej motor ma jiné tacho a hlavně co psal tak je tam celkem velké rozmezi v hodnotě toho odporu. A já si na můj soustruh budu kupovat u Číňanů otackomer. Vyjde to asi na 230 Kč jako snímač je tam hal a vše bude přesně a spolehlivě. Jinak časem ti to klidně zmerim ale tedka marodim momentálně nemám doma motor na kterém bych mohl měřit.
mr.fahrad

29. 1. 2015, 2:52

A o další varce časem třeba ano ale toto bylo spise testovaci. Urcite jse vyskytne nějaká chyba komplikace připomínka inovace.... Ale jestli vše bude fungovat na jedničku klidně bych nechal udělat novou sérii.
setros

29. 1. 2015, 10:10

mr.fahrad píše:Teoreticky by tvůj nápad na měření otáček mel fungovat ale prakticky by to nemuselo bejt presne. Protože tacho nejni tacho ale je to jen par permanentních magnetu v cívce. Takže z ( tacha) leze střídavě napětí. A co jsem se tu dozvěděl od lidi v elektrice zbehlejsich tak tdačko nesleduje velikost napětí ale frekvenci. Což se potvrdilo viz zprovozneni u uzivatele Novacik. Protože musel zjistit velikost odporu do pinu 12 protože kazdej motor ma jiné tacho a hlavně co psal tak je tam celkem velké rozmezi v hodnotě toho odporu. A já si na můj soustruh budu kupovat u Číňanů otackomer. Vyjde to asi na 230 Kč jako snímač je tam hal a vše bude přesně a spolehlivě. Jinak časem ti to klidně zmerim ale tedka marodim momentálně nemám doma motor na kterém bych mohl měřit.
Děkuji za odpověď. V tom případě v těch motorech nejsou klasické tachodynama. Asi tam je nějaká pseudo verze tachodynama a tachogenerátoru. Jen jsem si chtěl ušetřit čas a peníze za otáčkoměr.
Thomeeque

29. 1. 2015, 10:28

Za pár let budem z praček tahat motory i s frekvenčákem (asi taky trochu pseudo) :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Miltech
Sponzor fora

29. 1. 2015, 11:07

Tišťák došel v pořádku. Dík!
testone
Sponzor fora

29. 1. 2015, 11:39

mě taky, dík
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
mr.fahrad

29. 1. 2015, 12:06

Tak doufám ze se podelite i s funkčním vysledkem
Mex

29. 1. 2015, 12:27

setros píše:V tom případě v těch motorech nejsou klasické tachodynama. Asi tam je nějaká pseudo verze tachodynama a tachogenerátoru. Jen jsem si chtěl ušetřit čas a peníze za otáčkoměr.
Proč "pseudo"? Je tam zcela běžny tachogenerátor - tachodynamo. A jako většina běžných tachogenerátorů produkuje střídavý výstup.
To napětí úměrné otáčkám na regulátoru je, ale je to na noze chipu TDA1085.
Thomeeque píše:Za pár let budem z praček tahat motory i s frekvenčákem (asi taky trochu pseudo) :)
Opět - proč pseudo? Je to standardní frekvenční měnič a 3-fázový motor. Jen ten menič asi nebude v samostatné škatulce, ale bude součásti další elektroniky pračky.
packa

29. 1. 2015, 12:30

dělaj i pračky co maj na zádech bubnu plochý BLDC motor s neodym magnety , to bude paráda až se budou vyhazovat
: https://www.google.cz/search?q=irf540n& ... ne&imgdii=_" onclick="window.open(this.href);return false;

a tady cnc s motory z pračky : http://hackedgadgets.com/2008/12/16/cnc ... ne-motors/" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

29. 1. 2015, 1:03

Mex píše:
Thomeeque píše:Za pár let budem z praček tahat motory i s frekvenčákem (asi taky trochu pseudo) :)
Opět - proč pseudo? Je to standardní frekvenční měnič a 3-fázový motor. Jen ten menič asi nebude v samostatné škatulce, ale bude součásti další elektroniky pračky.
Psal jsem asi taky trochu pseudo. A tedy proto, že tomu budou počítám chybět standardní rozhraní, na který jsme zvyklý, nastavitelnost bude ubohá nebo žádná atd., všecko bude vyladěný a ošizený přesně tak, aby to plnilo funkci v pračce. Bude to určitě fajn pro nadšence, jako jsme my, ale standardní frekvenční měnič to nebude.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
mr.fahrad

29. 1. 2015, 2:12

Dokonce už jsem na smetánku viděl pracku s tímto plochým motorem ale vždy jsem mel za to ze je to ve stylu komutatoroveho motoru. Díky za rozšíření obzoru.
Zdenek Valter

29. 1. 2015, 4:58

Mex píše:
setros píše:V tom případě v těch motorech nejsou klasické tachodynama. Asi tam je nějaká pseudo verze tachodynama a tachogenerátoru. Jen jsem si chtěl ušetřit čas a peníze za otáčkoměr.
Proč "pseudo"? Je tam zcela běžny tachogenerátor - tachodynamo. A jako většina běžných tachogenerátorů produkuje střídavý výstup.
To napětí úměrné otáčkám na regulátoru je, ale je to na noze chipu TDA1085
Tachodynamo dává stejnosměrné napětí !!!
Pokud z toho leze střídavé napětí pak to není tachodynamo ;-) ale jen tachogenerátor nebo také přesněji tachoalternátor.
Tachogenerátor je obecný výraz a zahrnuje jak tachidynamo tak tachoalternátor.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
mr.fahrad

29. 1. 2015, 7:04

Lide neblbnete v čem je podstata obdobných for. Dozvědět se nějaké informace o danem tématu nebo někomu poradit nasměrovat ho. Ale ne tady hloupé slovičkařit. Kujva kuci každém něco umí něco ví. Tak proč nedat hlavy dohromady.
filla
Kontaktovat uživatele:

29. 1. 2015, 8:01

mr.fahrad píše: Tak proč nedat hlavy dohromady.
to bysme pak nemohli ukazovat, kdo ho ma vetsiho
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“