Sepnuti elektroniky frezy

Odpovědět
mrchar76

1. 2. 2015, 10:31

Jak resite sepnuti elektroniky pro frezu kde jsou spinane zdroje a FC?

Budu mit 3x spinany zdroj se startovacim proudem cca 30A a jeden s 20A. Myslim si ze najednou to sepnout zadny normalni jidtic (16C a mozna ani D) nevydrzi, nemluve o vypinaci........
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 2. 2015, 8:01

http://www.gme.cz/termistory-ntc-ochran ... ymi-narazy" onclick="window.open(this.href);return false;
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

1. 2. 2015, 9:21

Zapínat postupně.
Pokud nemáš něco jiného hotového, tak vždycky je možné použít Arduino z eBay (nějaké 3-4 USD), k tomu desku se 4 relátky z eBay (opět nějaké 4 USD). A těmi relátky pak spínat pořádné stykače.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2015, 7:20

zapinat postupne viz: http://www.gme.cz/termistory-ntc-ochran" onclick="window.open(this.href);return false; ... ymi-narazy

termistor ma za studena dejmetomu 10ohm tedy proudovy naraz v norme
pruchodem proudu se mirne ohreje pricemz se jeho odpor zmeni do 0 a vede jako kus dratu ale to uz je spinany zdroj nabity
po zapnuti jednim hlavnim vypinacem postupne najedou zdroje do provozniho stavu
daval jsem to pred kilowatove menice
dokonce pred svarecky
je to vyborna bezudrzbova vec skoro zadarmo

perfektni softstart
fupe

2. 2. 2015, 7:43

mrchar76 píše:Jak resite sepnuti elektroniky pro frezu kde jsou spinane zdroje a FC?

Budu mit 3x spinany zdroj se startovacim proudem cca 30A a jeden s 20A. Myslim si ze najednou to sepnout zadny normalni jidtic (16C a mozna ani D) nevydrzi, nemluve o vypinaci........
Ahoj,
Ja mám v mašině tri zdroje MEAN WELL SP-240-24 a pak po jednom 5V a 12V. Ze začátku jsem měl uplně stejný obavy jako ty, že to nemůžu spínat najednou. Tak jsem to zapojil tak, ze hlavni vypinac sepne jenom malej 5V zdroj, kterej napaji mesa karty a relatkovou desku a k tomu sem si napsal do LINUXCNC pythonovskej programek (asi bych ho nekde i našel), kterej po startu softu nahazoval zdroje pekne postupne po cca 1sec pres tu relatkovou desku. Chodilo to krasne. F1 zapnout mašinu, cvak cvak, cvak a už to jelo. Ještě sem tam měl kontrolu že jsou všechny zdroje nahozeny, aby nedoslo k prusvihu. Pri vypinani to schodilo vsechny zdroje najednou. Ale pak sem se v tom nejak hrabal a zjistil sem, ze to muzu uplne klidne nahodit vypinacem (otocny trifazovy z nejaky maly cirgule) a vubec nic se nedeje. Ani jednou mi nevypadly pojistky. Takže ted je z toho takovej paskvil, kde kazdej zdroj je ovladanej relatkem, ktery ma proklemovany ovladani a soft sem umazal.
Misto toho bojuju s menicem kterej ma jenom 0,75kW - tri faze a stejne mi furt vyhazuje jistice.

Martin
mrchar76

2. 2. 2015, 9:47

robokop píše:zapinat postupne viz: http://www.gme.cz/termistory-ntc-ochran" onclick="window.open(this.href);return false; ... ymi-narazy

termistor ma za studena dejmetomu 10ohm tedy proudovy naraz v norme
pruchodem proudu se mirne ohreje pricemz se jeho odpor zmeni do 0 a vede jako kus dratu ale to uz je spinany zdroj nabity
po zapnuti jednim hlavnim vypinacem postupne najedou zdroje do provozniho stavu
daval jsem to pred kilowatove menice
dokonce pred svarecky
je to vyborna bezudrzbova vec skoro zadarmo

perfektni softstart

takze pouzit ten 7,5A a pak uz neni potreba ho nejak klemovat?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 2. 2015, 10:16

ne netreba klemovat proklemuj se to samo po par desetinach vteriny
Mex

2. 2. 2015, 7:22

Jak dlouho tam ten startovací proud teče? A jak jsi to vůbec měřil?
Ony ty zdroje zas většinou tak úplně blbě dělané nejsou, takže když je tam po startu takový chlapský proud, tak asi i za provozu si to pořádně cucne. A třeba zrovna na tom odkazu z GM je max. proud toho NTC nějakých 7.5A. Paralelně je skládat moc nejde, právě kvůli negativní závislosti odporu na teplotě.
Pokud to za provozu nebere nic moc, ale je tam takový šílený náběhový proud, tak je to asi dost mizerný zdroj. Bývá zvykem, že NTC bývá přímo součásti zdroje (často se pak bagrují třeba z vadných PC zdrojů).
Mex

2. 2. 2015, 7:27

fupe píše:Tak jsem to zapojil tak, ze hlavni vypinac sepne jenom malej 5V zdroj, kterej napaji mesa karty a relatkovou desku a k tomu sem si napsal do LINUXCNC pythonovskej programek (asi bych ho nekde i našel), kterej po startu softu nahazoval zdroje pekne postupne po cca 1sec pres tu relatkovou desku.
A proč tu Mesu a relátka nenapájíš přímo z toho PC, které už stejně musí jet (když na něm běží to LinuxCNC)?
mrchar76

4. 2. 2015, 7:26

Mex píše:Jak dlouho tam ten startovací proud teče? A jak jsi to vůbec měřil?
Ony ty zdroje zas většinou tak úplně blbě dělané nejsou, takže když je tam po startu takový chlapský proud, tak asi i za provozu si to pořádně cucne. A třeba zrovna na tom odkazu z GM je max. proud toho NTC nějakých 7.5A. Paralelně je skládat moc nejde, právě kvůli negativní závislosti odporu na teplotě.
Pokud to za provozu nebere nic moc, ale je tam takový šílený náběhový proud, tak je to asi dost mizerný zdroj. Bývá zvykem, že NTC bývá přímo součásti zdroje (často se pak bagrují třeba z vadných PC zdrojů).
Nemeril, vychazim z katalogovych udaju vyrobce.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“