Router 500 x 400 x 100 dřevo plasty Al slitiny

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
RKal
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2015, 6:47

Tak tady přikládám odkaz na video jak to zatím obrábí, doufám, že aš to budu mít hotové tak to bude výrazně lepší s vibracema. http://youtu.be/hcgqRBd60gU
Naposledy upravil(a) RKal dne 19. 1. 2015, 10:33, celkem upraveno 1 x.
HiTeccom

19. 1. 2015, 7:59

RKal píše:Tak tady přikládám odkaz na video jak to zatím obrábí, doufám, že aš to budu mít hotové tak to bude výrazně lepší s vybracema. http://youtu.be/hcgqRBd60gU
hezké :) ,i když to jede pomalu, tak to docela zvládá
RKal
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2015, 9:37

Ano je to pomalu, ale zkuz to vyrobit bez tohoto stroje, pilníkem to nevypiluješ ani za měsíc, o přesnosti nemluvě. A o tom hoby stroje jsou, neuživíš se tím (ostatně to mnohdy ani profi strojem) ale vyrobíš na tom to co by jsi jinak musel draze zaplatit někomu jinému. A když to beru tak, že stavba takového stroje je také zábava tak je to vlastně dvounásobná radost. Proto nehoním rychlost, ale snažím se to udělat tak aby výsledek vypadal rozumně a s rozumnou přesností.
4rest

19. 1. 2015, 11:22

Nad tímto videem můžu jen závidět. (chybí slintající smajlík) Snad se někdy dostanu od svých reaktorů ke stavbě CNC stroje. Dural bereš od AlcomAvals to poznám podle těch popisů liháčem :D protože od nich bereme taky. Každopádně jestli to není tajné, tak bych se rád zeptal jaké frézy používáš, protože my používáme tyhle dvoubřity od Pardovského http://www.step-four.cz/index.php?optio ... &Itemid=37" onclick="window.open(this.href);return false;, které jsou na tento dural ideální, ale maximální průměr je 3 mm. Sice jsem onehdá použil tuto http://www.step-four.cz/index.php?optio ... &Itemid=37" onclick="window.open(this.href);return false; s průměrem 6mm, když jsem dělal reaktor na výrobu 140-ti% kyseliny fosforečné. Tehdá jsem do 17-ti kilový kostky duralu o rozměrech 200 x 200 x 150 mm kutal hnízdo pro teflonovou vložku o průměru 160 mm a hloubce 55 mm, trvalo to tři odpoledne :( a protože to bylo v létě, když venku bylo 35°C a já to chladil čistým lihem, tak jsem pak chodil z práce hezky návátej :twisted:
Takže bych se rád zeptal jaké frézy používáš, protože Ti to frézuje moc pěkně jen co je pravda.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
RKal
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2015, 8:24

Tak zase další kousek do mozaiky. S každým přibývajícím dílem se mi zvětšuje radost z toho jak to funguje. Ale taky docela narůstá hmotnost, takže přestavba osy X tedy celého portálu bude asi následovat vzápětí.

Ohledně frézek které používám už jsem někde psal, asi ve vlákně k rotační ose. Od doby co jsem si pořídil frézy z celokarbidu je práce absolutně o level ne li více lepší. jsou to konkrétně tyto od ZPS:

10 x 30 mm http://www.zps-fn.cz/frezy-valcove-a-va ... mer-10-mm/
6 x 18 mm http://www.zps-fn.cz/frezy-valcove-a-va ... umer-6-mm/
6 x 45°http://www.zps-fn.cz/frezy-tvarove-se-s ... la-1,2-mm/

6 x 16 mm Holex kterou mi půjčil jeden známý ta je 3břitá a je vhodná jak k zavrtávání tak k rampování na rozdíl od prvních dvou které mohou brát jen bokem, bohužel je trochu vyštípaná takže povrch (bokem frézy ) není nic moc. ale na hrubování děr pro hlavy šroubů jede o proti té ze ZPS krásně, tím že je krátká tak nedrnčí.

a z druhé ruky jsem ještě koupil od Navelu 4břitou 10 x 50 ta mne vyšla na velmi dobrou cenu cca 250CZK
Přílohy
20150120_211008.jpg
20150120_204324.jpg
20150120_204253.jpg
20150120_202005.jpg
4rest

20. 1. 2015, 9:48

Díky moc.
Jenom u toho Holexu se mi s údaji opsanými z krabičky zobrazuje PRAMET.

Každopádně tvoje frézka je důkazem toho, že pokud použiješ pořadné bloky duralu (tím nemyslím něco o tlouštce 2-3mm) a kvalitně je opracuješ, tak získáš krásný stroj s obrovskou užitnou hodnotou. Sice je to pouze hobby, ale excelentní hobby se kterým si lze troufnout i na menší zakázkovou profi výrobu. Prostě jsi si postavil něco, co tě sice neuživí, ale vyrobí ti to 90% toho co potřebuješ a občas i třeba něco přivydělá.
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
RKal
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2015, 10:18

4rest píše:Díky moc.
Jenom u toho Holexu se mi s údaji opsanými z krabičky zobrazuje PRAMET.
jo teď si uvědomuji že když mi ji dával tak hledal po dílně nějakou krabku, a dal to do první co mu přišla pod ruku, ale přímo na te frezce je nápis HOLEX 202370 6.

ohledně stroje to je přesně ono, vyrobím si opravdu 90% toho co potřebuji. Bohužel, do teďka jsem byl odkázaný pouze na soustruh a malý šepink, takže sem spoustu věcí musel u někoho nechat udělat. Mnohdy se dalo dohodnout velmi dobrá cena, ale pak to zas byl problém s časem. Frezku doma každý nemá a ve firmě (byť malé) musíš makat abys ji uživil, takže práce za par drobnejch pro známého příjde na řadu opravdu až ve chvíli kdy je na to čas (a mnohdy dlouho nebyl) což ale naprosto chápu, taky bych se tak choval kdyby na tom záviselo moje bytí.
4rest

21. 1. 2015, 10:18

Díky moc ten Holex jsem již našel a ty nástroje od ZPS už objednal na další ted nejsou peníze. Tedy ony peníze jsou, ale zase musím ukázat že si nevymýšlím úplné blbosti.
Já mám tu výhodu, že mám přístup ke stojanové frézce od Gravosu a pak mám u sebe v labu GV 30 taky od Gravosu. No a vzhledem k tomu co dělám jsem nikdy ničeho nevyráběl více jak 10 kusů (teda kecám unifikovaná zádička k měřícím jednotkám), takže je to taková kusovka, ale s trochu vyššími nároky na kvalitu a přesnost. Prostě vše do sebe musí zapadnout jak má. Takže mne nějak netrápí čas a když ukážu že umím něco, tak mi pak šéf pustí další korunu na nástroje, upínání, chlazení atd. Moje veliká výhoda je ta, že sice mi vše mají vyrábět technici, ale z toho jsou pouze tři mechanici, kdy dvoum je přes osmdesát a ten třetí je taky v důchodovém věku. Další dva jsou zavalení prací a podle toho to taky vypadá. No a technik, který by měl primárně dělat pro nás, tak dříve stavěl teplárny, takže centimetr sem, centimetr tam. No a dělej pak něco, kde do titanu frézuješ drážky 0,5mm široký a 2 mm hluboký. Takže mojí obrovskou výhodou je elementární znalost obrábění a CNC strojů, celkem slušná znalost měřících technik a dobrá znalost toho co se má měřit. Tudíž za mnou chodí ostatní, jestli bych jim něco nevyrobil a jak by se to dalo udělat apod. Tudíž se dostanu k nejrůznějším materiálům jako jsou skoro všechny plasty a v kovech mám zkušenosti s duralem, titanem, niklem, zinkem, mosazí, nerezem a různými slitinami. Moje specialita je však obrábění grafitu, kdy dnes jsem schopen obrobit většinu grafitů, které lze v CR koupit. Samozřejmě občas něco zkoním a zmrším, ale poslední dobou je to stále méně a méně, no a tak se snažím získávat další informace abych se zase posunul dál a mršil toho zase o trochu mín.
Pepa z depa

22. 1. 2015, 5:11

čau, to máš výborné zaměstnání, neberou u vás ještě, já ti půjdu frézovat pod tebe jako tvůj osobní frézař :D mám taky Gravos :D ne vážně, zmínil jsi, že obrábíš i Titan a kolega z toho chce taky něco vyrobit, upnu frézu max. průměr 6mm, můžeš mi prosím trochu nastínit úskalí při obrábění Titanu, typ nástroje, posuv, otáčky .. chlazení? díky moc
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
4rest

22. 1. 2015, 1:37

Ke tvé smůle vím, kde jsou Hostěradice, v létě 2007, když se tam dělala nová kanalizace a silnice, tak jsem byl u toho. Tehdá jsem byl na praxi v jedné firmě v Brně, která rekonstruuje plynovody, vodovody a kanalizace, ale bezvýkopově. No a protože když silničáři pokládali nový koberec v Hostěradicích, tak hli s novou kanalizací, takže jsme jí hned vložkovali, i když většina chlapů říkala, že to je to nejlepší co se dá udělat, protože se neskutečně prodlouží životnost. Takže jsme jezdili buď od Miroslavi přes ten hrb jak jsou po levé straně vinice či sady, už si nepamatuji a po pravé straně byl akátový lesík. Nebo ze silnice 1. třídy kolem toho tehdá novotou zářícího JZD (vše v nerezu).
Ono je to príma, já si nestěžuji, jen je nutné vědět spoustu věcí o chemii. To je dané tím, že jsme dva baráky plné chemiků, kdy většině nic neříká jak to vyrobit po strojařské stránce. Po chemické to jsou mistři, ale končí tím, že tam musí být nízkouhlíkatá ocel, protože tam bude vodík, který by reagoval s uhlíkem v oceli za vniku methanu, který ti otráví katalyzátor. Přitom chtějí, aby daný reaktor byl na 100 MPa. Původně jsem vystudovaný chemický technolog se zaměřením na elektrochemii, takže galvanika, baterky, elektrolyzéry, palivové články, odsolování vody atd. Takže mám základ v tom, že vím co po reaktoru chci a často i jak to změřit a na základě toho jsem schopný navrhnout jak to vyrobit.
Každopádně k titanu, abych se přiznal mám zkušenosti pouze s čistým titanem, který se používá v chemii ke konstrukci chladičů a elektrod. Titan má blbou vlastnost, že má tvarovou paměť, takže když jej jednou blbě ohneš, tak jej už nenarovnáš, můžeš to indukčně nahřívat jak chceš a nikdy to nesrovnáš. Takže pokud máš možnost koupit někde odřezky titanu za dobrou cenu, tak si je vyber sám, to co ti běžně pošlou je ten největší odpad co najdou a už se jim nehodí. Proto osobně doporučuji řezat titan vodním paprskem a to z důvodů udržení nízké teploty. Ono totiž titan se používá mimojiné díky své chemické odolnosti, která je dána pasivační vrstvičkou TiO2 na povrchu. Když na to šáhneš flexkou, nebo něčím podobným, tak to lokálně ohřeješ a ještě než se stihne vytvořit vrstvička TiO2, tak se tvoří nitridy titanu, ty jsou problematické, protože jednak jsou tvrdší než čistý titan a TiO2, ale při mechanickém namáhání mají tendenci se vydrolovat, což vede ke tvorbě prasklinek. Takže základem je vyvarovat se přílišnému přehřátí, proto při obrábění chladím technickým lihem, raději používám 98%, prostě co nejvyšší obsah lihu co seženeš, ale zase to nepřeháněj, ať to nestojí majlnt. No a přiváděj jej do místa obrábění tolik, aby bylo stále pod hladinou. Takto docílíš, toho že to uchladíš.
Frézy bereme od Michovský - TOOLS s.r.o. zkus Inox line, ale ta začíná na 6 mm průměru, jinak já beru Extreme line dvoubřit. Otáčky jsou 10 000 a posuv mám 0,5 mm/s. Hlavní je to chladit a uchladit.
Pepa z depa

22. 1. 2015, 8:03

... díky za odpověď, kamarád chce po mě taky obrábět titan, hodnoty si ukládám a časem vyzkouším a Hostěradice jsi poznal, to jsem rád, je tu fajn ... to celý nerezový, jsou sila na obiloviny, jedno pojme jestli si dobře pamatuji 1000 vagónů, dostavují pořád další, ještě, že je to za tím lesíkem. Mmj. část z toho je Státní hmotná rezerva potravin pro případ nouze :D
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
RKal
Kontaktovat uživatele:

8. 2. 2015, 6:47

Tak jsem se zase trochu posunul dále, Dokončena deska naesoucí vřeteno včetně výstuh, a držáku energo řetězu, dokončeny držáky mikrospínačů koncové bezpečnostní polohy. Vlastně všechny velké části jsou již dokončeny a teď dodělávám jenom tu drobotinu. Další příjde na řadu držáky indukčních snímačů.
Přílohy
20150208_193641.jpg
20150208_193646.jpg
20150208_193655.jpg
20150208_193706.jpg
20150208_193728.jpg
packa

8. 2. 2015, 6:52

fakt parádní práce , je vidět že to máš perfektně promyšlené a zrovnatak perfektně provedené . jen tak dál
Root

9. 2. 2015, 8:51

Nádherná práce.
Pepa z depa

9. 2. 2015, 9:12

.. moc pěkný, z takovou tě za chvíli začnou lanařit do Datronu :D
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“