heidenhain otaceni.

kareljenicku

11. 2. 2015, 6:31

dobry den odbornici.

Tady je priklad ,prosim napsat reseni , staci reseni napsat v bodech.
dik.
Přílohy
turning.png
otaceni2.png
Thomeeque

11. 2. 2015, 6:48

1. otevřít manuál
  2. nastudovat
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Engineer
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2015, 7:04

To jako myslíš, že Ti budem dělat domácí úkoly??? :lol:
Napiš program, dej ho sem a můžem o tom debatovat, ale s tímhle stylem udělejte to za mně to fakt přeháníš. :twisted:
zebrak

11. 2. 2015, 7:20

Ten prvý výkres je na posunutie nulového bodu obrobku pomocou cyklu transformácia súradníc. Najskôr napíš program /podprogram na ten jeden tvar a potom posuň n.bod obrobku a znova vyvolaj program/podprogram na ten tvar. To opakuj aj pre n tvarov.

Druhý výkres je obdobný ako ten prvý s tým rozdielom ,že na miesto posunutia nulového obrobku použiješ cyklus natočenie súradného systemu . Natočenie sa vzťahuje k nulovému bodu-bude sa otáčať vzhľadom k nemu.
zebrak

13. 2. 2015, 9:32

Keď na to pozerám znova ,bolo by asi vhodnejšie použiť SL-cyklus nie otáčanie.SL-cyklus : Do podprogramov dáš kontúry tvarov s korekciami(len XY bez Z) a vonkajší tvar presadený viac
ako je rádius nástroja. Zadáš ešte požadované parametre v cykle. Na priestor medzi tvarmi už nemusíš písať program, lebo ostatok už obrobí systém.
V druhom výkrese stačí napísať len jednu kontúru, tu skopírovať do podprogramu s otáčaním na začiatku. Nezabudnúť zrušiť otáčanie ROT+0
RaS

14. 2. 2015, 8:48

já se hloupě zeptám kolik procent lidí to takhle programuje ručně ve stroji a kolik lidí použije CAM?
přece když uděláš konturu toho jednoho výstupku pak posuneš souřadnej systém a zopakuješ to atd. tak ti tam pořád zůstanou neobrobené části na té obdélníkové základně.. to pak dojedete ručně nebo jak? neříkám že to nejde ale za mě to vyplivne CAM a člověk nemusí přemejšlet a nehrozí nějaká chybka při ručním přepočtu atd..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
zebrak

14. 2. 2015, 1:04

Tak ako to robim,nerobím z vlastnej vôle.Použiť cam je samozrejme najednoduhšie.Ja tú možnosť nemám.Všetko píšem ručne čo sa dá napísať a viem. Napíšem kontury tvarov tie ofrezujem a na ostatok tiež nejako napíšem program,je to otrava ,ale som si už zvykol. Inak takýchto sučiastok moc ani nerobím .V heidenheine toto rieši SL cyklus iba pre 11 tvarov-podprogramov,(TNC430)ak si dobre pamätám.Teraz robím v HAASe a tam to rozpisujem ručne.
RaS

14. 2. 2015, 1:12

a když ty výstupky budou třeba skosený třeba pod úhlem 10st a budeš to frézovat třeba s krokem v Zku po 0,2mm tak to taky ještě budeš psát ručně? nebo už poběžíš někam na CAM? jde mi jen čistě teoreticky kde je taková hranice dělat něco ručně.. já už dneska totiž dělám CAMEM skoro vše tak mě jen zajímalo kolik lidí ještě používá takovéhle funkce řídícího systému a programuje to..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
zebrak

14. 2. 2015, 4:52

Ak by sa dalo asi by som použil frézu nabrúsenú s tým uhlom, keď nie asi by som bežal niekde na ten Cam. Písať to ručne ako riadkovanie je utopia a asi aj nereálne.
Hranica tam nie je ,každý robí ako vie a čo je po ruke.
testone
Sponzor fora

14. 2. 2015, 7:15

podle mě je ve většině případů při troše cviku v Heidenhainu rychlejší a jednodušší 2,5D frézování naťukat přímo do mašiny než to dělat přes CAM
u 3D je CAM jasná volba
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora

14. 2. 2015, 7:22

RaS píše:a když ty výstupky budou třeba skosený třeba pod úhlem 10st a budeš to frézovat třeba s krokem v Zku po 0,2mm tak to taky ještě budeš psát ručně? nebo už poběžíš někam na CAM? jde mi jen čistě teoreticky kde je taková hranice dělat něco ručně.. já už dneska totiž dělám CAMEM skoro vše tak mě jen zajímalo kolik lidí ještě používá takovéhle funkce řídícího systému a programuje to..
konkrétně tohle by šlo v Heidnu velmi jednoduše
zacyklit objetí toho výstupku, přidávat po těch 0,2mm a zároveň v každém cyklu předefinovat nástroj s tím že mu přidáš korekci průměru, to by asi šlo i přes Q parametry zadáním vzorce
to je na cca 5-10 řádek
....
když máš program z CAMu a potřebuješ tam udělat nějakou takovouhle fintičku tak jsi v pr....
.....
proto jsem u Tebe pořád vyzvídal co takovéhleho umí LinuxCNC
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
kareljenicku

14. 2. 2015, 9:17

Dobry den odbornici.

zde je muj vytvor.
Prosim napsat jak jinak se da priklad resit a co mam za chybu.
Popripade odkazat na zdroje ze kterych mam cerpat.

dekuji.
Přílohy
otaceni pokus.png
zebrak

14. 2. 2015, 11:15

Aby som len nekecal tu je ten druhý výkres v SL cykle.
Zdroj informacií:http://heidenhain.webnode.cz/download/navody/
Hlavne manuál od heidenheinu tam je to dosť dobre a vecne popísané
Přílohy
Snímka obrazovky (6).png
Snímka obrazovky (5).png
Snímka obrazovky (4).png
Snímka obrazovky (3).png
RaS

15. 2. 2015, 3:03

testone píše:
RaS píše:a když ty výstupky budou třeba skosený třeba pod úhlem 10st a budeš to frézovat třeba s krokem v Zku po 0,2mm tak to taky ještě budeš psát ručně? nebo už poběžíš někam na CAM? jde mi jen čistě teoreticky kde je taková hranice dělat něco ručně.. já už dneska totiž dělám CAMEM skoro vše tak mě jen zajímalo kolik lidí ještě používá takovéhle funkce řídícího systému a programuje to..
konkrétně tohle by šlo v Heidnu velmi jednoduše
zacyklit objetí toho výstupku, přidávat po těch 0,2mm a zároveň v každém cyklu předefinovat nástroj s tím že mu přidáš korekci průměru, to by asi šlo i přes Q parametry zadáním vzorce
to je na cca 5-10 řádek
....
když máš program z CAMu a potřebuješ tam udělat nějakou takovouhle fintičku tak jsi v pr....
.....
proto jsem u Tebe pořád vyzvídal co takovéhleho umí LinuxCNC
a já ti pořád říkal že nic takového nepotřebuji :D když mám program v CAMU tak tam mám úhel třeba těch 10st a nastavím si Zko třeba 0,2mm když se mě to bude zdát moc hrubé změním to jedním kliknutím třeba na 0,1mm, když jinej úhel změním úhel.. ty budeš muset změnit asi víc, a hlavně u toho budeš muset myslet což je sice dobré ale u dnešní obsluhy se to moc nečeká.. já to Vaše neodrazuju taky jsem to tak kdysi dělal v Machu.. ale těch chyb, špatně spočítanejch délek atd a ve finále to je rychlejší jen u hodně jednoduchejch obrazců..prostě si to dnes bez CAMu už nedokážu představit..
třeba taková blbost mám 5stejnejch výrobků který se budou dělat z nějakého nevím jakého důvodu (třeba nepůjde výměník nástrojů) jednou malou frézou třeba 2mm a každá dráha navíc je hodně znát na strojním času... a každá kostka polotovaru bude rozměrově jiná...takže bude potřebovat hrubovat větší či menší kostku jak to uděláš ručně? souřadnej systém budeš mít ve středu kostky a budeš každou kostku najíždět a přidávat dráhy dokola než se dostaneš na rozměr nejmenší kostky na kterou už budeš mít program? nebo každou kostku nastavíš ve svěráku do rohu což je nejjednodušší nemusiš nic najíždět a vždy posuneš někam nulovej bod a opět přidáš na rozměru? jako jde to proč by ne, jen mě příjde mnohem jednodušší v CAMU přidat na polotovaru třeba 2mm a mám to vyřešeno automaticky třeba s 10ti dráhama okolo navíc s překrytím 0,2mm.. takže mě třeba v linuxcnc ani ještě nenapadlo hledat posunutí počátku nebo natočení souřadnic.. což samozřejmě oboje umí, ale nepotřebuju to.. natočení souřadného systému je super věc když nějak mimoose uchytíš součást, pak to změníš a máš ji jakoby v "ose" to jsem používal kdysi dávno.. a nedej bože když jsem to pak zapomněl narovnat :D dneska si celej program posunu o 3,5,10st a je to během pár sekund a hotovo..a je to blbovzdorné...
testone
Sponzor fora

15. 2. 2015, 8:56

jasně, já se nepřu
od jisté úrovně je samozřejmě CAM bez konkurence
ta úroveň je do jisté míry otázka zvyku
na tom Heidnu se dá ale spousta věcí udělat taky, a velmi elegantně
já se jenom z principu bráním každou pi.... řešit na počítači
to pak skončíme u tupého dosazování do internetové kalkulačky na Ohmův zákon nebo na výpočet řezné rychlosti nebo otáček nástroje
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“