heidenhain tnc 135

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
vruboun

14. 6. 2014, 2:13

Tak a je to tady - konstanty. Co si tak vzpomínám na Mahu to bylo asi 9 řádků. První tři byly pro nastavení maximální rychlosti jednotlivých os X 4000, Y 2000 a Z4000 ostatní si už nepamatuju. Pro zadávání konstant se muselo při zapnutí stroje držet nějaké tlačítko nebo kombinace a tady uz nastupuje muj lahosip. Myslím že to bylo CE, nebo CE + ENT, nebo CE + EXT. Dělal jsem to jen dvakrát a je to už nejmín 10 let, potom mně přeřadili na jiné stroje a v lednu 2010 šla firma do kytek a mašiny ani nevím kde skončily, asi pod velkou koulí jak se na ní houpala neoděná nejmenovaná zpěvačka. My jsme ty konstanty našli v papírech co byly v rozvaděči, takovej malej nevinej odstaveček, ale docela zásadní pro provoz stroje. Možná by mohl pomoci nějaký servisman přes Heidna. K nám jezdil od p. Kabátka, kontakt nemám, anóbrž to nebyla moje starost coby obsluhy stroje.
karelsklo

14. 6. 2014, 7:32

Budiž Ti nehynoucí dík.Zapadá to to toho co jsem dnes zjistil. Podařilo se mi k těm " maschinenparameter " dostat,pokud se klávesnicí zadá nějaká hodnota a stiskne ENT,parametr se asi uloží protože naskočí dotaz na další parametr.
U čísla 7 jsem toho nechal,nemělo smysl tam psát bludy.
A když teď o tom mluvíš,vybavuje se mi že v rozvaděči nějaký papír je.
Třeba to bude ono.Pokud ne tak už jen zkusit napsat do Gillardonu.Nicméně pokud by těch zádrhelů mělo být víc,asi bych to předělal na krokové motory,zrovna v tomto případě ta rychlost není to hlavní...A vrtat potřebuji na +-0,1 mm takže v pohodě.
Navíc osa Z není řízená takže nehrozí ani nějaké vrtání s výplachem ( leda manuálně ).V případě překopávky by se dal poměrně jednoduše dát km i na pinolu.
Ale dokud trvá možnost provozu " jak to je " ,budu to zkoušet.

Pokud by se to ale podařilo rozběhnout,rád bych se Tě pak zeptal na to co mi není jasné okolo těch dialogů.
Přílohy
Fotografie0131.jpg
Fotografie0132.jpg
Fotografie0133.jpg
vruboun

15. 6. 2014, 7:08

Když budu znát odpovědi, tak nebude problém. Přijde mi divné, že někdo osadí mašinu systémem a nakonec s ním bude řídit jen dvě osy a třetí obsluhovat ručně, ale už to tak asi je. Řízení otáček systémem se asi taky nekoná podle toho variátoru na vřeteni.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 6. 2014, 7:45

vsak je to souradnicova vrtacka na ty souradnice tedy potrebujes jen 2 osy
tehda se jeste delali veci na to na co byly urcene
ne ze se na tom kdosi pokousel frezovat a podobne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
karelsklo

4. 7. 2014, 7:17

U hajdošů jsem nepochodil tož už je překucháno na KM a běhá.
KM jsem dal i na sloup tedy je možné vrtat s výplachem,dělat si na to cykly dle potřeby apod.Jelikož ale potřebuji z 95% vrtat sklo,stejně budu často používat i ruční výsuv pinoly ( kvůli citu ) a XY používat k nastavení souřadnic.
Kastl na zachycení vody je z hliníku.
Vruboune a ostatní,díky za ochotu.Asi ale nemá cenu tento systém resuscitovat,stálo by to moc peněz a úsilí.
Pokusím se pak udělat nějaké video z vrtání.
vruboun

4. 7. 2014, 8:51

Hlavně ať dlouho a dobře slouží, je to moc pěkná mašinka.
kenybz

22. 2. 2015, 11:07

zdar hoši dostal se mi do rukou stejný systém ale jen obrazovka s hajdošpanelem a o co mě jde
je možné toto použít jen na odměřování na frézku tzn bez připojených výstupů krokáčů atd
? díky za každou radu
svítí mě tam taky ty ledky a obrazovka píše že chybí napájení /je zapojen jen ten panel a obrazovka/
jak ses dostal do toho menu pro zadání konstant?
díky díky předem
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“