CNC fréza na hliníkové díly 50x50x50mm

Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

22. 2. 2015, 6:50

Hezký den,

...zvažuji koupi nějakého stroje na obrábění hliníkové slitiny. Hotové součástky budou maximální velikosti 50x50x50mm. Předpokládám, že upnu polotovar, najedu na 0,0,0 a zmáčknu start a jdu na oběd:)

Asi si to představuji moc jednoduše, ale co kdyby to tak vážně šlo. Momentálně to dělám na 3D tiskárně, ale plast mi praská, takže musím zvolit pevnější materiál. Nakreslil jsem si to v Tinkercadu, otevřel v Vectric Cut3D a nějak nasimuloval. Nikdy jsem neviděl takový stroj v praxi, ale předpokládám, že to bude podobné jako u tiskárny, jen naopak.

Chtěl bych se zeptat, zda máte zkušenosti s tímto programem a jak se dá věřit výpočtům, které defaultně provádí. Chci koupit CNC GX4030 s 800W vřetenem a používat 5mm frézu. Budu obrábět Al 6063. V nástrojích 5mm frézu nemám, ale je tam 3 nebo 6mm. Nemám žádnou zkušenost, ale je mi jasné že konstrukce routeru, výkon vřetene... to bude zřejmě limitující. V tabulce čtu, že na 3mm hrubování je pass depth 3mm, stepover 1.2 40%, speed 12000rpm, feed rate 40, plunge rate 20 mm/sec. Je to reálné pro takový stroj? Nebo to je pro něco silnějšího? Podle simulace mi ty časy obrábění vychází velmi hezky. Jen nevím, zda to není na nějakou frézku za milión a ne 60-80tis.

Poradíte mi, jaké frézy používáte?

Díky a omlouvám se za primitivní otázky.
havelaircraft

23. 2. 2015, 5:13

Projdi si tady forum. ale tak jednoduché jak si myslíš to vážně není.
Prohlédni si sekci naše mašinky.
Ale to co týče programů tak je trošku složitější. a myšlenka že pustíš stroj a jdeš na oběd je zcestná úplně. Už jenom co když ti praskne nástroj??
Zkus se domluvit s někým poblíž nebo nějakou strojírnou aby jsi viděl o co jde.
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2015, 9:37

Já vím, nebude to jednoduché a budu muset u toho být. Prozatím jsem byl ve dvou obchodech, ale nikde jsem to neviděl v chodu, jen na Youtubu a podle toho se nedá řídit. Pan Carlo (http://cnc-frezky.webnode.cz/cnc-frezka-30x40/" onclick="window.open(this.href);return false;) dělá frézky kolem 50-60tis se vším všudy, tak jsem chtěl vědět, co to umí, zda by mi to stačilo. Popravdě budu dělat 4 typy obrobku, které nemusí být nijak vzhledově hezké, protože budou účelové. Stáhl jsem si Cut3D, je to sice Trial, ale vypadá že vše funguje jak má. Jsou tam nedefinované frézy, ale troufám si říct, že je to na profesionální frézu se silným vřetenem a především robustní konstrukcí. Ta malá 30x40 má sice slušnou konstrukci a vřeteno 800W, ale troufám si říct, že ty výpošty sedí na nějakou 5x silnější mašinu. No a teď jsem v háji, protože si chci udělat alespoň přibližnou představu o časech. Našel jsem si frézu 3mm a k ní data Ap = 1.5, Ae = 0.6, fz = 0.017. Co si nejsem jistý jsou hodnoty v programu Cut3D a to konkrétně Feed Rate a Plunge Rate. Je to řezná rychlost Vc, nebo spíše posuv a ponor (podle překladu) Vf?

Máte někdo zkušenosti s tímto programem?

Díky:)
Přílohy
Untitled-1.jpg
RaS

23. 2. 2015, 9:46

tak řezná rychlost se počítá všude stejně.. akorád někde používaj palce :D
pokud nejsi schopen spočítat řeznou rychlost tak nekupuj frézku.. jinak ti doporučím nastavit si tam jednotky posuvu v mm/min ty mm/s jsou takové nezvyklé a pokud tam nastavíš to co tam máš tak 1, to ta mašinka co jsi uváděl nedá ani omylem.. a pokud by to nějaká jiná dala tak to nedá fréza tu zlomíš asi tak během sekundy/dvou řezu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
havelaircraft

23. 2. 2015, 9:47

http://www.ebay.com/itm/3-Axis-Column-T ... 3a85e0eac3
tohle by mohlo být zhruba podle tvých představ ale je otázka jestli se ti nevyplatí nechat si ty díly někde udělat profi??
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 6:40

ty frezky carlo jsou cinske tedy je ta firma nevyrabi
a co se tyce hliniku tak nelze pouzit obecne spocitane posuvy protoze to ta masina neda
musis je patricne ponizit a zmensit ubery aby jsi nenicil nastroje
ten hlinik by sel kdyby to bylo na linearech ale vzhledem k tomu ze to je na tycich tak je to otres

co se tyce tveho programu je to cele modre takze milion drah
to by i na produktivnim stroji bezelo treba hodinu
na tomhle to pobezi den
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
shaggy

24. 2. 2015, 8:03

robokop píše:kdyby to bylo na linearech ale vzhledem k tomu ze to je na tycich tak je to otres
zas takovej otres to neni je to na tycich a frezuje to :D docela i cumim.. (je to jina frezka)

https://www.youtube.com/watch?v=GF5-HnZPfTc" onclick="window.open(this.href);return false;
slezak77

24. 2. 2015, 8:12

Je to, ale zrychlené a to dost, ani se neobtěžoval vyjmout původní zvukovou stopu a tedy i podle zvuku jde poznat, že to jede jinak než v reálu.
Pravda ovšem je, že to frézuje. :)
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 10:29

Hezký den,

Pánové, děkuji za vaše rady. Nikdy jsem nic neobráběl. Před měsícem jsem si koupil soustruh a poprvé něco "utočil" Nedávno jsem pořídil tiskárnu 3D, protože mně většina "tiskařů" přesvědčila, že na ty mé= potřeby to určitě postačí. Ano i ne. Vymyslel jsem takovou pomůcku pro fotografy (jsem profesionální svatební fotograf) a chtěl bych to málosériově vyrábět. Nechal jsem si spočítat u pár firem, kolik by mně tyto obrobky vyšly a +/- to bylo kolem 250Kč/ks. To je pro mně neúnosné. Nemám nic proti ceně, ta je asi v pořádku, vím kolik stojí mašina a její provoz, takže akceptuji. Jen je to pro mně drahé. Momentálně to dělám na tom soustruhu, jenže je to zkomplikované (jiná konstrukce výrobku, neprofesionální). Chtěl jsem tomu dát trochu tzv. štábní kultury:) Proto mně napadla portálová frézka. Na začátek. Pokud se výroba rozběhne, počítám s investicí do skutečné mašiny. Portálová frézka se mě líbí i v tom, že mohu na ní gravírovat ozdoby na fotoknihy, které vyrábím. Opět individuální výroba.

Jak jsem již napsal minule. v Cut3D jsem otevřel model, který jsem vytvořil v Tinkercadu pro tisk na 3D tiskárně. U 4isp mi říkali, že to nejde a že musím mít software za 100tis, ale jak vidno, jde to. Byl jsem u nich, ale frézu jsem v provozu neviděl. Totéž u pana Carlo. Ten ale má model GX3040, který má 800W vřeteno a posuv 70cm v ose Z. To by mi nejspíš vyhovovalo.
Načetl jsem model do programu a dal simulovat obráběné. Jako laik jsem zvolil frézu 3mm na hrubování a tu samou na finišování. Vycházel jsem z těch přednastavených parametrů. Výsledek byl krásný, protože mi vyšly časy kolem 1.5h. Tomu jsem nevěřil, proto jsem začal hledat jak se co počítá. Už vím, jen nevím jak to přesně zadat do toho programu, protože tam jsou jiné hodnoty. Vím, že na 3mm frézu mám mít do hliníku kolem 220 rychlost. Odvodil jsem z toho otáčky vřetene a podle tabulky k fréze i posuv na otáčku. Jenže nevím co jsou ty posuvy "Feed Rate" a "Plunge rate" Jestli je to rychlost posuvu kterou odvodím z řezné rychlosti dle materiálu a frézy? To jsem se pokusil a vyšlo mi to zase nějak špatně. nevěřím, že by to mašina frézovala 531h. Můj odhad je, že by to mohlo být za 5h hotové, ale jak říkám, v životě jsem to neviděl na oči:(

Tedy je to tak správně?

Doporučená řezná rychlost pro frézu 3mm do hliníkové slitiny (6060-6063) je 220 m/min. Z toho mi vyjdou otáčky vřetene 23.355 ot/min.
Posuv mi vyšel 23.355 x 1 zub x 0.025 (fz 2 pro hrubování) tedy 584mm/min. Vycházím z tabulky pro nástroj S1006 -fréza válcová čelní - jednobřitá. Jestli tomu rozumím dobře, je tady možnost frézovat celou šířkou a hloubkou, tedy 3x3mm a pak je posuv 0.005 nebo po obvodě a to 4.5mm hluboko a 0.6mm do strany, pak mám fz 0.025.
Co mám zadat do parametru Pass Depth, Stepover, Fade Rate a Plunge Rate? Pass Depth je mnou zvolená hloubka? Předdefinovaná je 3mm. Znamená to, že objekt rozdělí na vrstvy po 3mm a odebírá vždy 3mm do hloubky? Ale co je stepover? Předdefinovaný byl 40% tedy 1.2mm. to mi přijde nereálné moc. Nebo je Pass Depth hodnota Ap (tedy 3mm až 4.5) a Stepover je hodnota Ap (tedy 0.2 D až 1D). To není hodnota posuvu na zub nebo otáčku, nebo je???

Prostě v tom mám guláš:(

Pánove, Vy jste určitě profíci. Máte představu jak dlouho by to trvalo na takové mašince? Je celkem jedno, zda to bude portálová nebo sloupová.

Určitě chci něco koupit ale nejdřív to musím vidět v chodu a to je celkem problém, když tak koukám. Nebo se pletu?

Díky a fajn den!

Marian Mrozek

http://www.marianmrozek.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
Untitled-1.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 10:50

Bez poradne masiny na tom obrobku vydrtis vic nastroju nez poridis za 250kc
nehlede na to ze to budes delat hodiny a hodiny
sezen nekoho s poradnou masinou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 11:52

Jasně, rozumím, ale co je to pořádná mašina? Chci se to naučit sám a koupit vlastní mašinu. Důvodů je více.

Jaká mašina by byla pořádná? O jaké cenové relaci se bavíme? 200tis - 2mil? Co ten pán Konečný? Prý je to bytelnější...

Díky:)
RaS

24. 2. 2015, 12:36

jen k tomu dílu.. takovýto díl frézovat 3kou frézou je nesmysl.. obrobek je vysokej pokud tomu malovátku rozumím 40mm a dělat to 3kou frézou takhle vyloženou bude trvat "roky".. pokud ti to někdo udělá z hliníkové slitiny za 250kč tak neváhej ani minutu a objednej si to u něj než mu dojde jakou ti nastřelil cenu.. pokud se ti zdá 250kč dost tak věř tomu že na takovéhle frézce polámeš víc nástrojů a zničíš tolik materiálu, že to prostě ve finále bude stát víc i když nebudeš počítat svůj čas a investici do stroje.. o nevyrobitelnosti tohoto dílu frézováním ani nemluvím..
docela by mě zajímalo kdo ti to za těch 250 vyrobí.. protože bych mu dával zakázky.. byl to nějaký skutečný obráběč co něco vytvořil nebo jen nějakej kecálista z fóra?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
havelaircraft

24. 2. 2015, 12:54

na efektivní obrábění hliníku při hloubce 3mm potřebuješ trochu jiný stroj a o dost kvalitnější samozřejmě i dražší.
ty malé frézky umí do hliníku tak 0,5mm jinak dochází k obrovskému opotřebení všeho.
navíc za 250 kč to doma nevyrobíš
Kolik toho chceš vyrábět?? pokud chceš rozjet výrobu z duralu tak potřebuješ profi stroj.
pro pochopení: kvalitním foťákem uděláš super fotku uděláš tu samou fotku foťákem za 1500kč ve stejné kvalitě??
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2015, 2:42

Super, jsem rád, že jste se pustili do debaty. Velmi mi o pomůže:)

Vymyslel jsem takovou kravinku pro svatební fotografy. Je to vozíček se stative a napájecím zdrojem. Prostě kravina, ale užitečná. Už to příležitostně stavím kolegům, ale jak říkám, dělám to ručně na malém soustruhu Proma SM300E. Na obrázku vidíte oranžové částí (25mm výška) které slouží jako držáky stativových noh. Modře jsou ty díly co minule (výška 40mm), tedy horní spojka rámu a madla (teleskopické, takže s aretací) a dolní spojky, které spojují rám s podvozkovou rourou a rovněž mají teleskopické vysouvání pro zvýšení rozchodu kol. Zeleně pak jsou aretační spojky (výška 32mm) na stativ. Červeně (výška 20mm) jsou označené spojky jeklů a podvozkových noh.
Prošel jsem hoooodně obchodů a nenašel komerční ekvivalenty, proto řeším výrobu sám.

Modely jsou pro 3D tiskárnu, takže nejsou ještě překresleny pro frézu, jen ty oranžové.

Cenová kalulace byla od asi 3 firem v Praze, co dělají profi CNC obrábění na 3 a 5 osých frézách a vycházelo to podobně kolem 250-260Kč/ks. Když se omezím a udělám to trochu primitivněji, bavíme se o 9ti kouscích, které bych potřeboval vyrobit na jeden vozík. V té ceně není zahrnutá příprava, což mi naúčtovali 5.000Kč za 1ks ! Proto jsem se rozhodl, že koupím malý soustruh a udělám to po svojemu. Jenže to nevypadá hezky, je s tím více práce a nemluvě o tom, že neudělám tvar jaký požaduji.

Ty zelené spojky mohu udělat tak, že mám 50x15mm a 60x15mm ze které to soustružím a do něj to dofrézovat. to by snad neměl být problém už vůbec. Jen to správně upnout
Ty modré díly více nahoře snímků ale bych také udělal z té kulatiny a pak vmontoval kousel ocelového nebo hlinikového L profilu aby to vytvořilo tu úhlovou spojku. To jde také vyřešit jinak. Nejvíce problémů mám s těmi oranžovými díly. Zatím to dělám jako kroužek a ohnuté U z plocháče a šroubuji. Prostě prasárna. Funkční, ale jak to vypadá :(

Schválně, když máte přehled, kolik by jste si za tyto práce vzali? Já neříkám, že musím mít vlastní stroj. Rád spolupracuji. Proto jsem si chtěl udělat simulaci, abych mel představu kolik mě který díl vyjde a zda se mi to vyplatí, nebo mám hledat alternativní řešení. Nemám prostě tušení kolik času to zabere a kolik se účtuje třeba za hodinu provozu stroje.
Přílohy
set všech komponent pro freézování
set všech komponent pro freézování
testone
Sponzor fora

24. 2. 2015, 3:11

většina těch dílů tak jak je namalovaná je na frézce nevyrobitelná
musíš počítat s tím že nástroj, fréza, má tvar válce o průměru třeba 10mm a je dlouhá 50 mm
kam se dostane, tam může odebrat materiál, ten odebírá buď bokem (dobře) nebo čelem (hůř)
nelze tedy udělat např. dutinu s hranatými rohy . to je to co máš jako "nástavec" té kruhové díry
ta dutina může mít ostré rohy ve styku dno-stěny, ale ne po obvodu
další zásadní omezení je rádius zaoblení toho rohu
logicky nemůže být menší než je poloměr nástroje
nástroj je dlouhý tak maximálně pětinásobek průměru (neuvažuju různé speciálnosti)
čím menší nástroj, tím to déle trvá......
trojkou frézou (kdyby to vůbec šlo) bys šudlal takový bazmek jako máš na obrázku několik hodin á dejme tomu 1000,- hod
hliník stojí dejme tomu 150-200/kg, tak si spočítej jen cenu toho hliníku
to cos namaloval je spíš na tlakové lití do kokily, pak ten odlitek bude za desetikoruny, ale forma bude za 2 000 000,-....
atd
atd
možná by bylo lépe si nastudovat něco o tzv. technologičnosti konstrukce dřív, než začneš konstruovat a kupovat stroje
sebelepší CAD z člověka konstruktéra neudělá
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“