Elektronický regulátor otáček minisoustruhu
-
Zdravím
Doufám že to nevyzní nějak urážlivě ,ale podíval se někdo vůbec na to schéma zapojení co je na obrázku myslím, že slaboproudař co dostudoval v minulém století pozná co kam zapojit tak za 30vteřin.
Doufám že to nevyzní nějak urážlivě ,ale podíval se někdo vůbec na to schéma zapojení co je na obrázku myslím, že slaboproudař co dostudoval v minulém století pozná co kam zapojit tak za 30vteřin.
dívej se Zdenku....bez ohledu na barvy vodičů-modul 1,2 je tacho,3 je rotor-první uhlík(který je spojený přes revers B T se statorem)a vývod z rotoru (druhý uhlík)-můžeš přímo na stator zač. vinutí. Konec stator vinutí končí na 4...předpokládám,či určuji si pro přehled,že čárkovaná je N-nula,takže 4 je ještě napájena N. Takže N 230V napájí 4 i druhý konec vinutí statoru. Plná -určuji si L,tedy fáze napájí 5 modulu. 6 a zde je ten problém je taky napájena N,ale přes nějaký regulační odpor "Vitesse" (proto jsem chtěl i přepínač,či co s pajšlem....vraž tam odpor,či poťák 100k). V každém případě si to zkus spustit přes jistič aspoň 6 (lépe 10A),když nemáš motorový aspoň 2A. Indukční motor bere při rozběhu až 5X větší odběr proudu,než má nominální hodnotu. Nečekám žádné zázraky,ani Ty nečekej,ale budiž,zajímalo by mne to....
-
Ahoj dík už se nám to klube.
Jsem to hlava dubová návod je ve Franině měl jsem to hned říct - Vitesse - rychlost , stupeň rychlosti.
Díky Z.

Jsem to hlava dubová návod je ve Franině měl jsem to hned říct - Vitesse - rychlost , stupeň rychlosti.
Díky Z.
Špatně jsem se vyjádřil-indukční motor je asynchron. Tohle je komutátorový synchron,ale taky bere na záběr než se dostane do toček pěknou pálku proudu zpočátku. Neznám ani ten čip ani jsem se s takovým modulem nesetkal. Ale nejspíš jak jsou zakresleny kontakty reversu statoru-mění proud do statoru-změna otáček. To přepínal programátor při praní. Takže jestli je modul ,i čip OK,měl bys z toho dostat jedny stabilní,spíš pomalé prací otáčky. Nevím,jak tam měli řešeno odstřeďování,ale kdyby se točky daly regulovat tím Vitesse,tak by to byla bomba....takový jednoduchý plošák....(ještě pak dostupnost čipu)
A ještě dost podstatná maličkost....to Vitesse,ten odpor,či poťák jde přímo ze sítě,tak musí mít aspoň 5W,což se Ti těžko bude shánět....
sorry blbost,v každém případě si na rozběh bere dost,než se dostane trochu do setrvačnosti...
-
Ahoj
Tak to nebude plynule regulovatelné ,ale bude to mít 7 stupňů - vytáhnul jsem mech přepínač ze sporáku Mora a na jednotlivé větve dám různé odpory ,takže dle doporučen min 5W a bude to - na medomet to bude stačit,
Díky
Tak to nebude plynule regulovatelné ,ale bude to mít 7 stupňů - vytáhnul jsem mech přepínač ze sporáku Mora a na jednotlivé větve dám různé odpory ,takže dle doporučen min 5W a bude to - na medomet to bude stačit,

Díky

atlane-když si projdeš předešlé příspěvky-najdeš tam pro sebe hodně,mnohdy na fotkách,či v PDF. A dal jsem nějaká videa s tímto motorem na minisoustruhu v-uprava činana-