SU 32
-
Ahoj. Nevíte někdo jak je originálně zajištěná poloha matice příčného posuvu u SU 32? Případně nemáte obrázek? My jsme si nechali vyměnit šroub a matici příčného posuvu, šroub a matici pomocného suportu a opravit jejich vodící plochy. Matice je nyní kostička ustavená jen čtyřmi šrouby s velkou vůlí v dírách. Ty šrouby nebyly dotažené a když jsem je dotáhl jde šroub velmi těžko. Matice není ustavená žádným kolíkem ani drážkou jak bývá obvyklé, ale před odesláním na opravu jsem si původní řešení neprohlédl. Oprava stála skoro 50000 a výsledek je dost rozpačitý, například ve víčku matice je maznice, ale v matici pod ní není žádná dírka.
Do otvoru k stredu tejto kockovej matice sa vkladá taký valček, ktorý je v časti k matici po stranách zbrúseny aby sadol do dražky v matici. A na mazanie šrobu a matice je v tomto valčeku od vrchu (krytka s maznicou) smerom dolu k matici prevŕtana dierka, ktorá je aj v matici k šrobu...
Matica sa doťahuje 4-šrobamy, a v strede v otvore medzi dvoma na lavej strane je v matici "červík", ktorým nastavuješ silu stisku k šrobu.
Tu som Ti to dfotil - snáď pomôže...
- http://dream32.rajce.idnes.cz/Sustruh_SU32" onclick="window.open(this.href);return false;
Matica sa doťahuje 4-šrobamy, a v strede v otvore medzi dvoma na lavej strane je v matici "červík", ktorým nastavuješ silu stisku k šrobu.
Tu som Ti to dfotil - snáď pomôže...

-
Pro bu_bu: Do Číny nikoliv, pouze do Prahy. A posílali jsme jen vršek suportu, v podstatě to, co je nad saněmi.
Pro dream: Děkuji za vysvětlení a obrázek, ten kolík s ploškou do drážky je jasný, ale tomu červíku také moc nerozumím. Že by ta matice byla naříznutá a stahovala se nebo se jen odtlačuje?
Pro dream: Děkuji za vysvětlení a obrázek, ten kolík s ploškou do drážky je jasný, ale tomu červíku také moc nerozumím. Že by ta matice byla naříznutá a stahovala se nebo se jen odtlačuje?
Presne ako píšeš. Tá matica je na tej lavej strane pozdĺžne prerezaná. V spodnej polovici su pre tie dva šrobiky závity a vo vrchej su väčšie dierky pre volný priechd šrobkov. A tým že tie šrobky doťahuješ sa matica stahuje a čoraz viac obopína šrob. A kôli tomu je ešte medzi nimi ten "červík"- ten ma zasa závit vo vrchnej polovici a tým, že ho priťahuješ zvečšuješ vôlu matice k šrobu. (musíš nastavovať pri povolených šrobkoch) Tie dva pravé môžeš mať dotiahnuté napevno...soustružník píše:Pro dream: Děkuji za vysvětlení a obrázek, ten kolík s ploškou do drážky je jasný, ale tomu červíku také moc nerozumím. Že by ta matice byla naříznutá a stahovala se nebo se jen odtlačuje?
- Přílohy
-
- Bez názvu.png (4.88 KiB) Zobrazeno 6352 x
nádhera - tomu říkám názorná a vyčerpávající odpověd
Thx
*když to vidím, napadá mě tu matici naříznout uprostřed kolmo k ose - přidat nějaké štělování či talířovou pružinu a stará matice s vůlí by pak byla bezvůlová
ps. nemáš také náhodou nějaké info k matici na závitovacím šroubu - zda je také nastavitelná ?
Thx
*když to vidím, napadá mě tu matici naříznout uprostřed kolmo k ose - přidat nějaké štělování či talířovou pružinu a stará matice s vůlí by pak byla bezvůlová
ps. nemáš také náhodou nějaké info k matici na závitovacím šroubu - zda je také nastavitelná ?
Naposledy upravil(a) echt dne 26. 3. 2015, 7:40, celkem upraveno 1 x.
-
Díky, už je to jasné. Bohužel nám dodaná matice je o dost jednodušší. Ten kolík a drážku nám snad někdo udělá, dírku pro mazání jsem si už vyvrtal a rozříznutí zatím nebudeme řešit. Jen je k vzteku, že firma nabízející opravy strojů to za nemalé peníze takhle ošidí.
-
No. Snad se mi to nevymstí. DS Praha.
To je podle mě rovnou lepší tu mašinu nechat sešrotovat - alespoň se bude trápit kratší dobu.soustružník píše:No. Snad se mi to nevymstí. DS Praha.
Btw, zajímalo by mě, na čem ty díly pro ty "generálky" dělají - neb rozdíl v strojním parku, co měli k dispozici, když jsem tam naposledy omylem zavítal...... oproti NTM.......nula

Suportovú skriňu som mal tak na polovicu rozobranú, ale k tejto časti som sa nedostal...echt píše:ps. nemáš také náhodou nějaké info k matici na závitovacím šroubu - zda je také nastavitelná ?

kabeláž som musel vymeniť a spínače bolo treba trosku postelovat a vyčistit ale je pravda funguju stále na 100%...ak by boli nejaké otázky a budem ich vediet zodpovedat rad pomožem...možem povedat mal som rozobrate v podstate všetko
SU32
http://addo1.rajce.idnes.cz/SU32/#" onclick="window.open(this.href);return false;