CNC NA PLOŠNÁKY

fotky našich strojů, aneb co máme doma
fujitsu

2. 4. 2015, 7:50

Kámoš mě oslovil že by rád nějaké škrabadlo na dpsky. Tak jsem koukal na netu na nějaké vtipné konstrukce cnccek... ale na šuplatovejch pojezdech nechci stavět. A co jiného... za málo peněz hodně plošnáků... Takže vyhnout se kuličkovejch vehementů... a použít technickejch záležitostí a k tomu vlásek přesnosti...

A s toho hlediska mě napadla jedna možnost která vyřeší všeci problémy a koza zůstane celá...

Takže použít kaléné kulatiny v domcích s vnitřními kroužky s ložisek. Které budou kryty gufery a mezi bude mazání viz maznička z nákresu...

Výsledek tvrdý materiál na tvrdý materiál v olejové lázni... nulové opotřebení a vysoká životnost... Níže přidávám obrázek domku.
Přílohy
Domek osy.bmp
(1.95 MiB) Staženo 587 x
fujitsu

2. 4. 2015, 8:04

Jinak jsem zapoměl napsat že osa x stul bude pojízdnej a most napevno na spodnim rámu...
Salaman

2. 4. 2015, 8:19

Nějak si vůbec nedokážu představit jak to myslíš z toho popisu a nákresu.
Tohle je lepší než šuplíkový pojezd a taky za málo peněz:
http://www.digisonic.cz/PA012732_resize.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
Salaman

2. 4. 2015, 8:30

Jinak mám ověřeno, že výroba DPS frézováním je dost zdlouhavá a výsledek je nic moc. Okraje mědi jsou okousané je to potřeba odjehlit. Na nějaké jemné cestičky 0,3mm rovnou zapomeň. V domácích podmínkách není nad fotocestu. Postavil jsem si na to UV osvitku ze starého skeneru a malou pícku na vytvrzení fotocitlivého laku. Jo vrtání DPS na CNC to je něco jiného :)
testone
Sponzor fora

2. 4. 2015, 10:26

tvrdý na tvrdý se bude zadírat
když už takhle kluzně tak použij takovýhle pouzdro
http://kajometal.sk/start1_sk_stranka3.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
nebo něco takovýho
stojí to pár korun
prodávají to ložiskáři a pod
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
CZ_Pascal

3. 4. 2015, 7:48

Salaman píše:Jinak mám ověřeno, že výroba DPS frézováním je dost zdlouhavá a výsledek je nic moc. Okraje mědi jsou okousané je to potřeba odjehlit. Na nějaké jemné cestičky 0,3mm rovnou zapomeň. V domácích podmínkách není nad fotocestu. Postavil jsem si na to UV osvitku ze starého skeneru a malou pícku na vytvrzení fotocitlivého laku. Jo vrtání DPS na CNC to je něco jiného :)
Jediné co je pravda je, že je při složitějším návrhu frézování DPS zdlouhavé :(

- výsledek je (může být i v domácích podmínkch) lepší než osvit některých zdejších "domo-leptačů". :oops:
- okraje mědi jsou naprosto ostré a bez otřepů. Nástroj musí měď frézovat a né prasit a drolit a rvát. Pro to je ovšem potřeba použít vhodý nástroj a vřeteno s házivostí přiměřenou "třísce na zub" - tedy pár tisícin :!:
- Cesty 0,3mm jsou samozřejmostí. Jemnější cestičky (0,1mm) jsou reálné při odladění procesu. Správné hloubce, rovinnosti upnutí/kompenzaci nerovnosti atd.

Na více kusů, nebo složitěší zapojení je samozřejmě osvit podstatně efektivnější. Vše je to o technologičnosti výroby a je jedno jestli se jedná o výrobu nějaké součástky, nebo vaření polívky, nebo výroba DPS.
Přílohy
Nedokončená DPS - testování hloubky záběru, ustavení rovinnosti atd... (první průjezd)
Nedokončená DPS - testování hloubky záběru, ustavení rovinnosti atd... (první průjezd)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 4. 2015, 8:47

Jen se bojim ze pri cene kuprextitu a rozpoctu tazatele (soude dle jeho snah usetrit pomoci slepuch ulicek) bude nejake pokusniceni pri hledani optimalnich podminek frezovani dokonce i drazsi nez si tistak nechat vyrobit profesionalne ale urcite mimo rozpocet cele te srandy

Kdysi jsem se o tom bavil s jednim vyrobcem stroju
vpodstate frezka gravirka na kazdem rohu dilny
od beznych po super kvalitu, predepnute vse atd...
perfektni vretena o kterych se nam tu muze snit
a i s timhle vybavenim nemelo nejake frezovani tistaku sanci

u smd kterym se ted nevyhnes potrebujes nepajive masky
desky nejsou stejnomerne tluste
kdyz chces tenkou das malou hloubku tak to misty jede v lufte misty frezuje sousedni cestu a tudiz to muzes jen vyhodit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
CZ_Pascal

3. 4. 2015, 9:20

Samozřejmě nelze srovnávat s profi výrobou DPS. To co jsem psal platí pro domácí použití, kde se dá (samozřejmě pouze s použitím kvalitních komponent) postavit frézka která je schopna standardní tišťák pro domácí použití udělat. V kategorii DPS kterou popisuješ je v domácích podmínkách nereálný i ten osvit protože už jen příprava kvalitní osvitové předlohy/masky je mimo rentabilitu takové výroby.

Rozhodně to není nic na produktivní výrobu. Je to užitečné když si doma hraji a mám dostatek času si pohrát s jedním / dvěma kusy nějakého prototypu, kde volím součástky takové na jaké stačím :D

Moje reakce byla pouze na konstatování že to nelze a že je potřeba odjehlovat atd.
Ale to je to samé s frézováním kovové nebo dřevěné součástky. Když ten materiál škubu a vytlačuju místo toho abych ho ukrajoval tak pak jsou samozřejmě odpovídající výsledky.
pavel-gravos

3. 4. 2015, 10:14

Ja si taky prototypy frezuji, nejtenci cara/mezera jsem delal 0.25, ale to uz nerad.
0.3 bezne
Pripadne otrepy strhnu hrubou casti houbicky na nadobi.
Nakreslim si ve Formice plosnak, do extra hladiny si nakreslim delici cary(rucne) a ty vygraviruji.
Hodne zalezi na ostrosti nastroje a rovinnosti upnuti (lepim lepidlem ve spreji "77")
Oboustranky delam tak, ze v rozich vyvrtam 1mm dirky, pak plosnak otocim, a do tech direk
strcim 1mm vrtacky valcovou casti. Vetsinou se to sejde pekne.

Je to hotove brzo, a levne, na rychle prototypy uzasne.
Na vic kusu se ale nehodi, je s tim vic prace, nez dostat od postaka hotove desky.
P.
Salaman

3. 4. 2015, 10:21

Jasně asi jsem to blbě napsal na CNC za 100 litrů to možná půjde. Ale ne na šuplíkových pojezdech nebo nepodepřených tyčích s hobby vřetýnkem za pár stovek. I vřeteno Kress za 4 tisíce hází desetinu a ne v tisícinách. Podle dotazu bych tipoval, že do toho chce investovat něco přes 10 tisíc.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

3. 4. 2015, 10:24

fujitsu píše:Kámoš mě oslovil že by rád nějaké škrabadlo na dpsky. Tak jsem koukal na netu na nějaké vtipné konstrukce cnccek... ale na šuplatovejch pojezdech nechci stavět. A co jiného... za málo peněz hodně plošnáků... Takže vyhnout se kuličkovejch vehementů... a použít technickejch záležitostí a k tomu vlásek přesnosti...
...........
Tak takhle přesně to ...........NEFUNGUJE :lol:
Zá málo peněz je málo plošňáků a spousta dokurvenýho kuprextitu + pár zničených nástrojů. Tohle téma se tady už probíralo několikrát ... opakovat proč to nejde bez slušných komponentů se nehodlám, najdi si to a přečti. :wink:
Thomeeque

3. 4. 2015, 10:44

CZ_Pascal píše:Nedokončená DPS - testování hloubky záběru, ustavení rovinnosti atd... (první průjezd)
Bez následného šmirglování?

Btw. umí to nějaký soft elegantně generovat bez zbytečných drah kolem ground-plate? Já to řešil při LDI, zbytečný cesty jsem odstraňoval "ručně" (ve svym konverznim prográmku jsem mu vyjmenoval indexy těch cest, který má ignorovat). Resp. obecněji bez zbytečných drah mezi dvěma cestami..

Jinak docela hezký škrabátko https://www.youtube.com/watch?v=VWi9GUzY1fY, ale zvlnění či masku tam neřeší, navíc je to reklamní video, takže je asi potřeba brát s rezervou.

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
vvitty

3. 4. 2015, 10:56

Ono ma pri soucasnych cenach "profi" plosnaku od Cinanu jeste cenu neco takoveho bastlit doma?
A to i kdyz dolar podrazil o 25%.

PS: Jasne, pokud se delaji veci co maji byt do druheho dne tak to pochopim ale to asi neni tento pripad.
Thomeeque

3. 4. 2015, 11:12

Nekrmte trolly..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex

3. 4. 2015, 11:37

CZ_Pascal píše:V kategorii DPS kterou popisuješ je v domácích podmínkách nereálný i ten osvit protože už jen příprava kvalitní osvitové předlohy/masky je mimo rentabilitu takové výroby.
Nevím, jestli jsem to pochopil správně. Ale na drtivou většinu věcí vyhoví předloha z laserovky na fólii.
A pokud to chci mít opravdu noblesní, tak osvit jedné A4 na profi osvitce stojí kolem 50 Kč. Se zárukou do druhého dne, při poslání třeba do 10:00 pak připadně ještě tentýž den třeba po 14:00.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“