30ku na cnc na plošňáky? a není to trochu zbytečné?fujitsu píše:Ano na tuto variantu jsem taky koukal. Ale na jednu stranu proč kuličky... stejnak to jsou všechno čísnké produkty.... zvlaště viz aukro ...... navíc na průměr tyče cca 30 mmtyto pouzdra nestojí 4 pětky.Navíc i tos dělal cnc soustruh na kulatinách. Ktyrý hodil na nějakem epoxidovém kompozitu. Nebo takto to aspon psali na netu.
Jinak když už něco dělám tak bych rád použil aspon 3é kulatinu aby se to nekroutilo jak papír.. Aklasické ložiska na povrch kulatiny to je passe to semé fuflíkáče...
CNC NA PLOŠNÁKY
no jo ale to je přece druhý extrém co tak tam dát něco co by odpovídalo tomu k čemu to je, třeba tak 16.fujitsu píše:30 možná ano ale lepší než všude dát kulatiny 10mm ......
a jak budes resit soustrednost otvoru pro loziska? jak vyresis nesoustrednost vnejsiho a vnitrniho prumeru toho loziskoveho krouzku? taky touzis stravit spoustu casu a penez omylem, nebo to udalas tak, jak je to overene?
jedina levna moznost jsou KU ci KX pouzdra, ale i tam pro ne musis vyrobit presny otvor
jedina levna moznost jsou KU ci KX pouzdra, ale i tam pro ne musis vyrobit presny otvor
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Mňo, geniální je myšlenka kombinovat olej a velejemný prach ze sklolaminátu za vynaložení spousty času a práce...
...když existuje vyzkoušené, levné a spolehlivé suché řešení http://www.igus.co.uk/wpck/1846/drylin_intro" onclick="window.open(this.href);return false;
...když existuje vyzkoušené, levné a spolehlivé suché řešení http://www.igus.co.uk/wpck/1846/drylin_intro" onclick="window.open(this.href);return false;

Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
No nevým jak kvalitní máš čtyřčelisťové sklíčidlo, ale moc bych na to nesázel že to bude ok. Pořád mi ale není jasné co tě vede k tomu to dělat z oceli. Vždyť přece z Al slitin to bude mnohem jednodušší, na frézování PCB přece nepotřebuješ až tak robustní konstrukci .. 30ky tyče a ocelový komponenty. Jednak to bude o to těžší což v tomhle případě bude spíše na škodu a zbytečně pracné. A co se týče toho nákresu, používáš tam gufera, ta se ale používají na těsnění rotujících dílů nikoli posouvajících se, místo gufer by tam měly být manžety, jaké se používají třeba na pístnicích pneuválců to gufero ti bude klást docela velký odpor.fujitsu píše:Výrobu tichto domku mám v plánu tak ze na magnetce jsi nechal srovnat hranoly na přesněj čtverec a pak průměry na ložisko udělám na soustruhu se 4 kou univerzalkou. Když se vše zadari výsledek by mel bejt slusnej
Kuprextit je většinou tvořen nějakou skelnou tkaninou, takže spolu s olejem ti to opravdu vytvoří luxusní brusnou pastu a pokud se ti to opravdu podaří vše složit a slícovat tak že ti to bude bez vůlí jezdit, tak si myslím že brzy to dojezdí právě kvůli této brusné pastě.
Jen můj soukromý odhad, doporučuji se podívat aspoň na Google obrázky pod heslem PCB CNC router a najdeš nejčastěji používané konstrukce, drtivá většina je z Al slitin, proč asi je to mnohem jednodušší.
Když tu byla řeč o KU pouzdrech: jak se to prosím používá?
Mám tady poudra s vnitřním průměrem 6 a 8 mm, ale v praxi je to vždy tak skoro o desetinu větší, takže to na přesné tyčce 6 nebo 8 mm klechtá. A to samozřejmě i když to stáhnu, takže ta štěrbina, která tam je, je kompletně sevřená.
Napadá je jedině tu šterbinu projet tenkým kotoučkem a rozšířit ji, pak by se to stáhnout dalo. Ale tak to jistě autoři nezamýšleli.
Jsou to pouzdra koupená v české kamenné prodejně s ložisky, takže snad žádná čína v palcových mírách.
Mám tady poudra s vnitřním průměrem 6 a 8 mm, ale v praxi je to vždy tak skoro o desetinu větší, takže to na přesné tyčce 6 nebo 8 mm klechtá. A to samozřejmě i když to stáhnu, takže ta štěrbina, která tam je, je kompletně sevřená.
Napadá je jedině tu šterbinu projet tenkým kotoučkem a rozšířit ji, pak by se to stáhnout dalo. Ale tak to jistě autoři nezamýšleli.
Jsou to pouzdra koupená v české kamenné prodejně s ložisky, takže snad žádná čína v palcových mírách.
Ještě doplním že to na té 4ce na jedno upnutí asi neuděláš, takže to budeš muset otáčet. potom bych moc na souosost nespoléhal a jestli ta tyč bude na těch ložiskách opravdu přesně bez vůlí tak se ti to bude šponovat. Výsledek bude takový že se to budeš pokoušet znásilnit a ono se to zadře. Věř že tudy cesta nevede, pokud ano tak by to tak všichni používali bohužel nepoužívaj výjde to ve finále dráž než nepodepřený tyče.
kdyz udelas diru pro pouzdro H7, tak to bude na hlazence s vuli 2-3 stovkyMex píše:Když tu byla řeč o KU pouzdrech: jak se to prosím používá?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Aha, 30mm, to jsem pravda nečekalfujitsu píše:Ano na tuto variantu jsem taky koukal. Ale na jednu stranu proč kuličky... stejnak to jsou všechno čísnké produkty.... zvlaště viz aukro ...... navíc na průměr tyče cca 30 mmtyto pouzdra nestojí 4 pětky.

Ale jo, dobře nadimenzovaný kulatiny proč ne.fujitsu píše:Navíc i tos dělal cnc soustruh na kulatinách.
Těžko soudit, když neznáme zbylý rozměry, viz. vejš.fujitsu píše:Jinak když už něco dělám tak bych rád použil aspon 3é kulatinu aby se to nekroutilo jak papír
T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Velikost stroje zatím nejni uplně jasná. Ale plánuje se rozjezd cca 300x300x100 hrubej nástřel. Proč vše dělat ze železa? Protože mám přístup k železu a mám možnost si ho nechat obrobit na cnc strojích za pakatel. Tak naco bych měl složitě schánět hliník? Ano vím některé díly budou celkem těžké. A ptám se na tuto variantu protože jsem myslel že ty gufera (utěsní třecí plochy) a nic se nebude zadírat. Vy mi tu radíte kuličkové domky. Ale ty nejsou utěsnené vůbec a tam ten prach nejde? Nebo nejsou mastné?
Tydle lineární ložiska maj nějaký stírátka, ale nevim, jestli by to tady bylo dostatečný.. já to tu tak spíš nahazuju, že se k tomu třeba vyjádří někdo zkušenej, čistě na mě bych moc nedal 

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino