Tos s-28 žebrák
Zdravím všechny. Dávám do kupy tento soustruh. Mám dva dotazy. Mám vylomené dva zuby na pastorku podélného posuvu, které zabírá do hřebenu na loži. Dá se tato hřídelka zakončená pastorkem někde koupit? Dále bych chtěl poprosit jestli mi někdo nezměří průměr ručního kola hlavního podélného posuvu suportu. Na tom mém úplně chybí, ale našel jsem že se dají koupit různé průměry. Díky
- Francotirador
Pak dej prosím vědět jak jsi s nákupem ovládacího kola dopadl (kde, cena). Já loni poptával (nikde prodejci neuváděli cenu) a při čtení nabídky respektive ceny jsem si nákup hnedle rozmyslel. 1200,- za jedno mi přijde příliš.Hikol píše:... Dále bych chtěl poprosit jestli mi někdo nezměří průměr ručního kola hlavního podélného posuvu suportu. Na tom mém úplně chybí, ale našel jsem že se dají koupit různé průměry...
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Na bazosi se objevují nějaké díly na S-28, zkus poptat tam.Hikol píše:Zdravím všechny. Dávám do kupy tento soustruh. Mám dva dotazy. Mám vylomené dva zuby na pastorku podélného posuvu, které zabírá do hřebenu na loži. Dá se tato hřídelka zakončená pastorkem někde koupit? Dále bych chtěl poprosit jestli mi někdo nezměří průměr ručního kola hlavního podélného posuvu suportu. Na tom mém úplně chybí, ale našel jsem že se dají koupit různé průměry. Díky
Průměr ručního kola Ti zítra poměřím.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Takže rozměry ovládacího kola podélného posuvu suportu jsou takto:
Vnější průměr věnce ovládacího kola = 140mm
Průměr otvoru k nasazení na hřídel = 15mm
Drážka pro pero = 5mm
Průměr osazení pro nasazení noniusu = 30mm
Šířka osazení pro nonius = 13mm
Kdyby jsi měl zájem, měl bych tady jedno ovládací kolo, má průměr 135mm a po nějakých menších úpravách by se dalo použít. Více na přiložených fotkách. Info o ceně přes SZ.
Vnější průměr věnce ovládacího kola = 140mm
Průměr otvoru k nasazení na hřídel = 15mm
Drážka pro pero = 5mm
Průměr osazení pro nasazení noniusu = 30mm
Šířka osazení pro nonius = 13mm
Kdyby jsi měl zájem, měl bych tady jedno ovládací kolo, má průměr 135mm a po nějakých menších úpravách by se dalo použít. Více na přiložených fotkách. Info o ceně přes SZ.
Mám ještě jeden dotaz. Vyrábím si tu hřídelku s pastorkem 12z, která zabírá do hřebenu pod ložem. Problém je to, že hřeben má modul 2. Na tom starým pastorku je hlavová 29,3mm a patní 19,8, což neodpovídá žádnýmu modulu a do zubové mezery zapadá přesně modulová fréza m=1,75 12-13Z. Bylo to naschvál? Udělat tam to co má být podle hřebenu, nebo tento paskvil? Zuby jsou s tím modulem 1,75 hubenější a asi se to líp odvalovalo po tom hřebenu ale s tímhle modulem jsou ty zuby hubenější a asi i proto se dva ulomily...
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Změř ten pastorek přes dva zuby.
Při 20ti stupních by jsi měl naměřit 9,193mm,
při 15 ti stupních by jsi měl naměřit 9,264mm.
Případně si stáhni tuhle tabulku: http://www.jova1.cz/dilna/zuby/pres_zuby.xls
a sám si tam nahoře změň úhel záběru z 20 stupňů za 15. Třeba se k něčemu dopočítáš.
POZOR! pokud by někdo chtěl tu tabulku pro 15 stupňů používat, musí si roztáhnout sloupeček B a změnit podle něj v sloupci C počet zubů přes které se to měří! U těch 12ti zubů je to stejné.
Já ten pastorek taky rozměrově korigoval a zrovna při tomhle použití s tím nemám problém:
http://www.jova1.cz/dilna/dolze/soustruh_dolze.html
Při 20ti stupních by jsi měl naměřit 9,193mm,
při 15 ti stupních by jsi měl naměřit 9,264mm.
Případně si stáhni tuhle tabulku: http://www.jova1.cz/dilna/zuby/pres_zuby.xls
a sám si tam nahoře změň úhel záběru z 20 stupňů za 15. Třeba se k něčemu dopočítáš.

POZOR! pokud by někdo chtěl tu tabulku pro 15 stupňů používat, musí si roztáhnout sloupeček B a změnit podle něj v sloupci C počet zubů přes které se to měří! U těch 12ti zubů je to stejné.
Já ten pastorek taky rozměrově korigoval a zrovna při tomhle použití s tím nemám problém:
http://www.jova1.cz/dilna/dolze/soustruh_dolze.html
Naposledy upravil(a) jova dne 13. 1. 2016, 7:37, celkem upraveno 2 x.
Zdravím, potreboval by som zistiť ako a kde sa blokuje pozdĺžny suport, keď chcem zraziť hranu priečnym posuvom.
Nemám tam žiadnu páku, ani nič podobné. Keby mi niekto poradil ako a kde sa to má blokovať dorobil by som si to.
Vďaka.
Nemám tam žiadnu páku, ani nič podobné. Keby mi niekto poradil ako a kde sa to má blokovať dorobil by som si to.
Vďaka.
Bc. Maroš Majchràk
A takisto by som potreboval zistiť akým spôsobom mám nastaviť blokovanie koníka po lóžoch. Sú tam KM 2 matice a páka na spoločnej oske, neviem ako to nastaviť tak,že keď zatiahnem páku zablokuje sa koník a keď ju povolím odblokuje sa, bez toho aby sa mi točila matica a cele sa to rozštelovalo. Už ma to vytáča stále doťahovať hasákom. Prosím poraďte.
Bc. Maroš Majchràk
Zajištění podélného suportu se provádí šroubem - viz obrázek Koník má pro lehčí zajištění proti posunutí páku a pro pevnější zajištění je ještě šroub s maticí (na 19 klíč, nechápu proč používat hasák). Seřízení páky zajišťování se provede při sejmutém koníku, pootočením šroubu, kterého hlava je zajištěna proti nežádoucímu pootočení v drážce příložky, která je zespoda pod koníkem a přitahuje koníka k loži.majo.0007 píše:Zdravím, potreboval by som zistiť ako a kde sa blokuje pozdĺžny suport, keď chcem zraziť hranu priečnym posuvom.
Vďaka.
Aha dakujem. S tym srobikom ste mi velmi pomohli, asi si na neho navarim packu pre lepsiu manipulaciu
a este ku tomu nastaveniu konika ked zasrobujem ten srobik zospodu o minimum nedam tam konika a ked ho jemne povolim potom lieta. Neni su tam nahodou na tej pake nato tie 2 matice? Jedna je zo spodu paky a druha zhora maju na sebe 4 zarezi klasicke km matice. Nemam kluc na km matce preto hasak
A este by som poprosil o odpoved. Hore ba koniku sprava je dierka asi na zaistovaciu paku ked sa vysunie konik proti povoleniu, chyba mi tam. Neviete kde by som ju mohol zohnat? Alebo aka vyzera vyrobim si ju. Vdaka.

a este ku tomu nastaveniu konika ked zasrobujem ten srobik zospodu o minimum nedam tam konika a ked ho jemne povolim potom lieta. Neni su tam nahodou na tej pake nato tie 2 matice? Jedna je zo spodu paky a druha zhora maju na sebe 4 zarezi klasicke km matice. Nemam kluc na km matce preto hasak

A este by som poprosil o odpoved. Hore ba koniku sprava je dierka asi na zaistovaciu paku ked sa vysunie konik proti povoleniu, chyba mi tam. Neviete kde by som ju mohol zohnat? Alebo aka vyzera vyrobim si ju. Vdaka.
Bc. Maroš Majchràk
Tak já na koníku dvě KM matice nemám. Zajišťovací páka koníka ho u mne dokáže zajistit jen pro navrtávání nebo vrtání menšími průměry vrtáků. Pokud je potřeba pevné zajištění koníka, používám ten druhý šroub (vpravo vedle páky) to se pak dá utáhnout tzv. "na krev" - pro vrtání většími průměry, nebo opření obrobku hrotem.
Co se týká zajištění pinoly ve vysunuté poloze, tak zítra nafotím, poměřím a dám to sem.
Co se týká zajištění pinoly ve vysunuté poloze, tak zítra nafotím, poměřím a dám to sem.