Co tahle mašinka?

fotky našich strojů, aneb co máme doma
francz

7. 4. 2015, 8:42

Tohle je moje mašinka, není to typický cnc ale není to sqělý? :roll: Nedám na ní dopustit. :D
https://www.youtube.com/watch?v=EtAF9U2uzHI" onclick="window.open(this.href);return false;
slezak77

7. 4. 2015, 9:21

Luxus :D
Není nad ruční práci.
Ještě jednou, paráda.
Rambo007

8. 4. 2015, 5:56

Rozhodně nechci moralizovat, spíše se přiučit. Soustružníci mi vždycky vtloukali do hlavy, že nesmím mít na rukou rukavice. Tady nehrozí vtáhnutí?
karelsklo

8. 4. 2015, 6:10

Dnes mi rozškubala rukavici ruční vrtačka,ještě že to byly rukavice za 15 kč a povolilo to... :)
U kovotlačitelství taky nebudu moralizovat a musím říct že se mi to video moc líbí.Respekt...( abych citoval klasika ) :)
Ruční práce má svou hodnotu která ve výrobku zůstává...
testone
Sponzor fora

8. 4. 2015, 6:50

no mě u sledování toho videa docela vstávaly vlasy hrůzou v okamžiku, kdy to za běhu čistil kusem hadru....
jeden otřep a má to namotaný i s rukama
osobně vyzkoušeno
naštěstí mi to ten hadr jen vyškublo z ruky a trochu mi to namlátilo
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
francz

8. 4. 2015, 8:43

slezak77 píše:Luxus :D
Není nad ruční práci.
Ještě jednou, paráda.
Dík, pravdu díš ruční práce je ruční práce.
francz

8. 4. 2015, 8:46

testone píše:no mě u sledování toho videa docela vstávaly vlasy hrůzou v okamžiku, kdy to za běhu čistil kusem hadru....
jeden otřep a má to namotaný i s rukama
osobně vyzkoušeno
naštěstí mi to ten hadr jen vyškublo z ruky a trochu mi to namlátilo
no ty otřepy tam nesmíš mít, jinak bych tam ručičky tak nestrkal. když ti to chytne hadr tak ho pustíš ne? :D
francz

8. 4. 2015, 8:50

Rambo007 píše:Rozhodně nechci moralizovat, spíše se přiučit. Soustružníci mi vždycky vtloukali do hlavy, že nesmím mít na rukou rukavice. Tady nehrozí vtáhnutí?
Tady ti nic rukavici nevtáhne, spíš tě řízne ten plech, když se tlačí tak ztvrdne jako bejk. Musí se žíhat, takže spíš se můžeš říznout. Rukavice mám prořezaný pořád.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 4. 2015, 8:51

francz píše:když ti to chytne hadr tak ho pustíš ne? :D
Ještě že tam máš ten smajlík, ještě by si to někdo vštípil do paměti jako doporučené bezpečnostní opatření :-)
Aleš Procháska
francz

8. 4. 2015, 8:58

prochaska píše:
francz píše:když ti to chytne hadr tak ho pustíš ne? :D
Ještě že tam máš ten smajlík, ještě by si to někdo vštípil do paměti jako doporučené bezpečnostní opatření :-)
Tady je výhoda že šroubuješ futro na vřeteno soustruhu, tak je všechno hladký. Bacha si musíš samozřejmě dát taky. Když jsem dělal menší věci tak jsem je upínal do sklíčidla a tam je to o hubu. :? To nedoporučuju!
Francotirador

9. 4. 2015, 12:05

Podle mě se to jmenuje "tažení na soustruhu". Není náhodou "kovotlačitelství" odvozenina ze sloveštiny? Je to pěkný, když ty výrazy mají stený význam a přitom protichůdný základ - tlačit vs. táhnout :lol: to je skoro jako angličtina :D
Si pamatuju jak ženský ve Sfinxu takhle dělaly lavory - sice v rukavicích, ale rondely upínaly ještě za běhu vřetena (nečekaly až se zastaví). Při těch průměrech to vypadalo jako cirkusácký kaskadérský kousek - taky to měly nacvičený furt dělat dokola to samý.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Pepa z depa

9. 4. 2015, 8:27

.. fakt krása, už jsem to párkrát viděl, dokonce se takhle dělají klenuté dna (na každé tlakové nádobě začátek a konec) i z 20mm nerez plechu průměr dva metry :D ale všude hydraulika. Tohle s mosazí bych si chtěl jednou zkusit, začalo mě štvát, že nemám doma soustruh (no už je to dýl, co mě to začalo :D), nebo aspoň soustružek
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
francz

9. 4. 2015, 7:10

Francotirador píše:Podle mě se to jmenuje "tažení na soustruhu". Není náhodou "kovotlačitelství" odvozenina ze sloveštiny? Je to pěkný, když ty výrazy mají stený význam a přitom protichůdný základ - tlačit vs. táhnout :lol: to je skoro jako angličtina :D
Si pamatuju jak ženský ve Sfinxu takhle dělaly lavory - sice v rukavicích, ale rondely upínaly ještě za běhu vřetena (nečekaly až se zastaví). Při těch průměrech to vypadalo jako cirkusácký kaskadérský kousek - taky to měly nacvičený furt dělat dokola to samý.
Asi by to chtělo nějakýho jazykozpytce, protože se vždycky říkalo kovotlačení, ale kupuje se hlubokotažný plech. :) Ze slovenštiny to určitě nebude odvozený, řemeslo prý pochází z Německa, vždycky to říkal starý pan mistr co jsem se u něj učil. :wink:
V tom Sfinxu to ženský asi tlačily takovýma kladkama, aby nemusely vydat tolik síly , já s nima neumím, vždycky jsem zabral a ten plech jsem urval hned na začátku. No když se tlačí více kusů jako seriovka tak to se dělá za běhu vřetena aby to odsejpalo :lol: ale chce to fortel no. :D
fmodel
Kontaktovat uživatele:

9. 4. 2015, 10:39

No to je jednduchý to si ten plech na lavor musíš v prostředku navrtat abys trefil střed :lol: :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Francotirador

9. 4. 2015, 10:53

francz píše:...Asi by to chtělo nějakýho jazykozpytce, ....
Spíš technologa :) Terminologicky správně je tažení na soustruhu. Naštěstí jsme měli na prumce technologa, který byl na tohle pedant (on vůbec měl zvláštní způsob výuky - ale naučil moc). V souvislosti s tímto jsem si vzpomněl na první zkoušku na VŠ. Jsem si napsal technologii protože mi přišla diky znalostem z prumky zadarmo. Na ústní jsem šel mezi prvníma a když jsem vylezl tak se samozřejmě všichni vyptávali co jsem dostal (za otázky), aby měli představu jaký to bude a odpadla nervozita. No já popravdě odpověděl - svařování za studena a tažení na soustruhu. Nejdřív koukali divně. že si z nich v takovou vážnou chvíli dělám prdel, poté co jsem jim vysvětlil, že nedělám, tak jich většina zezelenala, protože ani o jednom neměli páru, že vůbec existuje (a název jim navíc připadal jako chyták). Zrovna tak si pamatuju, nikdy jsem to nepotřeboval a ani nepoužil takže to vlastně akorát na harddisku zabírá místo něčemu potřebněšímu :-), že polotovar pro tažení (jakékoli) se jmenuje rondel.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“