Baťa1 píše:tam ale de o tu CENU, pronajmeš si mistnost v patře za levno a pak musiš kupovad drahy stroje protože ty laciny a těžky by tě propadli stropem o teho drašího sklepa, tak nevim teda co je lepší, mět staró kvalitu ve tmě a mrazu ve sklepě na které udělám cokoliv kdykoliv a za chvílu a nebo mět krám na kterym se šolichá ta samá věc celé den ale zato v patře kdesi u kamen a materiál se tam nosí taky po schodech? to teda nevim jak bych do prvniho patra vynesl tu metrákovó kulatinu co sem teď kópil ve šrotě (125kg a měli sme co dělat abych to narval do auta né tak to nyst nekam po schodech) a další věc je teda tada už zmiňovaná tá kvalita
Rád bych ještě jednou vyzval aby jsi si opravdu přečetl co jsem napsal. Já si na tom stroji udělám VŠE co já potřebuji. To že někdo dělá úplně jiné rozměry dílů či z jiného materiálu je věc jiná. Navíc ne všichni mají náladu a čas hledat po inzerátech, překupnících a snažit se ulovit nezlikvidovaný kousek.
Řekni mi jediný příklad co bych si na větším stroji udělal na duralových dílech do průměru 40mm rychleji či přesněji na těžkém stroji?
Já v dílně trávím i 13-14h denně a mám své zdraví rád. Ono najít vhodné prostory aby trochu odpovídali jak dílně, tak kanceláři ( práce u PC ) v rozměrech 30-40m2 není zrovna nejjednoduší. V těchto prostorách mám stejné podmínky jak v bytě či domě, tedy žádná kamna, ale normální topení, záchod atd. Někdy člověk stráví celí den vyřizováním objednávekm přes maily na PC, někdy sestavováním jemné mechaniky, někdy obráběním a většinu času kombinacím dvou předchozích a obráběním.
Že jednou za měsíc s kolegou vyneseme svazek 40kg hliníkových kulatin nepovažuji za žádný problém.
Osobně mi příjde, že ty nedokážeš vidět věci i jinýma očima než někoho, kdo točí převážně z železa a nejlépe takové váhy jako si uvedl, ale ve světě se kupodivu prosazují i neželezné výrobky, které můžou být i hodně malá a ty se také někde vyrábí a na to se daný soustruh může bez problému použít. To že takový soustruh je pro tebe krám je tvoje věc, ale uvědom si, že jiní lidé můžou mít od daného stroje jiné požadavky, které bezproblému splní.
A jen tak na okraj, toto forum je plné lidí, které si staví především CNC frézky na dřevo, plast a neželezné kovy a ve výjmečných případech se objeví vlašťovka v podobě stroje na železo, tak proč je problém, že si někdo koupí soustruh a počítá s tím, že bude také dělat s jinými materiály než s železem. Pokud už má člověk své zkušenosti, tak prostě už jen ty parametry ho musí kopnout aby si řekl, že tudy pro něj asi cesta nevede, když chce dělat obrobky co váží 1/3 celého soustruhu.
Jelikož co jsem chtěl zdělit jsem sdělil, takže se už k tématu nemám důvod dál vyjadřovat.