Zdravim vsechny CNC i konvencni borce, pred delsi dobou jsem se stal majitelem tohoto CNC soustruhu, udajne SUF 16. Casu malo, spis zadny, ale konecne snad dojde k "modernizaci" - krokace atd.
Ted resim, jak na automatickou vymenu nozu. Myslel jsem, ze hlava bude ovladana krokovym motorem - podle svazku dratu, ktere z toho vedou, ale jde o DC elektromotor s prevodovkou. Motor pres snekovy mechanismus otaci hlavou (lze pouze jednim smerem) a zapadka ji v urcitem okamziku v zafixuje pro dany nuz. Z druhe strany hlavy je enkoder (na obrazku odmontovany). A nyni se dostavam k samotnemu problemu. Muze mi nekdo poradit, jak to cele ridit a to nejlepe z Machu? Jeste pro upresneni, zhruba vim, co je enkoder a ze vysila pulsy, ale to je tak vsechno. Mam nejake ty zaklady elektra, plosnak vyrobim, osadim atd., ale nejakem navrhovani nemuze byt rec = absolvent fil. fakulty

Somozrejme, v nejhorsim tam hlavu nedam a nuz se bude vymenovat rucne, ale byla by to skoda. Jeste me napadlo, DC motor vyhodit a dat tam servo nebo KM s enkoderem a tak to zapojit do Machu?