Elektronický regulátor otáček minisoustruhu
Jirko,původní poťák z pračky se nehodí (a teď to už ovládají mikročipy,vůbec tam klasickou součástku nenajdeš)-vždy je odstřeďování skokem...a vždy je to časově omezené (odstř.-asi 5 min.)...krom tedy starého plošáku s TDA,kde to bylo taky skokem,ale dalo se to překutat na plynulou regulaci s poťákem....s tím ofukem z eventilu by mne to zajímalo...ale to stejně musíš mít zásobník se stlačeným vzduchem, že ano?
Příznivci,dávám sem video,kde chci ukázat trochu rozdílnosti TDA a jiného čipu-regulace. Aby se vyloučila chyba mého činitele (i když mé bastly se chovají obdobně) pravý motor je ovl. reg. s TDA s DPS z pračky,kde jsem to pouze překutal na ovládání poťákem. Ten levý motor a reg. je můj bastl s jiným čipem (na profi DPS se už taky pracuje-také mám kámoše kapacitu,ale nějak se mu nechce věřit že to podle datasheetu nefachčí-že si to navrhne,a postaví,a když tak předělá-jen jsem mu dodal čip a pár rad kde dát např 2W odpory atd. což v datsh...taky není-ale chce to čas,má toho moc)
srovnání reg. s TDA a reg. s jiným čipem...video dost nepřesně zobrazuje točivý pohyb-snad lépe poslouchat zvuk otáček. TDA -na pravo- je dobré,ale někomu vadí pomalý nástup otáček-zpoždění,ovl. potenc 100k začne reagovat na otáčky až téměř kolem 1/3-1/2 otočení...tím pádem také nedosahuje příliš vysokých toček na konci dráhy pot. U toho reg. s jiným čipem-na levo-je snad zřetelné že ovl. pot. -otáčky, reagují okamžitě na sebemenší pohyb bez zpoždění. A to hned od počátku,takže regulovatelné otáčky na konci dráhy potenc. jsou obrovské. Tvrdost otáček-točivý moment se mi zdá u obou stejně dobrý. Rozsah otáček,i ta tvrdost se dá seřizovat.
https://www.youtube.com/watch?v=FgiGOBSSBEw" onclick="window.open(this.href);return false;
srovnání reg. s TDA a reg. s jiným čipem...video dost nepřesně zobrazuje točivý pohyb-snad lépe poslouchat zvuk otáček. TDA -na pravo- je dobré,ale někomu vadí pomalý nástup otáček-zpoždění,ovl. potenc 100k začne reagovat na otáčky až téměř kolem 1/3-1/2 otočení...tím pádem také nedosahuje příliš vysokých toček na konci dráhy pot. U toho reg. s jiným čipem-na levo-je snad zřetelné že ovl. pot. -otáčky, reagují okamžitě na sebemenší pohyb bez zpoždění. A to hned od počátku,takže regulovatelné otáčky na konci dráhy potenc. jsou obrovské. Tvrdost otáček-točivý moment se mi zdá u obou stejně dobrý. Rozsah otáček,i ta tvrdost se dá seřizovat.
https://www.youtube.com/watch?v=FgiGOBSSBEw" onclick="window.open(this.href);return false;
to jara:
tady od 0:50 min. je vidět průběh regulace s TDA u motoru s regulátorem otáček, který mám ve svém soustruhu: https://www.youtube.com/watch?v=nSUetJnW4d4" onclick="window.open(this.href);return false;
tady od 0:50 min. je vidět průběh regulace s TDA u motoru s regulátorem otáček, který mám ve svém soustruhu: https://www.youtube.com/watch?v=nSUetJnW4d4" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Kontaktovat uživatele:
Ja nemyslel puvodni tu primarni regulaci, nejaky ten praci program, myslel sem prave jen tu krabicku ktera uz ridi motor a z toho vytahnout klasicky otocny potenciometr kterym si nastavim pozadovane otacky, zda by to slo nevim, ale asi to bude mit stejny efekt jako tady Vami uvedene regulatory.
ten ofuk to sem pouzil jen jako ventil, akorat pres nej nejde voda ale vzduch, na vstup pripojil tlakovy vzduch z kompresoru a jsou tam pak dva vystupy, ale pred ten elektroventil je nutno dat obycejny kulovy ventil, kterym pak nastavis potrebny prutok vzduchu pro ofuk nastroje, kdyz tam jde plny tlak ten ventil neotevre a dela ruzne psi kusy, vzduch se chova jinak nez voda, ale kdyz se tlak stahne na malou hodnotu, pro to foukani na nastroj stejne neni potreba vysoky tlak, tak to funguje. To neni nic extra, jdou normalne koupit ventily na vzduch, ale ja mel doma toto tak sem to vyuzil.
ten ofuk to sem pouzil jen jako ventil, akorat pres nej nejde voda ale vzduch, na vstup pripojil tlakovy vzduch z kompresoru a jsou tam pak dva vystupy, ale pred ten elektroventil je nutno dat obycejny kulovy ventil, kterym pak nastavis potrebny prutok vzduchu pro ofuk nastroje, kdyz tam jde plny tlak ten ventil neotevre a dela ruzne psi kusy, vzduch se chova jinak nez voda, ale kdyz se tlak stahne na malou hodnotu, pro to foukani na nastroj stejne neni potreba vysoky tlak, tak to funguje. To neni nic extra, jdou normalne koupit ventily na vzduch, ale ja mel doma toto tak sem to vyuzil.
-
- Kontaktovat uživatele:
Samozrejme ne, napsal sem to spatne, melo tam byt vsude mnozstvi, ale diky tomu poklesne i tlak mezi tim prackovym elektroventilem a ofukem. Me to delalo to ze pri primem pripojeni ten ventil neotevrel uplne, jen trosku, nevim proc, kdyz sem tam dal ten kulovy ventil, tak to otevrelo trosku, tim padem klesnul tlak mezi tim elektroventilem a kulakem a tim doslo asi k nejakemu odlehceni uvnitr a otevrelo to naplno, je to pouzitelny, ale asi urcite lepsi koupit elektroventil urceny pro vzduch
- Zdenek Valter
No hezky se na to kouká.Jara píše:Příznivci,dávám sem video,kde chci ukázat trochu rozdílnosti TDA a jiného čipu-regulace. Aby se vyloučila chyba mého činitele (i když mé bastly se chovají obdobně) pravý motor je ovl. reg. s TDA s DPS z pračky,kde jsem to pouze překutal na ovládání poťákem. Ten levý motor a reg. je můj bastl s jiným čipem (na profi DPS se už taky pracuje-také mám kámoše kapacitu,ale nějak se mu nechce věřit že to podle datasheetu nefachčí-že si to navrhne,a postaví,a když tak předělá-jen jsem mu dodal čip a pár rad kde dát např 2W odpory atd. což v datsh...taky není-ale chce to čas,má toho moc)
Nechci se Tě dostknout, ale to je dost subjektivní pohled bez jakýchkoliv konkrétních informaci.
Můžeš změřit rozsah otáček a tím je objektivně porovnat?
Můžeš být v označení typů řídích obvodů konkrétnější?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ono to tu v tom hodnoceni toho pohonu je fakt az extremne subjektivni
to soustruzeni co tu bylo nebylo soustruzeni ale skrabani po materialu takze taky nic nerikajici chtelo by to rozumne video s rozumnou sponou ktera se s tim da vzit aby to melo nejakou vypovidajici hodnotu ze to tedy vubec lze pouzit jako nahradu puvodniho pohonu
to soustruzeni co tu bylo nebylo soustruzeni ale skrabani po materialu takze taky nic nerikajici chtelo by to rozumne video s rozumnou sponou ktera se s tim da vzit aby to melo nejakou vypovidajici hodnotu ze to tedy vubec lze pouzit jako nahradu puvodniho pohonu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Když jsem se snažil být konkrétnější,má snaha zde byla dána k posměchu. Chci tím jen naznačit že s TDA budou konkrétní problémy o kterých jsem předtím psal. Toť asi vše...,ať se snaží někdo jiný...
A jéé už zase tajemnej jak hrad v karpatechJara píše:Když jsem se snažil být konkrétnější,má snaha zde byla dána k posměchu. Chci tím jen naznačit že s TDA budou konkrétní problémy o kterých jsem předtím psal. Toť asi vše...,ať se snaží někdo jiný...

- Zdenek Valter
Nemlž a napiš konkrétně co a jak.Jara píše:Když jsem se snažil být konkrétnější,má snaha zde byla dána k posměchu. Chci tím jen naznačit že s TDA budou konkrétní problémy o kterých jsem předtím psal. Toť asi vše...,ať se snaží někdo jiný...
Jinak to jsou bajky pohádkáře Ezopa. Sorry!!!
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Nejdříve by jste si měli přečíst příspěvky pana Jary na EB kde vystupuje jako hedge.
Například zde: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... &start=150
konkrétně: Zaslal: ne duben 26, 2015 3:44 am
Pak by vám možná došlo, co si o nás pán myslí a co se dozvíte.
- Zdenek Valter
Mě tam jaksi nesedí ten čas - ale myslíš-li ten kde píše, že nadutci nevysvětlíš, že je nadutý, pak ten je opravdu vypovídajícíjova píše:Nejdříve by jste si měli přečíst příspěvky pana Jary na EB kde vystupuje jako hedge.
Tyto příspěvky už jsem četl a co dodat.... Myslím si ze prekreslit modul z pračky nejni tak složité. A to hebedi o kolo může upravit vlastnosti nebo třeba rozsah. Na to ale nemám potřebné znalosti a ani vybaveni.
Jinak si myslím ze výrobce pracek se s regulátorem trošku zabejval a hledal optimální zapojeni. Proto jsi myslím ze je lepší použít funkční zapojeni které chodilo třeba i 20 let.
Na druhou stranu v pracce se nepoužíval cely rozsah otáček. A v tom může bejt zakopanej pes. Ale určité v tom stavu co to je je plně funkční. Ale nikdy jsem netvrdil ze je to dokonale a odladene. Určité se tu najdou lidi co regulátor vysperkuji. A pak se s nama podělí a vsici budem mít profi stroje
Jinak si myslím ze výrobce pracek se s regulátorem trošku zabejval a hledal optimální zapojeni. Proto jsi myslím ze je lepší použít funkční zapojeni které chodilo třeba i 20 let.
Na druhou stranu v pracce se nepoužíval cely rozsah otáček. A v tom může bejt zakopanej pes. Ale určité v tom stavu co to je je plně funkční. Ale nikdy jsem netvrdil ze je to dokonale a odladene. Určité se tu najdou lidi co regulátor vysperkuji. A pak se s nama podělí a vsici budem mít profi stroje