Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Max
Kontaktovat uživatele:

27. 4. 2015, 11:07

.
Naposledy upravil(a) Max dne 3. 3. 2019, 7:34, celkem upraveno 1 x.
Mex

27. 4. 2015, 12:57

sisi píše:Bez komentáře a je to jasný už dlouho. :(
Musím se Jary už podruhé zastat (podobně jako na začátku kauzy před 1/2 rokem).
Třeba pro mě byly jeho příspěvky motivací k tomu, abych se vůbec touhle oblastí začal zabývat, abych si to TDA nastudoval atd.
A že za to sklidil dehonestující posměch od velkého mistra Milana_F (který psal o ušmudlaných tišťácích v krabici od řízků) je taky pravda.
Jara těmi regulátory evidentně žíje, a jeho nadšení ji mi sympatické. Možná se občas vyjadřuje trochu nešikovně tak, že to někoho popudí. Ale celkově jeho přínos já osobně hodnotím rozhodně kladně.
Takže za sebe můžu říct, že si příspěvky od Jary vždycky rád přečtu.
Zdenek Valter

27. 4. 2015, 1:56

Max píše:Schéma té mojí originální regulace s TDA tu je, jen to už nebude za pár Kč. Je jasné, že kromě strojku záleží i na síle motoru:
Sorry ale já jsem prošel tohle vlákno a asi jsem jej přehlédl. Můžeš prosím poslat odkaz :-(
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Jim112

27. 4. 2015, 2:49

To schéma je o stránku zpět, bohužel tam nejsou hodnoty součástek.
Zdenek Valter

27. 4. 2015, 3:46

Jim112 píše:To schéma je o stránku zpět, bohužel tam nejsou hodnoty součástek.
Díky.
Max
Kontaktovat uživatele:

27. 4. 2015, 6:38

.
Naposledy upravil(a) Max dne 3. 3. 2019, 7:33, celkem upraveno 2 x.
Kvako1
Sponzor fora

27. 4. 2015, 6:45

kluci, naco to škadlení... není to škoda se takhle natahovat ?

Ale k věci, sleduju tohle vlakno už od začatku. někdy nevěřícně čumim co lidi udělají zničeho a fandím tomu. na druhe straně se mi tohle zdá jako strašně moc práce a malý výsledek. Rozumim tomu že pokuď se někdo věnuje elektronice a ma doma součástky , plošňák si uděla za hubičku z odpadu a motor ma zdarma, tak je to skvělé. Ale za předpokladu, že ja jako naprostý elektronik blb bych si měl koupit osazenej plošák za 700 a ktomu motor někde na šroťáku za 300, ktomu nějaký bastl kolem cca 200 , tak se mi to nemuže vyplatit ani prd.
vysledek je pořád nic moc.. navíc nekrytej motor= nebezpečí urazu , atd...
pokud si vemu z inzeratu nějakej otor 500Watů a měnič 750W tak pokud to sleduju tak se vlezu do 1500kč. motor mužu vesele protočit do 100Hz. je vědšinou IP53a víc takže nemusím krytovat. je to zapojene za cvilku a není co řešit.
Ja se vám kluci fakt divím. A ještě se tu stihnete u toho pohádat....
nicmeně i cesta je cíl a fandím tomu. po ekonomické a časove strance tomu ale vubec nerozumím...přece i když je to koníček ,musí to nějak vypadat a splňovat alespoň trošku bezpečnost a musí se to vyplatit .jinak to nemá cenu dělat. chceme přece soustružit , ne jenom opravovat soustruh :wink:
Zdenek Valter

27. 4. 2015, 7:05

Kvako1 píše:kluci, naco to škadlení... není to škoda se takhle natahovat ?

Ale k věci, sleduju tohle vlakno už od začatku. někdy nevěřícně čumim co lidi udělají zničeho a fandím tomu. na druhe straně se mi tohle zdá jako strašně moc práce a malý výsledek. Rozumim tomu že pokuď se někdo věnuje elektronice a ma doma součástky , plošňák si uděla za hubičku z odpadu a motor ma zdarma, tak je to skvělé. Ale za předpokladu, že ja jako naprostý elektronik blb bych si měl koupit osazenej plošák za 700 a ktomu motor někde na šroťáku za 300, ktomu nějaký bastl kolem cca 200 , tak se mi to nemuže vyplatit ani prd.
pokud si vemu z inzeratu nějakej otor 500Watů a měnič 750W tak pokud to sleduju tak se vlezu do 1500kč. motor mužu vesele protočit do 100Hz. je vědšinou IP53a víc takže nemusím krytovat. je to zapojene za cvilku a není co řešit.
nicmeně i cesta je cíl a fandím tomu. po ekonomické a časove strance tomu ale vubec nerozumím...přece i když je to koníček ,musí to nějak vypadat a splňovat alespoň trošku bezpečnost a musí se to vyplatit .jinak to nemá cenu dělat. chceme přece soustružit , ne jenom opravovat soustruh :wink:
To bohužel do 1500;-Kč se nevlezeš. :-(
Těch 100 Hz je podmínka - původní motor točí cca 6000 ot/min.
Jara

27. 4. 2015, 7:16

Díky Mexi,že si se mne zastal. Maxi,to kdyby se podařilo vychytat ta regulace Tvého soustruhu s TDA(videa)...to by byla bomba-ale Ty jsi mi psal že tam máš motor více než 1kW,že?- snad 1200 W-? K TDA v tom pračkovém zapojení...asi to bude v nynějším stavu mít ty chyby o kterých jsem psal. A ještě k minisoustr. s pračkovým motorem-pro Roba...s motorem 300-400W se nedá dělat hluboká orba železem. Mám cit i pro stroj,cit i pro materiál. Nemíním se zbláznit,abych někomu něco předvedl. (i když jistě by to zvládlo víc) V každém případě ale je s tím pračk. motorem nádherná práce proti původní regulaci,a motoru z Číny. Napsal jsem tu příspěvků jak Palacký, na You tube je aspoň 15 mých videí-waschmachine motor. Je tam i samostatně TDA,i ten jiný čip,i srovnání...víc o mých pokusech uvádět nemíním,já jsem opravdu spokojený jak mi to fachčí. Slušné požádání (ne ironie,rýpání,výsměch-copak je k tomu asi vede?) které mi tak chybělo zde, jsem dost často dostal ze zahraničí-takže schema mého bastlu TDA na univerzále je v Řecku,Rusku,v USA,i Austráli,a kdo ví kde ještě. Vím že "slušnost" je v Česku zavrhovaný pojem,a s některými lidmi zde bych nedokázal postavit ani domeček ze sirek. Nadutého nepřesvědčíš,a já pro mnohé zůstanu blb s bastlem,i kdybych se rozkrájel. Schema toho jiného čipu jsem neuveřejnil,a nemíním,a zvlášť zde, kde je dost jedovatých jedinců (to bych si do smrti vyčítal) sice mezi spoustou výborných kluků,ale to na Netu těžko odhadneš. Takže jestli bude někdo chtít více vědět,ať si vezme měřák,otáčkoměr,-slušně požádá- a více se může dovědět zde. Že to je taky velmi prostá bomba (zatím zbastlená na univerzále,jak jinak...) pro tyto motory s tachem,a brzy na profi DPS to garantuji. Chtěl jsem úplně zrušit vlákno (ale podle Roba nelze) tak se ještě zasměji reakci "postižených" a jdu do ústraní-Zdar věci přeji...
atlan

27. 4. 2015, 7:18

Lenze ten tvoj 500W motor nebude mat krutak toho motora z pracky v nizkych otackach a oto tu ide. Navyse si myslim ze vykon motora z pracky bude na male sustruhy dosttocny kedze z dovodu tuhosti sustruhu nejde brat velku sponu.
Jara

27. 4. 2015, 7:51

Když Ti vyhoří motor na minisoustruhu,či elektronika-motor v USA asi za 3,5 tisíce(+ poštovné sem),či elektronika která je tam levná(700 Kč)-v Praze za ni chtěli 2,5 tisíce. K motoru z pračky se mnohdy dostaneš zdarma-třebas od známého co mu klekla. Šikovný kluk s mikropájkou si k tomu motoru udělá elektroniku tak do 300Kč i s DPS za 30. Takže to je trochu rozdíl...a o to tady šlo,a tvrdím,že motor z pračky s tou jednoduchou regulací je lepší než původní
Kvako1
Sponzor fora

27. 4. 2015, 8:00

jj tomu rozumim, diť jsem psal pokud to umiš je to pohoda, ja bych to neuměl sestrojit.
pro mě bylo jednodušší koupit motor a měnič. jak jsem psal 1000 měnič a 500motor na aukru. a jsem spokojenej.
už jsem to měnil na třech soustruhach, ja , brachovi a kamaradovi. proto jsem to tu napsal.
nevím proč ale ja tam měl puvodní motor jenom 250W.. myslím že to tu taky někdo psal že tam měl tak slabej jak ja...

reagovat jsem ani moc puvodně nechtěl, měl jsem si slabou chvilku :)
koukal jsem na to video, točí to pěkně.
Mex

27. 4. 2015, 8:04

Kvako1 píše:pokud si vemu z inzeratu nějakej otor 500Watů a měnič 750W tak pokud to sleduju tak se vlezu do 1500kč. motor mužu vesele protočit do 100Hz. je vědšinou IP53a víc takže nemusím krytovat. je to zapojene za cvilku a není co řešit.
Ja se vám kluci fakt divím.
Tak pokud máš dvoupólový 3f asynchroňák 500W s frekvenčním měničem 750W za 1500 Kč, tak pak je to určitě dobrá volba.
Nemáš tam za tyhle peníze i jeden pro mě?

Já to za tyhle prachy neseženu, ale pračkový motor s rozsahem otáček řekněme 1-10 tis. RPM asi seženu celkem lacino. A regulátor se materiálově vejde do 150 Kč, takže to podle mě není špatná volba.

Nezakrytovaný motor je trochu handicap, ale určitě ne kvůli beznečnostni, nýbrž bvuli šponám a jinému bordelu.
Kvako1
Sponzor fora

27. 4. 2015, 8:16

ony se ty měniče dost často objevuji na aukru. a motory taky. tyhle wataže vědšinou nikdo nekupuje , asi se to zdá lidem slabé. dokonce jsem jeden motor vydražil za 200kč, funglovku simens. teť tam je taky nějakej měnič za 1000 ale už někdo přihodil.. na bazoši to jde taky sehnat..
ja jsem takovej sisel, pokud vidím že to tam je levne tak to koupím a upotřebím to třeba až za rok...
mě se to vcelku líbí sté pračky , ale vadí mi ta práce stím a ty kryty.
jinak to točí slušně.
Zdenek Valter

27. 4. 2015, 8:23

Mex píše:
Kvako1 píše:pokud si vemu z inzeratu nějakej otor 500Watů a měnič 750W tak pokud to sleduju tak se vlezu do 1500kč. motor mužu vesele protočit do 100Hz. je vědšinou IP53a víc takže nemusím krytovat. je to zapojene za cvilku a není co řešit.
Ja se vám kluci fakt divím.
Tak pokud máš dvoupólový 3f asynchroňák 500W s frekvenčním měničem 750W za 1500 Kč, tak pak je to určitě dobrá volba.
Nemáš tam za tyhle peníze i jeden pro mě?

Já to za tyhle prachy neseženu, ale pračkový motor s rozsahem otáček řekněme 1-10 tis. RPM asi seženu celkem lacino. A regulátor se materiálově vejde do 150 Kč, takže to podle mě není špatná volba.

Nezakrytovaný motor je trochu handicap, ale určitě ne kvůli beznečnostni, nýbrž bvuli šponám a jinému bordelu.
Bohužel celé tohle řešení je celé handicapované - není bezpečně reprodukovatelné !!!
Nemyslím samotnou regulaci, ale celé řešení - jsou tu jednotlivci kteří si na to troufnou a provozují-li si to doma je to jejich volba a zejména jejich riziko.
Nicméně tady je spousta těch, kteří ty znalosti nemají a ani mít nemohou. Pro ně to řešení nebude.
Jak okamžitě zastavíte stroj s tím bastlem když se něco stane - v lepším případě př poškozeném obrobku v horším půjde-li o zdraví?

No Járo jak to řešíš Ty?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“