Soustruh ASIST 550W vs PROMA SM-300

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Mex

30. 4. 2015, 10:22

Staré Tatramatky (aspoň ty staré komunistické a těsně popřevratové) měly asynchronní motory.
Jseš si jistý, že jsi koupil nějaký komutátorový motor?
Jinak malé univerzální motory by se měly dát sehnat z jiných zažízení. Třeba před pár dny jsem koupil cirkulárku Gude, kde je takhle od pohledu docela šikovný univerzální motor 1.5 kW. Celá cirkulárka stála v akci něco přes 2000 Kč, tak to by se skoro vyplatilo ji koupit jenom kvůli tomu motoru (když čtu ty ceny za repasi).
Co takhle třeba z nějaké strunovky, ty malé mají kolem 500W a v akci se prodávají třeba za 500 Kč.
Miltech
Sponzor fora

1. 5. 2015, 9:39

SDC11173.JPG
Zrovna dnes jsem vysával prach z malého chodícího (běžeckého) pásu a koukám, že je tam docela pěkný motor: 180V, 4000 ot. 1,2 HP....do soustruhu, jak dělanej.
Zdenek Valter

2. 5. 2015, 12:00

Miltech píše:Zrovna dnes jsem vysával prach z malého chodícího (běžeckého) pásu a koukám, že je tam docela pěkný motor: 180V, 4000 ot. 1,2 HP....do soustruhu, jak dělanej.
4000 RPM - to může být málo - ty původní točí 6000.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Miltech
Sponzor fora

2. 5. 2015, 1:24

Zdeno máš pravdu, ale u našich strojků je převod DO POMALA a to z důvodu malého výkonu motoru. Jak jsem se díval, tak větší pásy mají motor třeba 3kW. To už by bylo moc, ale jde o nápad. Jen marně hledám zdroj, případně schema zapojení elektroniky těchto pásů. Mě by se líbil motor tak 1,5 kW a ten je dost běžný.
doncarlos

2. 5. 2015, 6:19

Tohle jsem přinesl ze šrotiště, 2.2 kW, 4000 ot, permanentní magnety na statoru, skutečně pochází z běžeckého pásu - našel jsem datashet,
ví někdo proč jsou tyhle motory na 180V ? Chtěl bych ho provozovat na trochu menší napětí, k tomu bude to jádro vedle 2kW.
Přílohy
DSCN1516.jpg
Naposledy upravil(a) doncarlos dne 2. 5. 2015, 9:14, celkem upraveno 1 x.
J0hny

2. 5. 2015, 8:43

Mozno by za ten repas polavili ak im napises, ze sa nejedna o vysokootackovy motor typu "vysavac" a neni nutne rotor dodatocne na miligramy vyvazovat.
Par km od nas previja motory starsi pan, ocividne sa v tom vyziva (ak porovnam tvoje cenove ponuky s nim), za 12V "auto" rotory bere okolo 20-30€. Ale obcas mu to koli navalu trva aj 2 tyzdne :D
Link na jeden z motorov pouzivanych v asistoch:
http://www.aliexpress.com/item/Dc-motor ... 96531.html" onclick="window.open(this.href);return false;
bohuzial free shiping nikde ani stopy, asi je po tych motoroch velky dopyt

Inak preco zrovna 180V, si vysvetlujem tak, ze su lepsie adaptovatelne na 110 a 220V. Akysi zlaty stred medzi 110 a 220 po usmerneni a vyfiltrovani. O zbytok sa postara ten spetnovazobny pwm driver.Umax na mojom asiste bol nastaveny na 135V, t.j. cca 5300 otacok, na ktore je udajne motor stavany.
V pohode ale ten motor znesie aj 180V, ale treba davat bacha na prud, a loziskam sa to tiez uz nemusi dlho pacit, predpokladam bud koli vyvazeniu alebo voli v loziskach.
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
Zdenek Valter

3. 5. 2015, 6:21

J0hny píše:Mozno by za ten repas polavili ak im napises, ze sa nejedna o vysokootackovy motor typu "vysavac" a neni nutne rotor dodatocne na miligramy vyvazovat.
Par km od nas previja motory starsi pan, ocividne sa v tom vyziva (ak porovnam tvoje cenove ponuky s nim), za 12V "auto" rotory bere okolo 20-30€. Ale obcas mu to koli navalu trva aj 2 tyzdne :D
Link na jeden z motorov pouzivanych v asistoch:
http://www.aliexpress.com/item/Dc-motor ... 96531.html" onclick="window.open(this.href);return false;
bohuzial free shiping nikde ani stopy, asi je po tych motoroch velky dopyt

Inak preco zrovna 180V, si vysvetlujem tak, ze su lepsie adaptovatelne na 110 a 220V. Akysi zlaty stred medzi 110 a 220 po usmerneni a vyfiltrovani. O zbytok sa postara ten spetnovazobny pwm driver.Umax na mojom asiste bol nastaveny na 135V, t.j. cca 5300 otacok, na ktore je udajne motor stavany.
V pohode ale ten motor znesie aj 180V, ale treba davat bacha na prud, a loziskam sa to tiez uz nemusi dlho pacit, predpokladam bud koli vyvazeniu alebo voli v loziskach.
Ten shipping je pro nás nepoužitelný
To je jasně levnější jako spare z UK od
http://www.amadeal.co.uk/acatalog/CJ18A_Motor.html" onclick="window.open(this.href);return false;
vilish

3. 5. 2015, 7:11

Chlapi, rozvinula se tu docela zajímavá diskuze, která sice nabízí různé alternativy, bohužel však vždy jen v oblasti úvah.
Co se týče převinutí, ať už je cena jakákoli za opravu, ve finále to postrádá význam, jelikož uvedený soustruh dle majitele měl vyšší výkon a nyní se nedal použít k tomu, k čemu jej majitel potřeboval.
Důvod: motor by měl být v tomto soustruhu 350W, ale já z té mašinky vymontoval 250 wattový motor, který by po opravě opět "nestíhal". Cestou opravy tedy ne.
Nákup původního "výkonnějšího" motoru je cenově mimo možnosti majitele.
Možná přestavba na jiný "odolnější" typ motoru za flašku (to je důležité), prostě finance tu hrají hlavní roli. Ten tatramatkový motor bylo asi šlápnutí vedle. Je to skutečně asynchronní motor. Sice by se dal využít, ale regulaci otáček bych musel řešit frekvenčním měničem, a to jsem opět u financí. Teď mám v merku modernější typ pračkového motoru (komutátorový), který by asi šel použít.
Největší problém bude uchycení a následný převod řemínkem. Regulaci už nějak zmáknu. No uvidíme. Takže musím jít tímto směrem. Díky za nápady.
Zdenek Valter

3. 5. 2015, 7:28

vilish píše:Chlapi, rozvinula se tu docela zajímavá diskuze, která sice nabízí různé alternativy, bohužel však vždy jen v oblasti úvah.
Co se týče převinutí, ať už je cena jakákoli za opravu, ve finále to postrádá význam, jelikož uvedený soustruh dle majitele měl vyšší výkon a nyní se nedal použít k tomu, k čemu jej majitel potřeboval.
Důvod: motor by měl být v tomto soustruhu 350W, ale já z té mašinky vymontoval 250 wattový motor, který by po opravě opět "nestíhal". Cestou opravy tedy ne.
Možná přestavba na jiný "odolnější" typ motoru za flašku (to je důležité), prostě finance tu hrají hlavní roli. Ten tatramatkový motor bylo asi šlápnutí vedle. Je to skutečně asynchronní motor. Sice by se dal využít, ale regulaci otáček bych musel řešit frekvenčním měničem, a to jsem opět u financí. Teď mám v merku modernější typ pračkového motoru (komutátorový), který by asi šel použít.
Největší problém bude uchycení a následný převod řemínkem. Regulaci už nějak zmáknu. No uvidíme. Takže musím jít tímto směrem. Díky za nápady.
No a co ten motor z E-BAY za 30 GBP s poštovným?
Problém je samozřejmě s velikostí pračkového motoru jeho průměr je cca 2x tak větší ten co tu mám je cca 140 mm oproti původnímu 82 mm.
Pokud to bude stačit tak se to dá naprat napřímo viz odkazy zde ve fóru. Ale je otázka zda to bude to pravé ořechové.
Pavka

3. 5. 2015, 8:05

Tak to vyzkoušej a dej vědět jak to funguje.
Joch

6. 5. 2015, 8:32

Ahojte, nevím, zda už to máte opraveno a funkční, pro jistotu přidávám odkaz (nevím, zda to je ta stejná elektronika, ale třeba se bude hodit ..)
http://andysmachines.weebly.com/variabl ... trols.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Joch
Učím se, tak to tak prosím ber.
Zdenek Valter

6. 5. 2015, 9:16

Joch píše:Ahojte, nevím, zda už to máte opraveno a funkční, pro jistotu přidávám odkaz (nevím, zda to je ta stejná elektronika, ale třeba se bude hodit ..)
http://andysmachines.weebly.com/variabl ... trols.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Joch
Bohužel jen podobná - tohle je spíš pro majitele asistů - samotný regulátr s nimi shodný.
atlan

7. 5. 2015, 2:24

Zdenek Valter píše:
vilish píše:Chlapi, rozvinula se tu docela zajímavá diskuze, která sice nabízí různé alternativy, bohužel však vždy jen v oblasti úvah.
No a co ten motor z E-BAY za 30 GBP s poštovným?
Problém je samozřejmě s velikostí pračkového motoru jeho průměr je cca 2x tak větší ten co tu mám je cca 140 mm oproti původnímu 82 mm.
Pokud to bude stačit tak se to dá naprat napřímo viz odkazy zde ve fóru. Ale je otázka zda to bude to pravé ořechové.
Ja tam na tom z ebay vidim klzne lozisko,tak to asi nebude prave orechove :D
Zdenek Valter

7. 5. 2015, 2:58

atlan píše:......
Ja tam na tom z ebay vidim klzne lozisko,tak to asi nebude prave orechove :D
A jak jsi to poznal, že má kluzná ložiska?
atlan

8. 5. 2015, 5:34

Ked pozries na ten motor z prednej strany tak pochybujem zeby tam mali gulickove lozisko, ale aj to je bezpredmetne lebo motor ma rozmer 5*9cm, tych 700w ani omylom aj to bude vypocitane z otacok a krutaku, to rovno moze kupit flexu za 14E a bude mat rovnaky motor, v kazdom pripade na sustruh slabe.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“