Osvetleni pracovni plochy
Dlouho jsem badal jak efektivne osvetlit pracovni plochu,aby svetlo bylo homogenni ze vsech stran a pritom neprekazelo.Predkladam jedno reseni z LED lampicek z Ikea.Stoji to par korun a vysledek me nadchl.Prikon pod 1W.
Naposledy upravil(a) Pupak dne 3. 1. 2010, 8:02, celkem upraveno 1 x.
Je to takova tycinka asi 35cm dlouha prurezu 8x5 mm.Na obou koncich to ma konektory na propojeni.Je u toho maly spinany zdroj 12V/100mA. Prodava se to v sade 4 trubicek s kabelazi.Ma to Ikea a je to v tom dolnim patre v oddeleni elektro.
- Pepa z depa
čau, osobně mám v dílně 6 kvalitních úsporek žárovek (dílna jen 4x4m), ekvivalenty 100 Watových klasik, půl na půl Denní světlo - bílá a Denní světlo - žlutá a nad mašinou úsporku s přikonem 200W!! to je jak slunko, ale pěkně difuzní, přemýšlím ještě na prosvětlení stinných míst ve stroji dát malé zářivky, našel jsem za pár kaček solidní i s krytem, tak přispeju do vlákna: http://aukro.cz/led-svitidlo-v-al-krytu ... 04146.html" onclick="window.open(this.href);return false; ... pořádné lumeny v dílně jsou základ, vše vystoupí a jdou vidět detaily i když se natáčí video, je to 100 a 1
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
já používám T5ky zářivky a spokojenost ,co je zadarmo
... někde to občas demontuji když zákazník skočí na lep ekoteroristum a nové světlo vymění za "lepší"ledkové

https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
... ted me napadlo ... daji se koupit stropni panely, ktere sviti plosne. Bud kostky nebo podelne. Svetlo je rozlozene dokonale do plochy pres tisice bodu a rozptylove vrstvy. Kamos pred cca 2 rokama objednal na testovani jeden panel. Paradni jen cena tusim kolem 300 ecek coz bylo hodne i v te dobe milosrdnejsim kurzu. Na DXu je toho hafo a je mozne, ze uz ceny klesly, neverim ze u kvalitnich o moc. Tohle byla Chinaci ci Taiwan, ale renomovany vyrobce. Urco to pujde koupit u nejakych smudlu za zlomek ceny, ale uz to mozna zase bude o necem jinem.
- Pepa z depa
... stačí klidně halogen (LED
) otočit naopak odrazit o něco na stropě (v nouzi o bílý strop), popř. napřímo s difuzorem (plátno +- 1m2 nebo mléčné sklo, mléčné plexi ...) a máš světlo jak v ateliéru
popř. více kousků, podle velikosti místnosti

Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
všechno to je čína...nestačej to ani vyrábět ... panel se pohybuje kolem 3500,- do 5000,- podle kvality a modernosti čipů. Na přímo a ve velkém odběru To bude o 100% levnější...ale to ti nikdo nedá.elbarto píše:... ted me napadlo ... daji se koupit stropni panely, ktere sviti plosne. Bud kostky nebo podelne. Svetlo je rozlozene dokonale do plochy pres tisice bodu a rozptylove vrstvy. Kamos pred cca 2 rokama objednal na testovani jeden panel. Paradni jen cena tusim kolem 300 ecek coz bylo hodne i v te dobe milosrdnejsim kurzu. Na DXu je toho hafo a je mozne, ze uz ceny klesly, neverim ze u kvalitnich o moc. Tohle byla Chinaci ci Taiwan, ale renomovany vyrobce. Urco to pujde koupit u nejakych smudlu za zlomek ceny, ale uz to mozna zase bude o necem jinem.
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Mám už tři čtvrtě roku dílnu kompletně v ledkách ... deset cca 40w těles vlastní výroby. Čipy Cree, zdroje Meanwell. Každá jednotka má svůj spínač z centrálního ovl. panelu, takže si svítím jen tam, kde zrovna dělám a kde potřebuju. Mám parádních 500-700 luxů, žádný podělaný blikání ze zářivek a žádný nefunkční těleso (však víme že zářivky se mění až když exne ta poslední že..
) a pokud amíci nekecají s životností čipů, tak mně ten osvětlovací systém nejspíš přežije.
Zářivky, úsporky, tepelný koule, laciný čínský led prasečiny mi už do baráku nesměj...
Jediný co ještě občas používám z "konvenčních" zdrojů jsou výbojkový světla s metalhalidama 70W. Pracovní stoly si osvětluju menšíma tělesama, který mám osazený kvalitníma led páskama (Cree) a používám PWM řízení s IR dálkáčema. Jednu dílnu plánuju v létě udělat s tělesama (6ks cca 1m délky) jen s využitím pásků (cca 60-80W celkovej příkon), pochopitelně PWM řízení, zapínání jednotlivých těles solo atd....
Čekám už jen až umře ta poslední zářivka...

Zářivky, úsporky, tepelný koule, laciný čínský led prasečiny mi už do baráku nesměj...

Jenom ze zvědavosti bych se zeptal.Engineer píše:.... žádný podělaný blikání ze zářivek ...
Dílnu mám osazenou komplet zářivkovými tělesy s elektronickými předřadníky za pár korun z velkoobchodu.
Předřadníky obecně většinou blikají na frekvencích 30 kHz až 50 kHz.
Na kolika Vám kmitá to PWM pro LED, že tak haníte zářivky?
Předpokládám, že v dílně nemáte klasickou "komunistickou zářivku" blikající na frekvenci sítě 50Hz ...
Osobně lepší rozptýlené světlo než zářivky s předřadníkem nad pracovní stůl neznám.
LED mi smí do dílny jen tam kde potřebuji naopak bodové/směrové osvětlení.
Snek
zarivkova telesa se v prumyslu zapojuji na trifazovy rozvod, kazda zarivka v telese na jinou fazi, cimz se opticky odstrani blikani
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tak ledky taky nemusi byt nutne bodovky ale jsou ruzny plosny svitidla
z vlastni zkusenosti vim ze ledky znamenaji nezanedbatelnou usporu elektriny
navratnost investice v mem pripade do roka a to i v kombinaci s tim ze jsem pouzil daleko silnejsi nez byli puvodni zarovky
z vlastni zkusenosti vim ze ledky znamenaji nezanedbatelnou usporu elektriny
navratnost investice v mem pripade do roka a to i v kombinaci s tim ze jsem pouzil daleko silnejsi nez byli puvodni zarovky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Měl jsem v dílně staré zářivky s indukčními předřadníky a ty jak každý jistě ví blikají na 50hz. Svítidla jela na jednu fázi.
Investovat do nových zářivek a nových svítidel s elektronickými předřadníky jsem po zkušenostech několika přátel, kteří je ve svých dílnách mají nechtěl ani omylem. Hromady odpálených předřadníků a problémy s velmi kolísavou kvalitou zářivek o kterých mi vyprávěli rozhodly ve prospěch ledek. Nicméně každý ať si vybere co je mu milé .... já osobně mám s ledkama jen ty nejlepší zkušenosti narozdíl od zářivek. A abych zastavil případnou nesmyslnou diskusi ... přes dvacet let jsem se živil vývojem a výrobou osvětlovací techniky pro speciální účely, takže o té problematice něco vím.
A na závěr ... odhaduju, že tak devadesát procent toho co se na současném běžném spotřebním trhu s led osvětlením nabízí je více méně šílenej šmejd. Tedy není totiž LED jako LED...
Investovat do nových zářivek a nových svítidel s elektronickými předřadníky jsem po zkušenostech několika přátel, kteří je ve svých dílnách mají nechtěl ani omylem. Hromady odpálených předřadníků a problémy s velmi kolísavou kvalitou zářivek o kterých mi vyprávěli rozhodly ve prospěch ledek. Nicméně každý ať si vybere co je mu milé .... já osobně mám s ledkama jen ty nejlepší zkušenosti narozdíl od zářivek. A abych zastavil případnou nesmyslnou diskusi ... přes dvacet let jsem se živil vývojem a výrobou osvětlovací techniky pro speciální účely, takže o té problematice něco vím.

A na závěr ... odhaduju, že tak devadesát procent toho co se na současném běžném spotřebním trhu s led osvětlením nabízí je více méně šílenej šmejd. Tedy není totiž LED jako LED...