Osvetleni pracovni plochy

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Pupak
Kontaktovat uživatele:

3. 3. 2007, 5:44

Dlouho jsem badal jak efektivne osvetlit pracovni plochu,aby svetlo bylo homogenni ze vsech stran a pritom neprekazelo.Predkladam jedno reseni z LED lampicek z Ikea.Stoji to par korun a vysledek me nadchl.Prikon pod 1W.
Naposledy upravil(a) Pupak dne 3. 1. 2010, 8:02, celkem upraveno 1 x.
ivčo
Sponzor fora

4. 3. 2007, 1:54

Jeví se to moc dobře, jak vypadají ty originál lampičky ???
Ta mašinka je jedna z nejlepších jaké jsem kdy viděl. A za poslední rok jsem jich viděl docela dost. A vypadá to že tuning nekončí :)
Pupak
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2007, 6:27

Je to takova tycinka asi 35cm dlouha prurezu 8x5 mm.Na obou koncich to ma konektory na propojeni.Je u toho maly spinany zdroj 12V/100mA. Prodava se to v sade 4 trubicek s kabelazi.Ma to Ikea a je to v tom dolnim patre v oddeleni elektro.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

4. 3. 2007, 9:44

vypada to opravdu moc dobre
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pepa z depa

7. 5. 2015, 8:20

čau, osobně mám v dílně 6 kvalitních úsporek žárovek (dílna jen 4x4m), ekvivalenty 100 Watových klasik, půl na půl Denní světlo - bílá a Denní světlo - žlutá a nad mašinou úsporku s přikonem 200W!! to je jak slunko, ale pěkně difuzní, přemýšlím ještě na prosvětlení stinných míst ve stroji dát malé zářivky, našel jsem za pár kaček solidní i s krytem, tak přispeju do vlákna: http://aukro.cz/led-svitidlo-v-al-krytu ... 04146.html" onclick="window.open(this.href);return false; ... pořádné lumeny v dílně jsou základ, vše vystoupí a jdou vidět detaily i když se natáčí video, je to 100 a 1
Výstřižek.JPG
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2015, 8:55

já používám T5ky zářivky a spokojenost ,co je zadarmo :mrgreen: ... někde to občas demontuji když zákazník skočí na lep ekoteroristum a nové světlo vymění za "lepší"ledkové
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
elbarto

7. 5. 2015, 9:22

... ted me napadlo ... daji se koupit stropni panely, ktere sviti plosne. Bud kostky nebo podelne. Svetlo je rozlozene dokonale do plochy pres tisice bodu a rozptylove vrstvy. Kamos pred cca 2 rokama objednal na testovani jeden panel. Paradni jen cena tusim kolem 300 ecek coz bylo hodne i v te dobe milosrdnejsim kurzu. Na DXu je toho hafo a je mozne, ze uz ceny klesly, neverim ze u kvalitnich o moc. Tohle byla Chinaci ci Taiwan, ale renomovany vyrobce. Urco to pujde koupit u nejakych smudlu za zlomek ceny, ale uz to mozna zase bude o necem jinem.
Pepa z depa

7. 5. 2015, 10:08

... stačí klidně halogen (LED :D) otočit naopak odrazit o něco na stropě (v nouzi o bílý strop), popř. napřímo s difuzorem (plátno +- 1m2 nebo mléčné sklo, mléčné plexi ...) a máš světlo jak v ateliéru :idea: popř. více kousků, podle velikosti místnosti
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2015, 8:15

elbarto píše:... ted me napadlo ... daji se koupit stropni panely, ktere sviti plosne. Bud kostky nebo podelne. Svetlo je rozlozene dokonale do plochy pres tisice bodu a rozptylove vrstvy. Kamos pred cca 2 rokama objednal na testovani jeden panel. Paradni jen cena tusim kolem 300 ecek coz bylo hodne i v te dobe milosrdnejsim kurzu. Na DXu je toho hafo a je mozne, ze uz ceny klesly, neverim ze u kvalitnich o moc. Tohle byla Chinaci ci Taiwan, ale renomovany vyrobce. Urco to pujde koupit u nejakych smudlu za zlomek ceny, ale uz to mozna zase bude o necem jinem.
všechno to je čína...nestačej to ani vyrábět ... panel se pohybuje kolem 3500,- do 5000,- podle kvality a modernosti čipů. Na přímo a ve velkém odběru To bude o 100% levnější...ale to ti nikdo nedá.
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Engineer
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2015, 9:10

Mám už tři čtvrtě roku dílnu kompletně v ledkách ... deset cca 40w těles vlastní výroby. Čipy Cree, zdroje Meanwell. Každá jednotka má svůj spínač z centrálního ovl. panelu, takže si svítím jen tam, kde zrovna dělám a kde potřebuju. Mám parádních 500-700 luxů, žádný podělaný blikání ze zářivek a žádný nefunkční těleso (však víme že zářivky se mění až když exne ta poslední že.. :lol: ) a pokud amíci nekecají s životností čipů, tak mně ten osvětlovací systém nejspíš přežije.
Zářivky, úsporky, tepelný koule, laciný čínský led prasečiny mi už do baráku nesměj... :wink: Jediný co ještě občas používám z "konvenčních" zdrojů jsou výbojkový světla s metalhalidama 70W. Pracovní stoly si osvětluju menšíma tělesama, který mám osazený kvalitníma led páskama (Cree) a používám PWM řízení s IR dálkáčema. Jednu dílnu plánuju v létě udělat s tělesama (6ks cca 1m délky) jen s využitím pásků (cca 60-80W celkovej příkon), pochopitelně PWM řízení, zapínání jednotlivých těles solo atd.... :) Čekám už jen až umře ta poslední zářivka...
Snek
Kontaktovat uživatele:

9. 5. 2015, 9:58

Engineer píše:.... žádný podělaný blikání ze zářivek ...
Jenom ze zvědavosti bych se zeptal.

Dílnu mám osazenou komplet zářivkovými tělesy s elektronickými předřadníky za pár korun z velkoobchodu.
Předřadníky obecně většinou blikají na frekvencích 30 kHz až 50 kHz.

Na kolika Vám kmitá to PWM pro LED, že tak haníte zářivky?

Předpokládám, že v dílně nemáte klasickou "komunistickou zářivku" blikající na frekvenci sítě 50Hz ...

Osobně lepší rozptýlené světlo než zářivky s předřadníkem nad pracovní stůl neznám.
LED mi smí do dílny jen tam kde potřebuji naopak bodové/směrové osvětlení.

Snek
filla
Kontaktovat uživatele:

10. 5. 2015, 9:51

zarivkova telesa se v prumyslu zapojuji na trifazovy rozvod, kazda zarivka v telese na jinou fazi, cimz se opticky odstrani blikani
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 5. 2015, 9:58

tak ledky taky nemusi byt nutne bodovky ale jsou ruzny plosny svitidla
z vlastni zkusenosti vim ze ledky znamenaji nezanedbatelnou usporu elektriny
navratnost investice v mem pripade do roka a to i v kombinaci s tim ze jsem pouzil daleko silnejsi nez byli puvodni zarovky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

10. 5. 2015, 10:15

Měl jsem v dílně staré zářivky s indukčními předřadníky a ty jak každý jistě ví blikají na 50hz. Svítidla jela na jednu fázi.
Investovat do nových zářivek a nových svítidel s elektronickými předřadníky jsem po zkušenostech několika přátel, kteří je ve svých dílnách mají nechtěl ani omylem. Hromady odpálených předřadníků a problémy s velmi kolísavou kvalitou zářivek o kterých mi vyprávěli rozhodly ve prospěch ledek. Nicméně každý ať si vybere co je mu milé .... já osobně mám s ledkama jen ty nejlepší zkušenosti narozdíl od zářivek. A abych zastavil případnou nesmyslnou diskusi ... přes dvacet let jsem se živil vývojem a výrobou osvětlovací techniky pro speciální účely, takže o té problematice něco vím. :wink:
A na závěr ... odhaduju, že tak devadesát procent toho co se na současném běžném spotřebním trhu s led osvětlením nabízí je více méně šílenej šmejd. Tedy není totiž LED jako LED...
Mex

10. 5. 2015, 10:58

Engineer píše:Měl jsem v dílně staré zářivky s indukčními předřadníky a ty jak každý jistě ví blikají na 50hz...
Na 100 Hz.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“