Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Zdenek Valter

5. 5. 2015, 11:02

elbarto píše:Zdar. Psal jsem si o cenu do mailu, jak si chtel a zatim bez odpovedi :-(
Já taky ;-)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
ZDENEK1.DOLEZAL

6. 5. 2015, 10:15

Ahoj nakupuji tady.
http://ame.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
jenom reakce na to blbnutí po čipech .Samozřejmě to bude o chlup dražší než china.
atlan

7. 5. 2015, 6:07

Ale maju len 2 kusy aj to za 3E
ZDENEK1.DOLEZAL

7. 5. 2015, 9:06

Ano to je sklad - ono letos jsem byl první kdo jich chtěl víc. KOUPÍŠ A ONI ZASE NASKLADNÍ.
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2015, 10:17

Otazka pro zkusene ohledne toho motoru z pracky, je tahle stavebnice pouzitelna pro regulaci toho motoru?

http://www.gme.cz/elektronicka-stavebni ... 5-p765-019" onclick="window.open(this.href);return false;

pisi tam ze je zachovan kroutici moment i pri nizkych otackach, je to konstrukcne mozne i bez pripojeni tachogeneratoru? Aspon teda dle popisu predpokladam ze ta stavebnice tachogenerator nevyuziva.
Thomeeque

17. 5. 2015, 10:48

Viz. dokumentace
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2015, 11:11

Dokumentaci sem cetl, ale jsou tam nejake odkazy na obrazky, ktere sem teda uz nenasel, v tistenem navode asi budou, ale hlavne nejsem elektronik, takze kdyz tam pisi ze kontrikce je tak ze proud tece pres neco nekam a uzavira nekde neco a vybiji se kondenzator...atd, tak z toho nevim stejne nic :D kazdopadne dle toho co je tam napsano by tahle regulace mela ten motor v pohode regulovat od 5ti do 95ti procent a kroutici moment by mel byt zachovan bez nutnosti mit pripojene to tacho...chapu to spravne?

Jeste se zeptam, ty motory z pracek bezi jak na stejnosmerne napeti tak na stridave? Tady ted nemuzu vycist zda motor musi byt stejnosmerny nebo stridavy, muj ma na stitku uvedenou frekvenci, takze asi stridavy, ale cetl taky nekde sem ze tem motorum je to jedno. Vzhledem k tomu ze smysl otaceni se meni prepolovanim statoru vuci rotoru, tak by asi zmena polarity...frekvence... vadit nemela
Mex

17. 5. 2015, 1:16

Vhodným zapojením regulátoru se dá dosáhnout jistého zlepšení parametrů i v nízkých otáčkách, ale tak dobré jako se zpětnou vazbou to rozhodně nebude. Teoreticky to sice jde taky, ale výrazně složitějším zapojením, které se prostě nevyplatí používat (a tohle použité zapojení to určitě není).
Takže jestli máš možnost zpětné vazby pomocí tacha, tak toho rozhodně využij.
Pračkové motory (a spousta dalších, např. většina z ručních vrtaček, flexek, vysavačů atd.) jsou tzv. motory univerzální, které umí běhat na stejnosměrný i střídavý proud.
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2015, 8:12

Jedinny problem je v tom ze veskera moje komunikace s mr.fahrad uvizla na mrtvem bode uz 14 dni mi neodpovida, ma i moji adresu ale neodpovedel mi ani na otazku zda mi neco posle nebo ne, takze vubec netusim zda s regulaci od nej muzu pocitat nebo ne a netusim jak dlouho musim jeste cekat. Tady tu stavebnici bych si poskladal sam, jsou tam vsechny soucastky, cena je ok a nemusel bych resit problemy s ozivenim ohledne odporu tacha a ruzne kopani pri rozbehu a podobne. Je tu jeste nekdo jiny kdo by mi postavil spolehlivou regulaci s tim tachogeneratorem? Poslu klidne svuj motor, at ma dotycny moznost vyzkouseni a odladeni na konkretnim motoru, nechci to zadarmo.
elbarto

17. 5. 2015, 8:31

... mam to uplne stejne, zadna komunikace ...
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2015, 9:16

Psal jsem mu na mejl, ktery uvadel, nic, psal sem mu jsem na SZ, zprava byla oznacena jako prectena, ale odpoved nikde a to jsem se na rovinu zeptal jak to vypada abych vedel, zda mam cekat....Nejak nemam duveru k takoveto komunikaci, zabere pul minuty aby odpovedel treba moc se omlouvam, resim ted neco jineho, dej mi cas treba tri tydny...a neresim, ale takhle proste nevim, navic uz sem mu dal moji adresu takze ani nevim zda neco posle nebo ne, nebo co bude
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

17. 5. 2015, 9:27

elbarto píše:... mam to uplne stejne, zadna komunikace ...
Napsal jsem fahradovi SZ ze uz nemam zajem, nevim totiz zda bych se vubec dockal, doufam ze tady ted nebudu oznacen za nespolehliveho, ze neco chci a pak ne, ale cekat 14 dni na odpoved zda to vubec bude mi pripada dlouho, zvlaste kdyz vim ze dotycny sem chodi.
Zdenek Valter

18. 5. 2015, 11:30

CZJirka1 píše:
elbarto píše:... mam to uplne stejne, zadna komunikace ...
Napsal jsem fahradovi SZ ze uz nemam zajem, nevim totiz zda bych se vubec dockal, doufam ze tady ted nebudu oznacen za nespolehliveho, ze neco chci a pak ne, ale cekat 14 dni na odpoved zda to vubec bude mi pripada dlouho, zvlaste kdyz vim ze dotycny sem chodi.
Já jsem mu psal taky ať pokud má problém tak ať to napíše.
Postavit a oživit regulátor není pro mne problém.
Čekám na TDA - objednal jsem si je v Číně. Pokud je někdo chce urgent tak si je může koupit i v ČR viz odkazy kolegů.
Půjčil jsem si i pračkový motor.
Proto shormažďuju všechny věci a rád bych dostal plošný spoj.
Pokud to ale kolega M.Fahrad nedá, svět se nezboří navrhnu si plošný spoj sám.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Jim112

18. 5. 2015, 1:06

No já už taky čekám 14 dnů, ale nic jinýho mě nezbývá. Ty plošáky prostě potřebuji, tak budu čekat dál. Ale jsem nervózní, už bych to chtěl dát dohromady a změřit rozmezí otáček.
Jara

21. 5. 2015, 9:01

Mrzí mne také,že se fahrad neozývá. (i na SZ co jsem mu posílal). Jistě je hrdý,šťastný že se mu to zdařilo (ale my znalejší víme že pocit štěstí je krátkodobý)...a chce posílat dokonalé výrobky. Těch deset osazených spojů měl v mžiku...a možná se teď trápí nějakými chybami při oživování...Vím o čem mluvím. Mě osazení spoje trvá podstatně déle,taky je dělám v serii,a některý mne dost natrápil,a zdržel-2-3 dny. Šlo většinou o prkotinu...zatečená znečišť kalafuna (je už vodivá),cín,a třeba rozpětí pinů 2,54 nikdo neodrbe. I v mých neandrtálských podmínkách,kdy mám mikropájku za 150 Kč-kolek,kterou se nedalo pájet...kalafuna sss,hned se odpařila,cín hned přepálil. Vrazil jsem si do zásuvky diodu,kde napichuji pájku...sice nahřátí trvá 3-5 min.,ale pájet se dá spokojeně. (vidím ironický úsměv mistrů) A dost dělaného malého,ostrého nářadí. A čistota,a sakra dobré osvětlení,dobré uchycení spoje,a trochu pohoda-ne po opici,kdy se ti chvějí ruce. A nedá se to dělat hodiny,jemná,soustředěná práce-to nutí ty chuděry v těchto výrobnách PS za pár šestáků. A nebo tu byla řeč o kondenzátorech-keramika,či svitek,psal jsem o tom-zkuste si jen měřit keramiku v prstech-ta teplota prstů(a to dělá i proud) mění hodnotu kondenzátoru v desítkách %. Není divu,že regul. blbne pak. A to TDA má v tomto zapojení chyby,které někomu mohou vadit. Ale já věřím,že i TDA je dokonalé....to by musel si někdo sednout,postavit si to na kont. poli,měnit součástky,přemýšlet,seřizovat trimry,třebas i něco vynechat,a hrát si nějaký čas ...a vychytalo by se to k spokojenosti. A až pak navrhnout DPS. Možná by to ani změny DPS nepotřebovalo. (Vždyť Maxův regul. je dokonalý s TDA.),a myslím si,že to jde i bez nějakých náročných měřících přístrojů. A taky mít zásobu TDA při tomto koumání...neboť spotřeba je dost pravděpodobná (a tedy lepší z Číny kus za 30,než odsud kus za 100-a stejně to naskladňují z Číny,za stejný čas)...mám popsané hodnoty napětí na pinech s čipem,bez čipu...stalo se mi při vadném regulátoru,a koumání příčiny, že jsem odepsal 2-3,než jsem zjistil,že jsem si nevybil kondenzátory po měření bez čipu-a jen při nasunutí jsem je odepsal. A za 3 týdny opět u jiného...než jsem si to červeně zapsal do poznámek...Ale vlastně chci říct,skrz to že s fahradem soucítím,a chci mu pomoci,že jsem ochoten si to opět na tom kontaktním poli postavit a koumat i když jsem se zařekl (a mám jiný ověřený čip)...ale baví mne to,navzdory jistým...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“