co je tohle za frézy a kčemu slouží

Odpovědět
ovi-ivo

22. 5. 2015, 2:53

Tak tady mám malý kvíz "co to je" a frézuje se stím co?

no tahle je pro mě oříšek mam jich doma stožek zjistil jsem že se označují L a P jako pravá levá??
č.3. tak to mě zajímá asi nejvíce k čemu slouží
č.3. tak to mě zajímá asi nejvíce k čemu slouží
č.3.detail profilu zubu
č.3.detail profilu zubu
no a pak toto toho mám krabičku asi nějaký ojehlovače???? na co se nasazují??
č.4.Má to 9mm průměr
č.4.Má to 9mm průměr
č.4 zdruhé strany
č.4 zdruhé strany
č.4.bok
č.4.bok
tohle je rádiusovár1,5????? myslím že jí tam chybí R aby to byla rádiuska
detail zubu té saméč.1.
detail zubu té saméč.1.
č.1.předpokládám že rádiusová r1,5
č.1.předpokládám že rádiusová r1,5
tohle je taky rádiuska ???
č.2 rádiusová čvrtkruhová??co znamená popis a=5,5
č.2 rádiusová čvrtkruhová??co znamená popis a=5,5
č.2. detail zubu
č.2. detail zubu
dík moc za rady
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2015, 11:13

ovi-ivo píše: no tahle je pro mě oříšek mam jich doma stožek zjistil jsem že se označují L a P jako pravá levá??
_MG_9643.JPG
_MG_9644.JPG
Vyrobíš tím zubovou mezeru stopkové frézy ve šroubovici, vrtáku, nebo dvoubřité drážkovací frézy,levou levou, pravou zas pravou, tuhle tipuju na drážkovačky :wink:
ovi-ivo píše: no a pak toto toho mám krabičku asi nějaký ojehlovače???? na co se nasazují??
Přímo na vrták
ovi-ivo píše:.......co znamená opis a=5,5
U většiny tvarových podsoustružených fréz, stejně jako u této bývá vyznačen důležitý údaj úhlu čela pokud tedy není nulový :wink:, který zaručí při přebrušování vždy stejný tvar té frézy i když se zmenšuje broušením čela její průměr.
Někdy bývá přímo vyznačen úhel, to si pak musí brusič spočítat o jakou hodnotu posune osu nástroje vzhledem k jeho průměru, někdy tam je jen ta hodnota a=něco, to něco je o kolik mm tu osu posuneš, aniž bys musel měřit průměr nástroje, případně tě zajímal ten úhel, takže to pak může brousit i cvičená opice :wink: , no a někdy tam jsou obě hodnoty.
Já si tipnu, že u té tvojí frézy je úhel čela 10 stupňů, při hodnotě a=5,5 mm pak prostým přepočtem zjistím, že má průměr nějakých cca 63mm.....je to tak? :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
ovi-ivo

24. 5. 2015, 11:04

"tumlik:Vyrobíš tím zubovou mezeru stopkové frézy ve šroubovici, vrtáku, nebo dvoubřité drážkovací frézy,levou levou, pravou zas pravou, tuhle tipuju na drážkovačky"

a není někde nějaká tabulka, abych věděl kterou na co použít??? za předpokladu, že bych si chtěl nějaký atypický nástroj vyrobit: jaký by byl materiál a jak by se výsledný nástroj upravoval (myslím kalení a další postupy)

"tumlik:U většiny tvarových podsoustružených fréz, stejně jako u této bývá vyznačen důležitý údaj úhlu čela pokud tedy není nulový :wink:, který zaručí při přebrušování vždy stejný tvar té frézy i když se zmenšuje broušením čela její průměr.
Někdy bývá přímo vyznačen úhel, to si pak musí brusič spočítat o jakou hodnotu posune osu nástroje vzhledem k jeho průměru, někdy tam je jen ta hodnota a=něco, to něco je o kolik mm tu osu posuneš, aniž bys musel měřit průměr nástroje, případně tě zajímal ten úhel, takže to pak může brousit i cvičená opice :wink: , no a někdy tam jsou obě hodnoty.
Já si tipnu, že u té tvojí frézy je úhel čela 10 stupňů, při hodnotě a=5,5 mm pak prostým přepočtem zjistím, že má průměr nějakých cca 63mm.....je to tak? :)"

Ano velký jasnovědče má prům. 63mm :o jsou někde nějaké tabulky, kde ten úhel nalézt nebo hodnotu a?? já mám knihu od vl. chýle- ostření řežných nástrojů a jejich údržba a tam sem to nenašel (nebo že je to tabulka č.6-nastavováníhodnoty H pro frézy???), stačí mě napsat přesný název publikace a autora a já si ju už obstarám, popřípadě jakou jinou publikaci o broušení by si mi doporučil(ideálně autor a přesný název)

Díky moc zase sem chytřejší a blíž svému cíli no a otázka úplně mimo pro tumlika dělička k nástrojové brusce je uložená kluzně nebo na kuličká nebo ložiskách???potřebuju si něco takovýho vyrobit na "domácí žvýkání" :D
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 5. 2015, 11:59

ovi-ivo píše: a není někde nějaká tabulka, abych věděl kterou na co použít??? za předpokladu, že bych si chtěl nějaký atypický nástroj vyrobit: jaký by byl materiál a jak by se výsledný nástroj upravoval (myslím kalení a další postupy)
.........se učit, se učit, se učit, literatury ke stažení je myslím si poměrně dost
Vyrábět to určitě nebudeš, takže s tím mrskni po psovi nebo kočce :D Tohle je třeba z Ročka, je to ke stažení u mě na stránkách mimo jiných
vrtáky.png
ovi-ivo píše:Ano velký jasnovědče má prům. 63mm :o jsou někde nějaké tabulky, kde ten úhel nalézt nebo hodnotu a?? já mám knihu od vl. chýle- ostření řežných nástrojů a jejich údržba a tam sem to nenašel (nebo že je to tabulka č.6-nastavováníhodnoty H pro frézy???), stačí mě napsat přesný název publikace a autora a já si ju už obstarám, popřípadě jakou jinou publikaci o broušení by si mi doporučil(ideálně autor a přesný název)
No já jsem to nevyvěštil, já akorát vím, že ty rádiusovky v tomto provedení mají všechny úhel čela 10 st. a taky jsem to nedávno brousil :D Já mám od Chýleho KTZ a tam je to tabulka č. 6, ale jmenuje se stejně, "nastavování hodnoty H pro frézy", případně v jakémkoli solidním manuálu nástrojové brusky je to vždy uvedeno ta tabulka, opět možno volně stáhnout, tohle by měl brusič znát z paměti tuhle tabulku, pro hloubaly je to gon. fce sin :)
ovi-ivo píše:Díky moc zase sem chytřejší a blíž svému cíli no a otázka úplně mimo pro tumlika dělička k nástrojové brusce je uložená kluzně nebo na kuličká nebo ložiskách???potřebuju si něco takovýho vyrobit na "domácí žvýkání" :D
u nás se říká aj aj :D třeba u BN 102 A byly starší typy děliček s kluzným uložením kužel do kužele, u novějších pak byly ložiska, opět možno stáhnout manuály, děličky jsou tam dokonce v řezech, kde je to pěkně vidět
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Odpovědět

Zpět na „pro frézku“