Tak tady mám malý kvíz "co to je" a frézuje se stím co?
no tahle je pro mě oříšek mam jich doma stožek zjistil jsem že se označují L a P jako pravá levá??
no a pak toto toho mám krabičku asi nějaký ojehlovače???? na co se nasazují??
tohle je rádiusovár1,5????? myslím že jí tam chybí R aby to byla rádiuska
tohle je taky rádiuska ???
dík moc za rady
co je tohle za frézy a kčemu slouží
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Vyrobíš tím zubovou mezeru stopkové frézy ve šroubovici, vrtáku, nebo dvoubřité drážkovací frézy,levou levou, pravou zas pravou, tuhle tipuju na drážkovačkyovi-ivo píše: no tahle je pro mě oříšek mam jich doma stožek zjistil jsem že se označují L a P jako pravá levá??

Přímo na vrtákovi-ivo píše: no a pak toto toho mám krabičku asi nějaký ojehlovače???? na co se nasazují??
U většiny tvarových podsoustružených fréz, stejně jako u této bývá vyznačen důležitý údaj úhlu čela pokud tedy není nulovýovi-ivo píše:.......co znamená opis a=5,5

Někdy bývá přímo vyznačen úhel, to si pak musí brusič spočítat o jakou hodnotu posune osu nástroje vzhledem k jeho průměru, někdy tam je jen ta hodnota a=něco, to něco je o kolik mm tu osu posuneš, aniž bys musel měřit průměr nástroje, případně tě zajímal ten úhel, takže to pak může brousit i cvičená opice

Já si tipnu, že u té tvojí frézy je úhel čela 10 stupňů, při hodnotě a=5,5 mm pak prostým přepočtem zjistím, že má průměr nějakých cca 63mm.....je to tak?

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
"tumlik:Vyrobíš tím zubovou mezeru stopkové frézy ve šroubovici, vrtáku, nebo dvoubřité drážkovací frézy,levou levou, pravou zas pravou, tuhle tipuju na drážkovačky"
a není někde nějaká tabulka, abych věděl kterou na co použít??? za předpokladu, že bych si chtěl nějaký atypický nástroj vyrobit: jaký by byl materiál a jak by se výsledný nástroj upravoval (myslím kalení a další postupy)
"tumlik:U většiny tvarových podsoustružených fréz, stejně jako u této bývá vyznačen důležitý údaj úhlu čela pokud tedy není nulový
, který zaručí při přebrušování vždy stejný tvar té frézy i když se zmenšuje broušením čela její průměr.
Někdy bývá přímo vyznačen úhel, to si pak musí brusič spočítat o jakou hodnotu posune osu nástroje vzhledem k jeho průměru, někdy tam je jen ta hodnota a=něco, to něco je o kolik mm tu osu posuneš, aniž bys musel měřit průměr nástroje, případně tě zajímal ten úhel, takže to pak může brousit i cvičená opice
, no a někdy tam jsou obě hodnoty.
Já si tipnu, že u té tvojí frézy je úhel čela 10 stupňů, při hodnotě a=5,5 mm pak prostým přepočtem zjistím, že má průměr nějakých cca 63mm.....je to tak?
"
Ano velký jasnovědče má prům. 63mm
jsou někde nějaké tabulky, kde ten úhel nalézt nebo hodnotu a?? já mám knihu od vl. chýle- ostření řežných nástrojů a jejich údržba a tam sem to nenašel (nebo že je to tabulka č.6-nastavováníhodnoty H pro frézy???), stačí mě napsat přesný název publikace a autora a já si ju už obstarám, popřípadě jakou jinou publikaci o broušení by si mi doporučil(ideálně autor a přesný název)
Díky moc zase sem chytřejší a blíž svému cíli no a otázka úplně mimo pro tumlika dělička k nástrojové brusce je uložená kluzně nebo na kuličká nebo ložiskách???potřebuju si něco takovýho vyrobit na "domácí žvýkání"
a není někde nějaká tabulka, abych věděl kterou na co použít??? za předpokladu, že bych si chtěl nějaký atypický nástroj vyrobit: jaký by byl materiál a jak by se výsledný nástroj upravoval (myslím kalení a další postupy)
"tumlik:U většiny tvarových podsoustružených fréz, stejně jako u této bývá vyznačen důležitý údaj úhlu čela pokud tedy není nulový

Ano velký jasnovědče má prům. 63mm

Díky moc zase sem chytřejší a blíž svému cíli no a otázka úplně mimo pro tumlika dělička k nástrojové brusce je uložená kluzně nebo na kuličká nebo ložiskách???potřebuju si něco takovýho vyrobit na "domácí žvýkání"

- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
.........se učit, se učit, se učit, literatury ke stažení je myslím si poměrně dostovi-ivo píše: a není někde nějaká tabulka, abych věděl kterou na co použít??? za předpokladu, že bych si chtěl nějaký atypický nástroj vyrobit: jaký by byl materiál a jak by se výsledný nástroj upravoval (myslím kalení a další postupy)
Vyrábět to určitě nebudeš, takže s tím mrskni po psovi nebo kočce

No já jsem to nevyvěštil, já akorát vím, že ty rádiusovky v tomto provedení mají všechny úhel čela 10 st. a taky jsem to nedávno brousilovi-ivo píše:Ano velký jasnovědče má prům. 63mmjsou někde nějaké tabulky, kde ten úhel nalézt nebo hodnotu a?? já mám knihu od vl. chýle- ostření řežných nástrojů a jejich údržba a tam sem to nenašel (nebo že je to tabulka č.6-nastavováníhodnoty H pro frézy???), stačí mě napsat přesný název publikace a autora a já si ju už obstarám, popřípadě jakou jinou publikaci o broušení by si mi doporučil(ideálně autor a přesný název)

u nás se říká aj ajovi-ivo píše:Díky moc zase sem chytřejší a blíž svému cíli no a otázka úplně mimo pro tumlika dělička k nástrojové brusce je uložená kluzně nebo na kuličká nebo ložiskách???potřebuju si něco takovýho vyrobit na "domácí žvýkání"

http://www.tumlikovo.cz/