calibos píše:... koupit hotovku, to by mě nebavilo, nevím co bych na tom dělal když už by na tom nebylo nic k dělání

To chápu, také každou chvíli dělám příruby pro sklíčidla, redukci pro lícní desku, podložky pod nože a pod. Já nemít soustruh, tak ani nevím, co bych na tom soustruhu dělal.
Psal jsem o výkonu hlavního motoru 1,5 kW, což myslím, že je rozumná mez kdy už by výkon neměl omezovat v práci. 2 kW by také neškodily, ale asi bych zkusil ten současný motor, tedy pokud je v pořádku. Je-li asynchronní třífázový, tak těch jeho 0,8 kW bude poctivých a na většinu soustružení to bude stačit. Pokud, třeba při vrtání, ho to trochu přibrzdí, tak se nic nestane. Pokud ho otec dobře uzemní, tak by s bezpečností stařičkých izolací také neměl být problém. Váha a rozměry snad také nevadí a otevřenou konstrukci s vnitřním chlazením má také ještě kdeco.
Na spřažení posuvu jde dát také klíňák nebo řetěz, ale dáš-li prostředky ušetřené za motory a převodovku do koleček asi to bude nejlepší. Na potřebná stoupání těžko někdo přesně odpoví, záleží co budeš dělat. Z uvedených se asi nevyužije 1,25 a 1,75mm, naopak 0,5 a 0,75 se občas hodí stejně jako větší než 2,5. I nějaká palcová stoupání nejsou k zahození, na trubkový závit, ale i na Whitworth, který sice není tak častý, ale tím spíš ho není jinak čím udělat.
K názoru, že je to parodie na soustruh, jen tolik, že předci na tom dokázali vyrobit víc než řada z nás na novém Schaublinu. Tedy jasně jsou lepší stroje, ale když už je doma tak zkusit využít.