Takže prošel jsem všechna ozubená kola která mám (vypadají jako z příspěvku Jovi) a teoreticky bych byl schopen sestavit dost převodů JENŽE tak nějak nechápu jak
Asi bude nejlepší to popsat na fotkách takže takto vypadá "převodovka":
Na hřídeli č. 1 bylo nasazeno dvojkolo (nerozebiratelné) 40 a 20 zubů:

- soustruh-cnc5.jpg (21.56 KiB) Zobrazeno 7687 x
Pak mám ještě stejné "dvojkolo" 60 a 60 zubů. To pasuje na hřídele č. 2 a 3 a předpokládám že slouží k překlenutí velké osové vzdálenosti mezi hřídelami č. 1 a 4.
Takže komplet to vypadalo takto a toto sestavení (vzhledem k nerozebiratelnosti kola výše) beru jako základ:
Takže mi zůstávají hřídele č. 2 a 3. Na hřídel č. 4 (šroub) se dává kolo s drážkou pro pero, zde není problém, drážka tam je a kola do ní pasují.
Nevím si rady s tím že všechna ozubená kola která mám mají díru takovou že pasují na hřídel č. 4 (šroub) ale na hřídelkách č. 2 a 3 které jsou menšího průžezu nepasují.
Takže buď je to celé nekompletní (nebo nedodělané) a nebo mi něco uniká...
Stejně tak mě zaráží to dvojkolo (viz. výše) vypadá jako dodělávané (že někdo vzal dvě kola a umístil je na společný náboj). Tím že je spoj (lehce) nerozebíratelný tak nevím kam bych ta ozubená kola co mám v krabici umisťoval...?
Dvojkolo na hřídeli č. 1 má 40 a 20 zubů. Těch 40 je jasných, 40 zubů je i na vřetenu tak aby byl výsledný převod "reverzátoru" otáček 1:1. Těch 20 zubů pak spolu s kolem 127 zubů na hřídeli č.4 (resp. přes dvojkolo 60/60 což je 1:1) dává výsledné stoupání 1mm/ot. Ok funkční, máme jedno metrické stoupání... ale jak sestavit jiná stoupání? Kolo 127 zubů tam být musí (zajišťuje převod palců na metriku) a jiná kola nemám kam dát... z výpočtů vím že pokud bych 20 zubové kolo nahradil např. 40 zubovým dosáhnu stoupání 2mm ale bohužel to 20 zubové kolo je "na pevno". Musel bych ho stáhnout stahovákem a nalisovat místo něj jiné... to asi nebude to pravé ořechové...
Přehlížím něco (kromě doporučení odvést to do šrotu

) ? Díky všem.