6. 6. 2015, 1:51
Navíc cena výkupu je v místě výkupny. Někdo to musí naložit a přivézt a o tento náklad se pak získaná cena při výkupu ještě snižuje. Jinak není to horizontální, ale univerzální frézka, protože jestli se nepletu tak stůl se dá i s celým posuvem natáčet kolem svislé osy. Dokonce podle fotek bych řekl, že je o několik st. natočený.
Já jsem popravdě o této frézce přemýšlel, ale popravdě taky mi přijde cena vysoká s ohledem, že se vlastně ani neví, jak to pojede nebo ne a může mě čekat rozsáhlá oprava s nezanedbatelným nákladem. V současné době se po nějaké univerzální frézce rozhlížím, ale potřebuju, aby byla plně funkční (samozřejmě budu tolerovat malou přesnost výroby vlivem opotřebení atd., ale musí vše fungovat v plném rozsahu – primárně jí chci na hrubování a pak na větší věci kde se už nevejdu na FN22). Pak potřebuju, aby byla kompletní z hlediska základního příslušenství. Tj. aby k ní bylo horizontální rameno, alespoň jedno opěrné ložisko, svislá hlava (sehnat tyhle věci, které musí pasovat na konkrétní stroj, může být problém a dotovat Svobodu, který má sice všechno, ale za nehorázné ceny nebudu). Zbytek už se dá postupně sehnat (trny - hlavně ty dlouhé pro horizontální frézování, velká univerzální dělička - ta může být v podstatě jakákoliv, otočný stůl se strojní náhonem - taky může být jakýkoliv) nebo v nejhorším oželet (křížová hlava, obrážecí hlava, úhlová hlava atd.) protože sice to jsou taky fajn věci, ale nejsou nezbytně nutné. Druhá věc je, že mam představu spíše většího stroje, něco jako je TOS FA3U nebo FA4U, tohle je jestli se nepletu parametricky srovnatelné tak s FA2U akorát o něco mohutnější. Nicméně to už je měkčí podmínka, i Strigon ME 250 by posloužil. Spíš jde o to, že se řídím heslem „když už tak už“, protože doprava (která bude nezanedbatelnou částí finální ceny) mě vyjde v podstatě asi skoro na stejno, jestli někdo poveze ME 250, nebo FA3U.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa