Elektronický regulátor otáček minisoustruhu
Podle tadasheetu má TDA odběr 4-6mA.
30mA je docela dost. Co to udělá, když tam nastavíš ne 16V, ale jenom 15V (nebo 14V) ? Je totiž možné, že při těch 16V už začne fungovat ten stabilizátor na pinu 10, a zkreslí ti měření.
A kolik to bere za stejných podmínek bez zasunutého TDA?
30mA je docela dost. Co to udělá, když tam nastavíš ne 16V, ale jenom 15V (nebo 14V) ? Je totiž možné, že při těch 16V už začne fungovat ten stabilizátor na pinu 10, a zkreslí ti měření.
A kolik to bere za stejných podmínek bez zasunutého TDA?
Tak jsem naměřil 15,4V 23,5mA. Díval jsem se na datašít, moc se v tom neorientuji, ale součtově by to mohlo max. brát pin 9 a 10 až 40mA. Nevím, jestli jsem nečetl něco špatně. Když je připojenej motor, tak napájení spadne pod 10V.
Teď jsem snížil napájení na 14,5V a odběr je 21,6,mA když vytáhnu TDA tak je jen 0,88mA. Těch 30mA bylo na měřáku na zdroji, tak jsem pak zapojil multimetr, aby to bylo přesnější
Teď jsem snížil napájení na 14,5V a odběr je 21,6,mA když vytáhnu TDA tak je jen 0,88mA. Těch 30mA bylo na měřáku na zdroji, tak jsem pak zapojil multimetr, aby to bylo přesnější
Pin 10 začne fungovet jen když napájení přeleze 15V (dělá tu stabilizaci, jak jsem psal dřív). Takže když tam dáš napájení pod 15V, tak by všechno mělo téct jenom do pinu 9.
Jediný vývoj, kde může téct nějaký proud přes TDA ven je gate triaku, tj. noha 13.
Tak pokud připojíš napětí pod 15V, vyndáš nohu 13, a přesto tam poteče 20 mA, tak to má asi TDA za sebou. Pokud ale vyndáním nohy 13 proud výrazně poklesne, tak bude třeba hledat dál.
Jediný vývoj, kde může téct nějaký proud přes TDA ven je gate triaku, tj. noha 13.
Tak pokud připojíš napětí pod 15V, vyndáš nohu 13, a přesto tam poteče 20 mA, tak to má asi TDA za sebou. Pokud ale vyndáním nohy 13 proud výrazně poklesne, tak bude třeba hledat dál.
- Zdenek Valter
Zapůjčil by mi někdo desku nejlépe z Prahy s funkčním reglem a paticí na TDA?
Rád bych je raději vyzkoušel než je začnu distribuovat.
Rád bych je raději vyzkoušel než je začnu distribuovat.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Tak bohužel, odběr je stejný. Znamená to tedy, že šváby jsou KO oba. Teď si tedy budu muset počkat, na šváby co mám zamluvený u Zd. Valtera. Samozřejmě ještě řádně projdu všechny součástky. Stejně je to šmejd, přívody k elektrolytům jsou železný, protože magnetujou, asi to nemá na nic vliv, ale celkově se ten materiál šidí.
Mexi děkuji moc za trpělivost a ochotu. Snad to po pořádný kontrole a novým švábu bude konečně chodit jak má.
Mexi děkuji moc za trpělivost a ochotu. Snad to po pořádný kontrole a novým švábu bude konečně chodit jak má.
Otáčky jsem měřil mechanickým otáčkoměrem, mám ho půjčený od kamaráda, zajímavý kousek, řekl bych tak předválečná výroba a tak pro zajímavost přikládám jeho fotky. Má různé nástavce, pro různé způsoby měření.
Jinak bych chtěl ještě jednou všem moc poděkovat za rady, čas a trpělivost, co mě věnovali, především Mexovi,Atlanovi a Miltechovi. Nebýt vás, asi by to skončilo u ledu.
No vidíš, a přece se točí. Já jsem taky nezahálel. Už mám vyrobené profesionální spoje. Regulátor chodí jak víno. Původní zapojení bylo doplněno trimry.
Dájí se tak nastavit min. a max. otáčky. Pokud máte někdo zájem, tak napište SZ. Pro představu přikládám ješte fotku.
Dájí se tak nastavit min. a max. otáčky. Pokud máte někdo zájem, tak napište SZ. Pro představu přikládám ješte fotku.
- Přílohy
-
- regul.jpg (48.6 KiB) Zobrazeno 4873 x
- WatchManiac
- Kontaktovat uživatele:
Len pre moje info - tie pračkové motory (ako univerzálne) idú aj na 24V (???) Ja len že na doske je POZOR 230V, tak že či ten regulátor bude fungovať aj na 24V... Ja som zohnal tento motor:
a chcel by som to vyskúšať s tým Pavkovým regulátorom ako pohon na malú dia brúsku...„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
watchmania.sk
Amateur Watchmaking
YouTube kanál

Kdo je trochu znalý v těchto obvodech tak mu je již jasné co to za čip je. Pánové,napadlo Vás jak rychle kamarád-znalec- Pavka k regulátoru přišel? Zachoval se vskutku profesionálně na tuto dobu. Má videa s touto regulací jsou z května 2014. A nějaký čas taky trvalo než jsem své hračky vyrobil. Vycházel jsem vlastně z druhé strany-od činného,ověřeného zapojení,a regulace (i když skokové) tachomotoru-jak s TDA z praček,tak i s tímto čipem na jiném stroji. Nejsem v elektronice dobrý,neumím leptat spoj,neuměl jsem si navrhnout DPS-(už to zvládám)...A před pár měsíci jsem se obrátil na Pavku o pomoc vytvořit profi DPS. Zde je výsledek...úsudek si udělejte sami. Považuje to za svůj projekt. Ani mi to nevadí,a o některých profitazích Pavky se nebudu zmiňovat. Jeho projekt vychází z datasheetového zapojení,(a pár nápadů někoho jiného-což mi tvrdí,že mé zapojení zahodil) ...rád bych aby to pořádně někdo otestoval na stroji,k čemuž asi dojde. Jestli to bude OK,uznám jeho projekt. Když ne ,vím kde bydlí,mrtvého brouka dělat nebude. A nepřeji mu abych na jeho regulátoru našel své zapojení,které je v některých připojeních odlišné od datasheetového (údajně vyhozeno)-které už mám v praxi na strojích aspoň dva roky....Pavka píše:No vidíš, a přece se točí. Já jsem taky nezahálel. Už mám vyrobené profesionální spoje. Regulátor chodí jak víno. Původní zapojení bylo doplněno trimry.
Ale zde nejde o nějaké patentování...ty čipy jsou zde už 20 let,i jejich datasheety...že to podle datasheetů nefachčí správně je jiná věc. Že se mi podařilo kapnout na správná zapojení,to není taky můj nápad...ty stroje na to fachčily už roky. Můj nápad byl místo soustavy odporů tam dát poťák...ale to zde už taky bylo. Mě jde o to jak dopadneš když potřebuješ pomoci,či pomoci někomu chceš...je to jen o lidech,a nedaří se mi to strávit,a zvyknout si...a v mých letech už si neuvyknu....