Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Jara

10. 6. 2015, 4:54

Pavka píše:
Pavka píše:Zapojení datasheetu je doporučením výrobce jak součástku používat.
Je to jeho dílem a tedy kdokoliv kdo jej použije nemůže toto zapojení chránit.
Aby na tom vydělal musí mít podnikavého ducha a schopnosti dotáhnout do konce.

Tohle obecné rčení prostě platí:
Někdo prostě umí
Někdo jenom čumí
Někdo blbě žvaní
A toto Jara nepochopil. Ještě Jarovi posílám obrázek plošného spoje aby mohl lépe hledat jeho nápad, který jsem si měl přivlastnit.
Ještě jednou, je to datasheetové zapojení. Já tolik tajností jako Jara dělat nebudu, Bylo to od něho celé tak trapné a hloupé.
Jara píše: Když ne ,vím kde bydlí,mrtvého brouka dělat nebude. A nepřeji mu abych na jeho regulátoru našel své zapojení,které je v některých připojeních odlišné od datasheetového (údajně vyhozeno)-které už mám v praxi na strojích aspoň dva roky....
Jaro, a nikomu nevyhrožuj.
Nechápu proč mi to posíláš-tvůj první datasheetový návrh DPS který jsi mi poslal, jsem zvětšil a dokreslil, včetně trimru,pojistky,změn odporů,změny zapojení,světelné signalizace připojení na síť,a dovezl ti ho,a dokonce ti nechal peníze za snahu-ten jsi jaksi zahodil tvrdíš. Ó jak se snažíš být přemoudrý,a svatý,a otevřený,a všem si otevřel oči (viď Zdeňku)-a přitom zmetek a hloupý....šikovní kluci,na Pavku se vykvákněte,máte tu i schema,i čip,i DPS, tak se do toho pusťte sami- Tato regulace je o dost jednodušší než s TDA,bez těch velkých odporů,pouze 14 pinů,a podstatně živější,a s podstatně větším rozsahem otáček-vhodnější na stroje. Pavka jen machruje,hází schematy,ale o praxi neví nic. V případě problémů s pavkovým projektem(vámi dělaným)-což předpokládám,se mi ozvěte na SZ a poradím. Nemyslel jsem jako výhrůžku,že vím kde bydlí-když prodá hodně,nadělá si hodně problémů,a i když tvrdí že nemá čas,a nemá rád neohlášené návštěvy, asi ho někdo bude shánět osobně,tak ho milerád za Pavkem nasměruji. Tato nedávná zkušenost s Pavkem mě přiměla troufnout si sednout k Eaglu,a navrhnout si DPS sám (Pavka mi dával půl roku,než si to udělám)...dnes odesílám data do Iteadu.
atlan

10. 6. 2015, 5:53

Jim112 píše:
DSCN0559.JPG
Dobrý den přeji, tak už jsem zase tady. Dneska mě došly šváby od Zdeňka Valtery. Ihned po zasunutí prvního kousku se motor rozběhl a reagoval na potenciometr a trimry. Tak jsem si nastavil pomocí trimrů rozmezí otáček od750 do 2600. Chci to na čínskou stojanovou vrtačku a tam je to ještě zpřevodováno víc do pomala. Jediný, co mě vadí-tedy ne zrovna, ale představoval bych si reakci motoru na regulaci potenciometrem okamžitou. Nahoru to vcelku jde, ale dolů když uberu, tak se motor motá pěkně dlouho, než spadnou otáčky a pak se teprve ustálí. No, čert to vzal, je to nezatížený motor, zřejmě ještě slušný ložiska a až to bude na vrtačce, tak tam bude všelijakejch odporů dost, tak ten pokles bude rychlejší.
Otáčky jsem měřil mechanickým otáčkoměrem, mám ho půjčený od kamaráda, zajímavý kousek, řekl bych tak předválečná výroba a tak pro zajímavost přikládám jeho fotky. Má různé nástavce, pro různé způsoby měření.
Jinak bych chtěl ještě jednou všem moc poděkovat za rady, čas a trpělivost, co mě věnovali, především Mexovi,Atlanovi a Miltechovi. Nebýt vás, asi by to skončilo u ledu.
Takto cim skor namontuj, lebo ja som skoncil na tom ze pri zatazeni vrtakom to zacne skubat, zatial s9m to nemeral ale nepredpokladam ze to robi prudova ochrana, proste by to chcelo vesci prevodovy pomer ako 2:1, tak daj vediet co a ako, aky budes mat prevodovy pomer?
Pavka

10. 6. 2015, 7:46

Jara píše:Nechápu proč mi to posíláš-tvůj první datasheetový návrh DPS který jsi mi poslal,
Jarovi - To jsem ti poslal proto, abys lépe našel tvoje změny a já ti je okopíroval. Rád bych je viděl.
Jara píše:Ó jak se snažíš být přemoudrý,a svatý,a otevřený,a všem si otevřel oči (viď Zdeňku)-a přitom zmetek a hloupý....šikovní kluci
Jaro neurážej. Kde končí argunenty, začínají urážky a násilí.
Jara píše: V případě problémů s pavkovým projektem(vámi dělaným)-což předpokládám,se mi ozvěte na SZ a poradím.
No a už mám taky servisáka, ale o něj nestojím. Případné reklamace a konzultace které se budou týkat mého regulátoru, tak budu řešit sám.
Pavka

10. 6. 2015, 7:54

atlan píše:Takto cim skor namontuj, lebo ja som skoncil na tom ze pri zatazeni vrtakom to zacne skubat, zatial s9m to nemeral ale nepredpokladam ze to robi prudova ochrana, proste by to chcelo vesci prevodovy pomer ako 2:1, tak daj vediet co a ako, aky budes mat prevodovy pomer?
Oslov Jaru, je to odborník na slovo vzatý - určitě tí fundovaně poradí.
Zdenek Valter

10. 6. 2015, 8:58

Mex píše:
Zdenek Valter píše:Svým způsobem jsi všem vytřel zrak, v tom nejlepším slova smyslu ;-) DÍK !!!
Hmmm, tak nevím.

Kdyby se na mě někdo obrátil jako na kamaráda s prosbou o pomoc, že by se chtěl naučil navrhovat tišťáky, aby mohl zrealizovat nějaký výrobek, o kterém píše a který popularizuje už dlouho, a já bych mu místo pomoci to zařízení zrealizoval a dal to na trh dřív, tak bych se musel přestat holit. Protože jinak bych se na sebe nemohl podívat do zrcadla bez toho, abych se nepoblil.

A pokud to ty Zdenku vidíš tak, že je Pavka vlastně děsný borec a frajer, že takhle podrazil kamaráda - tak tebe bych teda fakt za kámoše nechtěl. No ale s Pavkou si určitě budeš rozumět.
Mexi souhlasím s Tebou, že podrazit kamaráda je sviňárna, sorry, ale každá strana má dvě mince.
Nevím pozadí toho co mezi Járou a Pavkou proběhlo, ale podle toho jak se chová ve fóru Jára a jak Pavka jsem opravdu na straně Pavky.
Já mohu posuzovat kolegy zde ve fóru (pokud jsem je nepoznal osobně například na srazu) podle toho jak zde vystupují, a jak sdílí své vědomosti s ostatními.
Už jsem se bohužel setkal s spodobným chováním jako Jára, kdy dotyčný si činil nárok na autorství nápadu, který je obecně znám.
Za to požadoval podíl na výrobě, aniž by se podílel na jejich nákladech a přípravě.
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 10. 6. 2015, 11:32, celkem upraveno 1 x.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Jim112

10. 6. 2015, 10:35

atlan píše: Takto cim skor namontuj, lebo ja som skoncil na tom ze pri zatazeni vrtakom to zacne skubat, zatial s9m to nemeral ale nepredpokladam ze to robi prudova ochrana, proste by to chcelo vesci prevodovy pomer ako 2:1, tak daj vediet co a ako, aky budes mat prevodovy pomer?
S tím namontováním to bude ještě chvíli trvat. Ptáš se jaký mám převodový poměr. Současný převodový poměr mám 1:2. Motor asynchronní jednofázový, má 350W a 1400 otáček, na hlavičce je tedy polovina. Můžu s tím vrtat i vrtákem 13mm, ale musí se brát dost slabá špona. I tak se dosti často motor zastaví. Tak celý moje snažení, resp. činnost směřuje k tomu, abych odstranil to zastavování. No a když vrtám slabšími vrtáky, tak by to chtělo zase vyšší otáčky a přehazovat řemen se mi prostě nechce. Takže regulátorem můžu zvýšit. Taky jsem zjistil, že při malých otáčkách a zatížení ten motor s regulátorem škube. Uvidím, jak se to bude chovat na vrtačce. Ale zatím přemýšlím do čeho uložit regulátor a jak to uchytit na vrtačku. Pak přijde na řadu motor a řemenice. Ona ta celá záležitost s tím regulátorem není u mě nutnost, spíš zábava, ale já musím vždycky něco dělat, pro něco se nadchnu a mám tak aspoň činnost, nějakej cíl a nakonec mám radost, když se to podaří. V podstatě si hraju a náklady na to hraní jsou minimální, nekouřím a do hospody nechodím. Bylo mě 71 roků a nechtěl bych skončit na lavičce v parku při krmení holubů.
atlan

10. 6. 2015, 2:39

Tu je video ako to blbo beha mne,
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=43&t=17212&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;
JuanV

10. 6. 2015, 2:50

typ U211B (U209B je osekanejsi verze U211B) jsem sem daval uz o par stranek drive..... pry to neni ono byla reakce :)
Jara

10. 6. 2015, 3:06

Poradím...a Pavka ať si raděj dává pozor ať nesáhne na něco živého ve "vlastním",tak ověřeném,a všeobecně známém projektu....Nemám TDA regulátor Fahrada-mám jiný s TDA,i U 209B. Ale hádám,že se v nejnižších otáčkách (kolem 600-otáčky jdou pozorovat zřetelně očima) pračkový motor chová stejně-při zátěži opravdu v těchto otáčkách motor škube-jak spíná triak...a dostává největší proudové nárazy...řešení je opravdu v nastavení poměrů v řemenicích. PJ řemenice na těchto motorech (dají se koupit různé průměry drážkovaných řemenů-Tyma,i průměry PJ řemenic) mají průměr 2-2,5 cm-takže řemenička na stroji-6-8 cm dává poměr 1:3 až 4, a to už motor má krásné hladké otáčky,(také díky setrvačnosti rotoru),a stroj velmi malé,a tuhé. Jde o to si vyrobit (či koupit) PJ řemeničku na stroj-tu větší. Či to zkusit i s hladkou řemenicí...někde to tak využívám (pračkový buben-ta velká řemenice je také hladká,bez drážek)
Pavka

10. 6. 2015, 5:16

JuanV píše:typ U211B (U209B je osekanejsi verze U211B) jsem sem daval uz o par stranek drive..... pry to neni ono byla reakce :)
To je jasný, že U209B není ono. To má logiku, Jara U209B nikde neuvedl a to záměrně, aby neztratil bezkokurenční postavení v jeho tvorbě regulátoru na tomto foru. Dlouho z vás dělal blbce a mě už to přestalo bavit. Tak jsem napsal jak jsem to cítil a vše zde předložil. Já nepotřebuji mít tajnosti. Jara nikdy nebyl múj kamarád, jak neustále psal. Jarovi jsem nabidl, že mu udělám návrh a zajištím výrobu plošných spojů. V okamřiku když jsem mu řekl, že to stojí peníze, tak už se mu to nezdálo. A pokud si dáte všechny věci s tím jeho tajemným čipem trochu do souvislostí, tak vám vyjde, že Jara je člověk velice vychcaný. Od něho bych si nekoupil ani ten řízek co měl v té krabičce. Krabičku nacpal regulátorem místo řízku a myslel si, že s tím udělá díru do světa. Opak je pravdou, znemožnil se sám. Pro kamarády taky hodně dělám, ale ti nejsou tak vychcaní jako Jara. Kamarádi co mám já, tak narovinu řeknou, mám to na kšeft a něco mně zaplatí. Jara si myslel, že mu to udělám zadarmo a pak se budu na sebe zlobit, jak on lacině přišel k penězúm. To jen na dokreslení věci ohledně zázračného regulátoru Jary s obvodem U209B. Ještě jednou, blbce z vás dělal.
Jara píše: Pavka ať si raděj dává pozor ať nesáhne na něco živého ve "vlastním",tak ověřeném,a všeobecně známém projektu..

Jaro, ty už si mě laskavě neber do huby, děkuji. Za svoje nezdary ponesu zodpovědnost sám. A můžeš být v klidu, na tebe se obracet nebudu.
filla
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2015, 5:32

a kdo z vas ma vlastne vetsiho pindoura? uz se v tom prestavam orientovat
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 6. 2015, 5:33

Nechtel jsem se k tomu vyjadrovat ale neda mi to
myslim ze komukoli kdo si precte tohle pripadne souvisejici vlakna tak mu to dojde kdo je kdo a co od toho kdo ocekaval.
Zbytecne tajnosti atd... Cele je to jedna velka komedie. Kdyby se vic casu venovalo vyvoji zarizeni nez ruznym utajovanim a pak naslednemu handrkovani o to kdo kde ma jakou chybu, nebo stave tu malem patent na vymene odpurku nebo kondiku bylo by to rozhodne lepsi.

pro slusnejsi vyuziti je jeste velmi dlouha cesta, hlavne jde o stabilitu, propojeni s ridicim systemem indikace chybovych stavu systemu. Atd...
tady venujte svoji energii
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Thomeeque

10. 6. 2015, 6:11

Jara píše:souhlas Robokope
Bezva, můžeš tady teda teď shrnout, jaký žes to našel chyby či slabiny v těch datasheetech TDA1085C a U209B? Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Pavka

10. 6. 2015, 6:24

Thomeeque píše:Bezva, můžeš tady teda teď shrnout, jaký žes to našel chyby či slabiny v těch datasheetech TDA1085C a U209B? Dík, T.
Taky bych je rád viděl.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“