Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Pavka

12. 6. 2015, 10:05

elbarto píše:Jina dobre duse tady vyrobila neco, do ceho se nikomu nechtelo a docela mi prijde, ze ji zbytecne mozna pranyrujete. Neznam zakulisi, neznam SZ, ale prijde mi to trosku nespravedlive.
CZJirka1 píše:Nikoho nenapadam, ja sem byl rad ze sem sehnal regulator, ale mrzi me ze jak mile sem poukazal na problem tak skoncila komunikace a i jen blbe schema by mi moc pomohlo problem najit
CZJirka1 píše:kamarad slibil ze o vikendu z toho nejak udela schema zapojeni abychom vedeli jak je to zapojene a porovnali s originalem. Ty hodnoty soucastek co jste tu chteli vedet zjistime, ale jde to pomalu.
Proč nespravedlivé, vdyť od toho nemá schéma ani dokumentaci. Nakonec aby autor poradil a postavil se k tomu jako chlap, tak nekomunikuje. Zákazník si to musí zkreslit a udělat z toho nějaké schéma sám.

Zde necítím ani trochu nespravedlnosti.

Video nějaké udělám.
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2015, 10:32

Natoc neco podobneho co mame my, aby bylo videt ze motor bezi pekne v ruznych otackach, brzdeni v ruznych otackach, rozbeh...myslim ze to oceni i ostatni co se tim zabyvaji, ne jen ja. Diky Jirka
Pavka

12. 6. 2015, 10:43

Zkusím poprosit origosche o video. Ten můj regulátor provozuje jak jsem již psal.
U jeho stroje dostává regulátor pěkně zabrat. Ale pokud bude regulátor zapojený jinak než je
datasheetu, tak se asi nic nevyřeší. Uvidíme co ti kamarát nakreslí a kde budou
případné odchylky od datasheetu.
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

12. 6. 2015, 11:21

Kdyz koukas na to co sme natocili my, muzes uz ted rici ze tvuj regulator tohle nedela nebo delat nebude? Ono jedna vec je jakesi zhoupnuti otacek vlivem zpetne vazby, bude to pravdepodobne vice pozorovatelne bez zateze, jen motor naprazdno, neco jako kdyz kolisa volnobeh u auta....a druha vec je vynechavani, coz je myslim muj pripad. Az ve vyssich otackach kdy uz ma rotor setrvacnost to neni patrne, ale dle me to ve skutecnosti bude v celem rozsahu otacek, podle me nejde o jakesi kolisani otacek vlivem zpetne vazby, ale vylozene vypadavani signalu do triaku a tim vnikaji ty kopance v motoru. Ty otacky co sme zjistili, sice trochu netradicnim zpusobem, ale urcite sme se nesekli o 1000otacek tak jsou asi 2500 kdy uz vynechavani neni patrne a to je teda hoooodne moc vysoko. Ja bych byl spokojen s 1200minimum, chtel sem min ano, ale tohle bych zkousnul. Nemusim byt zas tak super elektronik abych nechapal princip jakym to funguje a i LEDka ktera je tam na desce tak sviti a pri zaskubani motoru problikne. Podle me je problem v signalu co ridi triak a je tam v celem rozsahu otacek, akorat pri vyssich uz to neni lidskymi smysly rozeznatelne.
Pavka

13. 6. 2015, 12:06

Jirko, pokud si ještě vzpomínám dobře, tak autor díla tam udělat fatální chyby. Škoda, že to schéma opravdu memám (vyhodil jsem to, prote že nebylo tam nic rozumného). On totiž měl některé součástky zapojené v rozporu s datasheetem. Ta ledka tam nemá žádný výzam, akorát dělá dúležitost zapojení. Zkus ji odpojit co to udělá. Ledky jsou někdy potvory. Už nevím kam byla připojená, ale pokud byla připojená, za ten odpor 18k/2W, tak to můžě dělat pěknou paseku. A pokud bliká v rytmu spínání, tak je to jasné, ledku pryč.
Může odebírat proud potřební pro spínání triaku. Ještě poměřte referenční napětí. Jinak se vám divím, že investujete tolik času na úpravu regulátoru, který někdo neodborně z.....l, nebudu vulgární. A ještě jedna nebezpečná věc. Vyhoď ten reverzační přepínač, je tam ryziko, že to přepneš za chodu motoru, taky průser.
Mex

13. 6. 2015, 12:30

Já jsem se dřív do téhle debaty nechtěl zapojovat, protože jsem si mylně myslel, že máš regulátor od toho nového a perspektivního dodavatele. Ale když jsem si to vlákno teď přečetl, tak vidím, že je to jiný zdroj, takže se taky připojím.

Sice moc nevěřím, že by problém byl v motoru, ale stejně nezaškodí to vyloučit. Tak motor zapoj bez regulátoru přímo na 230V. Ale protože by ti vysoké otáčky skryly případný problém, tak by to chtělo je snížit. Jiný regulátor asi nemáš (třeba nějaký superjednoduchý diak+triak), takže pomůže buď nižší napětí (zkus motor připojit třeba na 12V z autobaterky, nebo na něco víc z nějakého zdroje třeba k CNC), nebo nejjednodušší řešení oblíbená žárovka. Zapoj prostě do série s motorem nějakou klasickou žárovku a koukni, jak motor jede.

Takhle ale bohužel nezjistíš, jestli ti neblbne tacho. A zrovna tacho (nebo obvody kolem něho) bych docela podezíral ze sabotáže.

Psal jsi, že tam máš na gate triaku LEDku, na které vidíš, jak triak spíná. Při tom zakoktání motoru LEDka pohasne nebo se naopak víc rozsvítí?
Osciloskop nemáš, jak jsem pochopil. Ale možná bys měl nějaký starý ručkový měřák. Ty daleko rychleji reagují na změnu, a tak se dají použít i k nalezení různých záškubů.

Zaměřil bych se v první etapě na napětí na vstupech diferenciálního zesilovače OP- a OP+, tj. piny 9 a 10. Pokud na pinu 9 bude při ustálených otáčkách hodnota nějak kmitat, tak je špatně něco kolem tacha. Na tomto pinu totiž napětí odpovídá reálným otáčkám, takže pokud je tacho OK, tak tady musí být hladká a konstantní úroveň.
Pokud by ti něco kmitalo na pinu 10, tak je to jenom problém s mizerným potenciometrem.

Taky by nebylo špatné změřit referenční napětí na pinu 13, to musí být stálé a pevné jako Varšavská smlouva.

Ještě k té LED na gate triaku - ta je předpokládám v serii s gate. Pokud by byla zapojena paralelně, tak bacha na spotřebu. Tahle zapojení s napájením srážecím odporem jsou hodně na štíru se spotřebou, tak abys to tou LEDkou nepřetěžoval (každý mA se počítá).
Samozřejmě by taky nebylo od věci si napájecí napětí přímo na chipu změřit.
Pavka

13. 6. 2015, 12:58

Hodně mě mrzí, že se tady snažíme řešit broblém za někoho jiného. Ten kdo uvedl regulátor a na trh, měl by mít také zodpovědnost za své dílo, záruka funkčnosti apod..
Dlouho se trápil a my se také dlouho trápíme.
https://www.youtube.com/watch?v=YdqBVTsJTZA" onclick="window.open(this.href);return false;
Jara

13. 6. 2015, 6:37

Pavka píše:Hodně mě mrzí, že se tady snažíme řešit broblém za někoho jiného. Ten kdo uvedl regulátor a na trh, měl by mít také zodpovědnost za své dílo, záruka funkčnosti apod..
Dlouho se trápil a my se také dlouho trápíme.
https://www.youtube.com/watch?v=YdqBVTsJTZA" onclick="window.open(this.href);return false;
Jirko,pošli mail.adresu....předevčírem jsem Ti ještě odpovídal na fóru,tak jsem Tvůj mail smazal. Včera jsem zjistil,že jsem banován-taky neznám ten název...ale to znamená,že se nemůžeš přihlásit,tedy dávat i příspěvky. Ani se tedy bránit,a snažit se uvést věci na pravou míru. Večer jsem kontaktoval Admina,ať Ti vyřídí moji žádost o mail...řešil to takto....A když tak na tomto videu se speed regulation je můj zájmový mail...pro kontakt,než se odsud ztratím...
Jara

13. 6. 2015, 7:26

Pavka píše:
elbarto píše:Jina dobre duse tady vyrobila neco, do ceho se nikomu nechtelo a docela mi prijde, ze ji zbytecne mozna pranyrujete. Neznam zakulisi, neznam SZ, ale prijde mi to trosku nespravedlive.
CZJirka1 píše:Nikoho nenapadam, ja sem byl rad ze sem sehnal regulator, ale mrzi me ze jak mile sem poukazal na problem tak skoncila komunikace a i jen blbe schema by mi moc pomohlo problem najit
CZJirka1 píše:kamarad slibil ze o vikendu z toho nejak udela schema zapojeni abychom vedeli jak je to zapojene a porovnali s originalem. Ty hodnoty soucastek co jste tu chteli vedet zjistime, ale jde to pomalu.
Proč nespravedlivé, vdyť od toho nemá schéma ani dokumentaci. Nakonec aby autor poradil a postavil se k tomu jako chlap, tak nekomunikuje. Zákazník si to musí zkreslit a udělat z toho nějaké schéma sám.

Zde necítím ani trochu nespravedlnosti.

Video nějaké udělám.
Jirko,já realizoval ten regulátor podstatně složitější cestou,než realizací datasheetu. Ta regulace fachčí už dlouho na stroji,kde je 800W motor s tachem. A dělal jich funkčních aspoň 10,takže už nějaká má chyba nehrozí snad. Samozřejmě že mám dokumentaci (ne,že ne-Pavka ji měl v rukou). Zbytečně nepitvej regulátor,mailem Ti dám vědět v čem se liší od datasheetu,nic složitého... Ale to neřeší Tvůj problém. Ta regulace co se Ti líbí je s TDA 1085C. Nikdy jsem to moc nekoumal-ale včera večer na Tvůj popud jsem tyto 2 regulace v nízkých otáčkách testoval. A máš pravdu v tom že s TDA sepne triak 3x,až 4x častěji než triak s U209B, Takže ty malé otáčky u TDA jsou podstatně plynulejší...než se to u obou ve větších otáčkách srovná. TDA má zase jiné chyby-skluz otáček za pootočením poťáku,podstatně menší rozsah otáček než U209. (stále tvrdím že se s TDA ještě dá hodně dělat)....Mám řešení,které bude jistě mnohé zajímat....pošlu Ti zadara orig. řídící jednotku z pračky s TDA, Pavka se tu s U209 nabízel zrovna tak,a můj regulátor s U209 máš. Takže ten Tvůj kámoš (když Ty jsi v zahraničí) nezávisle,laicky,prakticky může otestovat 3 způsoby regulace-dát videa,porovnat,poreferovat...souhlas?
Jara

13. 6. 2015, 7:54

A k Pavkovi...co se staví jako chlap. Sám mi vyhrožoval,že jestli na fóru něco řeknu o tom jak k projektu přišel...že čip uveřejní (to by se brzy stejně prozradilo-po prodání pár kousků),a že mi zařídí že na fóru si ani nepísnu....sakra,nějak to vychází. A klidně mě Admine zase banuj...já bych se stejně neudržel vůči pár jednotlivcům,nikoho tyto spory nezajímají,už mnoho k tématu říct asi nemohu....a kontakt u toho videa je, kdo mne shánět bude...
elbarto

13. 6. 2015, 8:10

Chlapi proboha neblaznete copak jsme, jako cesi skutecne takovy blazni .... Vyhrozovani ci BANy, jak pisete to je mazec. Tohle ma byt forum o kuteni, kamaradech a pohode :-(
Zdenek Valter

13. 6. 2015, 8:48

elbarto píše:Chlapi proboha neblaznete copak jsme, jako cesi skutecne takovy blazni .... Vyhrozovani ci BANy, jak pisete to je mazec. Tohle ma byt forum o kuteni, kamaradech a pohode :-(
Jak vidíš tak jsou mezi námi takoví hňupi, kteří to prostě nechápou.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Zdenek Valter

13. 6. 2015, 9:16

CZJirka1 píše:Kdyz koukas na to co sme natocili my, muzes uz ted rici ze tvuj regulator tohle nedela nebo delat nebude?
To Ti samozřejmě nikdo nezaručí, ale pokud Ti Pavka nabídl zápůjčku můžeš s druhým regulátorem vyloučit zda je problém motoru či v regulátoru.
Osobně se domnívám, že problém regulátorů s čipem U je v tom, že vstup pro zpětnou vazbu by měl mít konstantní napětí.
Regulátor se stejným chipem se může chovat podobně.
CZJirka1 píše:Ono jedna vec je jakesi zhoupnuti otacek vlivem zpetne vazby, bude to pravdepodobne vice pozorovatelne bez zateze, jen motor naprazdno, neco jako kdyz kolisa volnobeh u auta....a druha vec je vynechavani, coz je myslim muj pripad. Az ve vyssich otackach kdy uz ma rotor setrvacnost to neni patrne, ale dle me to ve skutecnosti bude v celem rozsahu otacek, podle me nejde o jakesi kolisani otacek vlivem zpetne vazby, ale vylozene vypadavani signalu do triaku a tim vnikaji ty kopance v motoru. Ty otacky co sme zjistili, sice trochu netradicnim zpusobem, ale urcite sme se nesekli o 1000otacek tak jsou asi 2500 kdy uz vynechavani neni patrne a to je teda hoooodne moc vysoko. Ja bych byl spokojen s 1200minimum, chtel sem min ano, ale tohle bych zkousnul. Nemusim byt zas tak super elektronik abych nechapal princip jakym to funguje a i LEDka ktera je tam na desce tak sviti a pri zaskubani motoru problikne. Podle me je problem v signalu co ridi triak a je tam v celem rozsahu otacek, akorat pri vyssich uz to neni lidskymi smysly rozeznatelne.
Problém je asi opravdu v té zpětné vazbě. Napadá mne, pokud bys měl k dipozici optozávoru a clonku s osmi nebo více dírkami po obvodu a snímal tím otáčky pro regulátor místo tacha. Tím bys mohl ověřit zda je to věc regulátoru nebo tacha. Napájel bych ten pomocný obvod na zkoušku z baterie.
Mělo by tam ale být víc jak 3 V PP/ŠŠ.
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 13. 6. 2015, 10:13, celkem upraveno 1 x.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Pavka

13. 6. 2015, 9:29

Jara píše:A k Pavkovi...co se staví jako chlap. Sám mi vyhrožoval,že jestli na fóru něco řeknu o tom jak k projektu přišel...že čip uveřejní (to by se brzy stejně prozradilo-po prodání pár kousků),a že mi zařídí že na fóru si ani nepísnu....sakra,nějak to vychází. A klidně mě Admine zase banuj...já bych se stejně neudržel vůči pár jednotlivcům,nikoho tyto spory nezajímají,už mnoho k tématu říct asi nemohu....a kontakt u toho videa je, kdo mne shánět bude...
Bez komentáře a reakce. Ztráta času
Zdenek Valter píše:Problém je asi opravdu v té zpětné vazbě. Napadá mne, pokud bys měl k dipozici optozávoru a clonku s osmi nebo více dírkami po obvodu a snímal tím otáčky pro regulátor místo tacha. Tím bys mohl ověřit zda je to věc regulátoru nebo tacha. Napájel bych ten pomocný obvod na zkoušku z baterie.
Mělo by tam ale být víc jak 3 V PP/ŠŠ.
Už se na tom pracuje.
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

13. 6. 2015, 12:37

Chlapi, prvni vec, ja vas prosim na kolenou, doslova klecim pred klavesnici :D Nechte toho, ja nevim co mezi vama konkretne bylo a ani to nechci vedet, ale prosim vas uz se uklidnete. Jsem rad ze se sem Jara zase dostane, napsal sem u mejl o schema. Jinak to video co se mi libi to jo, ja vim ze to je ten TDA, tady se psalo o ruznych problemech, ale nenasel sem o jakych konkretne, me by treba nevadil skluz na potaku, ale naopak bych uvital hladky chod v nizkych otackach a plynuly rozbeh. Ja nastavim na potaku nejake otacky a pak uz jen spoustim program porad dokola. Ten regulator co ma od Jaru si necham, bud ho doladime, nebo jej proste necham tak jak je a vyuziji ho treba casem na neco jineho mene narocneho, vracet ho nechci. Pokud by mi Jara chtel poslat jeste neco navic, domluvim s kamosem, on totiz puvodne to mel jen cele nejak ucasat, dat do lepsi krabicky, pridat otackomer a odzkouset funkcnost

Jinak k problemum, ledka nas taky napadla, ale nevim zda je paralelne nebo dod serie, nebo kde vlastne, snad se dockam schematu a nebudeme muset ztracet cas prekreslovanim. Pripojit motor na 12V baterii nas nenapdlo, to by se dalo vyzkouset.

Vsem jeste jednou dekuji za pomoc pri reseni problemu, mejte na pameti ze tohle forum je opravdu o diskuzi ohledne ruznych napadu, jak co kde a proc, nekdo udela neco nejak, druhy zase jinak a o tom se prece da bavit i slusne a bez vyhrozovani. kazda konstrukce bude pouzitelna pro urci tou vec, pro neco se hodi vic neco, pro neco jine zas neco jineho a tak je to i s temi regulatory, neco jineho je pohanet timto vreteno frezy a neco jineho treba vetrak na odsavani.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“