Vertikalni cnc
Uz se frezuje, zkousel jsem povrch na duralu, jestli je nastroj vuci materialu 90stup., také vybrace a kolik mi dovoli masina uber. viz foto hran a cela. Zatím frezuju hlavne silon, ale do budoucna bude i dural.
Ted me cekaji zapojit koncaky, které mam teda resene indukcnima snimacema, ale co mi brzdi je, ze nevim co na te me driverove desce 1tb 6550 se temi koncaky spina, jestli 5pin se ctvrtym, ale vždy ten poslední s nekterym ze ctyr. Zatím mi nikdo nenapsal jestli ano ci ne, přitom se mi to zda jako banalita pro nekoho kdo to ma, odpovědět.
Jinak ten dural jsem frezoval 10mm 4 brit. frézou, delší, obousmerne, uber byl 0,5mm pro hrubovani a dokonceni bylo 0,08, 4k otáčky a posuv 100mm/min. Jinak druhou stranu jsem zkousel dokonceni 0,02 4k a 80mm/min, povrch je lepsi, nejsou tam tolik stopy po nastroji.
U toho hrubovani byly na materialu výčnělky tak 1mm, takze nekde bylo brano i 1,5mm, a v poho, ale dosti hlucne, priste budu zkouset co si muzu u toho duralu dovolit.
Ted me cekaji zapojit koncaky, které mam teda resene indukcnima snimacema, ale co mi brzdi je, ze nevim co na te me driverove desce 1tb 6550 se temi koncaky spina, jestli 5pin se ctvrtym, ale vždy ten poslední s nekterym ze ctyr. Zatím mi nikdo nenapsal jestli ano ci ne, přitom se mi to zda jako banalita pro nekoho kdo to ma, odpovědět.
Jinak ten dural jsem frezoval 10mm 4 brit. frézou, delší, obousmerne, uber byl 0,5mm pro hrubovani a dokonceni bylo 0,08, 4k otáčky a posuv 100mm/min. Jinak druhou stranu jsem zkousel dokonceni 0,02 4k a 80mm/min, povrch je lepsi, nejsou tam tolik stopy po nastroji.
U toho hrubovani byly na materialu výčnělky tak 1mm, takze nekde bylo brano i 1,5mm, a v poho, ale dosti hlucne, priste budu zkouset co si muzu u toho duralu dovolit.
proč máš ty otáčky tak malé?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
tak ono záleží jakou jsi měl frézu.. u TK klidně 3-4x tolik..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Koncáky se spínají proti kostře( tedy u těchto desek tomu tak je většinou), tak jak to máš nakreslené, ale záleží na tom na který pin máš ten koncák nastavený v SW řídícím, tedy pokud tam máš nastaven pin 13 tak je to 4 a 5. Pokud máš nastaveno pin 12 tak 3 a 5. Není nic jednoduššího než to vyzkoušet a přemostit kouskem drátku který bude na GND natvrdo a uvidíš který bude reagovat.
vychozi nastaveni v machu je impulz pri rozpojeni, jedine tak se da zajistit spolehliva funkce bezpecnostniho prvku, na posledni zalozce jsou blikatka jednotlivych pinu lpt, tak pripoj desku a propojuj
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Povrch nevypadá vůbec špatně.Já taky tyhle nástroje na routeru spíš "podtáčím",koneckonců třeba na konvenční frézce taky musí stačit 2500 ot.
Ona je to někdy alchymie,obzvlášť na těch našich hobby mašinkách.
Tím myslím to že když má mít 10tka fréza svoje tabulkové otáčky,měla by mít taky "něco na zub"
To ale ty naše hobby stroje nedají tuhostí tak je možnost jít dolů s posuvem a otáčkami.Pak to v "realtime" odebere sice míň materiálu ale řezné podmínky přecejen trošku zůstanou zachovány,břit jde do materiálu pod správnějším úhlem než při správných otáčkách a posuvu 00nic.
Ale možná je to všechno úplně jinak
.
Ona je to někdy alchymie,obzvlášť na těch našich hobby mašinkách.
Tím myslím to že když má mít 10tka fréza svoje tabulkové otáčky,měla by mít taky "něco na zub"

To ale ty naše hobby stroje nedají tuhostí tak je možnost jít dolů s posuvem a otáčkami.Pak to v "realtime" odebere sice míň materiálu ale řezné podmínky přecejen trošku zůstanou zachovány,břit jde do materiálu pod správnějším úhlem než při správných otáčkách a posuvu 00nic.
Ale možná je to všechno úplně jinak

jako povrch vypadá dobře to ano.. jen to tím posuvem trvá strašně dlouho.. chce to vyzkoušet co dá stroj.. ta fréza jako taková toho snese podstatně víc..
Ono by se taky nic nestalo kdyby jte pánové přešli na jiný způsob počítání ,tím myslím že základ je řezná rychlost a posuv na zub ,a průřezem třísky řešit tuhost stroje .
Tak třeba řezná rychlost 200-400m/min podle toho jestli chladíte a jak mazlavej je matroš,posuv na zub 0,02-0,04 mm a hloubka řezu ta je daná tuhostí stroje -zkusit 0,2 a postupně přidávat až najdete rozumný hranice ,pak už je to jednoduchý.

Tak třeba řezná rychlost 200-400m/min podle toho jestli chladíte a jak mazlavej je matroš,posuv na zub 0,02-0,04 mm a hloubka řezu ta je daná tuhostí stroje -zkusit 0,2 a postupně přidávat až najdete rozumný hranice ,pak už je to jednoduchý.

Naposledy upravil(a) fmodel dne 26. 6. 2015, 8:08, celkem upraveno 1 x.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
fmodel: o tohle (rychlost + posuv na zub) jsem se tu snažil už před časem, je to marný, je to marný, je to marný
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
tak tak ,proto žužlaj a nefrézujou on ten posuv v tisícinách na zub taky moc nástrojům nepomáhá

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Hm, a můj kalkulátor otáček a posuvů si stáhlo jen 86 lidí z celého fora.
Skus při frézování duralu na tu tvojí desítku čtyřbřitou frézu 19 000ot/min a posuv 3800mm/min. Hloubku špony těch 0,5mm. Když to bude moc drnčet, sniž posuv nebo hloubku špony.

Skus při frézování duralu na tu tvojí desítku čtyřbřitou frézu 19 000ot/min a posuv 3800mm/min. Hloubku špony těch 0,5mm. Když to bude moc drnčet, sniž posuv nebo hloubku špony.