Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Zdenek Valter

27. 6. 2015, 7:26

Tak jsem se konečně i já dostal k tomu, abych taky začal hrát s pračkovými motory.
Zatím příprava obvodů.
test01.jpg
test02.jpg
test03.jpg
Funguje to, nicméně zatím nemám nic pro simulaci zátěže.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Jim112

28. 6. 2015, 5:51

Dneska jsem udělal regulátor podle toho němce http://zisoft.de/elektronik/drehzahlregelung.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Původně jsem si vyrobil i plošák, ale tam je to tak titěrný, že bych nebyl schopen trafopáječkou to zapojit. Tak jsem použil plošák podle Fahrada a jenom vyměnil součástky, jedna přibyla a tuším 2 ubyly, Musím konstatovat, že toto zapojení mě vyhovuje daleko víc než Fahradovo, poněvadž jsem si nastavil bez problému otáčky na hlavičce vrtačky od 300 do 1500. Toto rozmezí funguje za použití potenciometru. Pokud bych vyvedl i druhý trimr ven na víko kastlíku, tak by regulace byla možná v podstatně větším rozsahu. Takže jsem nadmíru spokojen, žádné cukání ani trhání se nekoná. Nepotvrdil se ani názor, co zde padl, že odpor v sérii s tachem musí být 2k2 a ne 22k. Takže nevím, proč se někdo nepokusil postavit to podle odzkoušeného schematu. Já trouba se taky nechal ovlivnit.
Pavka

28. 6. 2015, 7:35

Mex píše: Proto.
http://zisoft.de/wp-content/uploads/201" onclick="window.open(this.href);return false; ... ltplan.png
http://zisoft.de/elektronik/drehzahlregelung.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nerozumím, to schéma jsem sem dal pouze pro inspiraci. Ale pokud to dobře chápu, tak jsem měl něco okopírovat. Pozorný člověk si všiml, že můj DPS s TDA1085C je úplně jiný, než toho němce.
Ten DPS jsem navrhl pouze k měřícím a testovacím potřebám. A schéma je datasheetové zapojení.
Jim112 píše:Nepotvrdil se ani názor, co zde padl, že odpor v sérii s tachem musí být 2k2 a ne 22k. Takže nevím, proč se někdo nepokusil postavit to podle odzkoušeného schematu. Já trouba se taky nechal ovlivnit.
Od samého začátku jsem psal, držet se datasheetu.
lubbez

29. 6. 2015, 11:32

Tak nakonec jsem se rozhodnul, že něco málo napíšu. Na 62 stránkách diskuze se probírají dvě katalogové zapojení dvou integráčů. Už tady byly i emoce :-), ale ještě jsem tu neviděl to nejdůležitější. K jakému typu motoru má ten regulátor být. Asi tak před měsícem jsem byl u kamaráda, který opravuje pračky. Motorů jsem tam napočítal 12 !!!! různých druhů a k nim stejný počet regulátorů a každý byl jiný. Některé motory mají na tachodynamu lineární kmitočet, jiné napětí. Tady asi nebude jedno univerzální řešení. Druhá věc je distribuce hotové destičky. Modelová situace: kamarádovi prodáš nějaké zařízení, po čase se stane malér - třeba ho to zabije, nebo mu jenom shoří barák. Začne se řešit vina a okamžitě je to u prodejce toho bastlu. Tam se zjistí, zjistí že to nemá EMC, prohlášení o shodě ale hlavně bezpečnost a už se bavíme o milionových pokutách + platby advokátovi, rodině ..... Vcelku vím, o čem je řeč, protože jsem si to všechno prodělal. Vyrobil jsem nějakou reklamní elektronickou tabuli. Měla všechny záležitost z EZU, ale byla přidělaná tam, kde mohla pádem ohrozit chodce. Majitel objektu si to místo vybral a byl ochoten podepsat, že byl upozorněn na nebezpečí a bla bla bla. Přišel uragán Kyril a reklama spadla na hlavu člověku, který se tam schoval. V zásadě o nic nešlo pár stehů na hlavě a tři dny neschopenka. Od majitele dostal dva litry bolestného a hotovo. Za další měsích se borec rozhodnul, že z toho vytříská víc a vzal si právníka. Majitel objektu si vzal taky právníka a problém jsem měl najednou já. Vyšetřovali mě jako nějakého grázla. První co chtěli vědět, jsetli mám EZU, prohlášení o shodě a EMC.
origosch

29. 6. 2015, 12:08

Některé motory mají na tachodynamu lineární kmitočet, jiné napětí.
Musím opravit. Není to tachodynamo, nýbrž tacho generátor, který vyrábí střídavý proud a z principu se s otáčkami mění jak napětí, tak frekvence. Ten, co jsem si objednal já lze použít k jakémukoli motoru, neboť max i min (linerita) se dá nastavovat prostřednictvím dvou trimrů. Pokud to začne doutnat, tak to je jiná kapitola.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Mex

29. 6. 2015, 12:15

lubbez píše:Už tady byly i emoce :-), ale ještě jsem tu neviděl to nejdůležitější. K jakému typu motoru má ten regulátor být.
Dovolím si jemně nesouhlasit.
Typy motorů a jejich principiální zapojení tady rozhodně bylo diskutováno. I já jsem k tomu něco psal.
V pračkách se používají 2 (resp 3) typy motorů. V hodně starých pračkách třídy Tatramat 500, 800 atd. byly asynchronní motory s přepínáním 2pól./16pól. Pro ty se tyhle popisované regulátory nehodí.

V drtivé většině trochu novějších praček jsou motory s komutátorovým motorem a tachem, a pro tyhle všechny se dají tyto regulátory použít. Teoreticky existují asi i motory s tachem, které dává jen proměnné napětí a ne frekvenci, ale i takový se dá při troše snahy použít. Taky můžou existovat tacha, která vyžadují buzení, ale i ty jsou opět použitelné. Navíc tyhle zvláštní verze jsou naprosto okrajově zastoupené. O tom by nejlíp uměl napsat Jara, který těch praček rozdělal desítky a možná i stovky. Ale Jaru jste vyřadili, což je (podle mě) škoda.

Naopak nejnovější pračky mají 3f asynchronní nebo BLDC motory s frekvenčním měničem, ale ty na šroťácich ještě asi nenajdeme.
Pavka

29. 6. 2015, 12:29

Nechápu tě, jako odborníka na elektrotechniku že se můžeš zastávat názorů Jary. Vždyť sem přinesl jen zmatky.
Jim112 píše:Nepotvrdil se ani názor, co zde padl, že odpor v sérii s tachem musí být 2k2 a ne 22k. Takže nevím, proč se někdo nepokusil postavit to podle odzkoušeného schematu. Já trouba se taky nechal ovlivnit.
A na rozebrání pračky přece stačí šroubovák, nějaký klíč a možná i kladivo a to zde nikdo nepopíral.
origosch

29. 6. 2015, 4:41

pračkách třídy Tatramat 500, 800 atd. byly asynchronní motory s přepínáním 2pól./16pól.
:lol:
To myslíš vážně, že by to někdo mohl chtít zapojit na regulátor?
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
Mex

29. 6. 2015, 6:03

origosch píše:
pračkách třídy Tatramat 500, 800 atd. byly asynchronní motory s přepínáním 2pól./16pól.
:lol:
To myslíš vážně, že by to někdo mohl chtít zapojit na regulátor?
Nevím, co jsi svou poznámkou myslel.
lubbez napsal, že zde nebylo uvedeno, k jakému typu motoru je tento regulátor vhodný.
Tak jsem se snažil podat stručnou souhrnou informaci o typech motorů, které se v pračkách používají, a pro které z nich to lze použít.
To bylo špatně?
Samozřejmě to můžeš napsat výrazně lépe.
Zdenek Valter

29. 6. 2015, 6:43

Mex píše:...... O tom by nejlíp uměl napsat Jara, který těch praček rozdělal desítky a možná i stovky. Ale Jaru jste vyřadili, což je (podle mě) škoda.
......
Myslím si, že tu Jara k tomu dost času, ale s jeho přístupem k věci to neudělal a možná že ani nechtěl.

Problém je v tom, že Jara zde jen exhiboval stylem "heč já něco vím a neřeknu" a tím tu spoustu lidí doslova nas**l.
V odborném fóru které je primárně zloženo na sdílení informace, kde se komunikuje OFF-LINE, se sympatie řídí především dle psaného projevu a jeho konkrétního obsahu.
Jara za celou dobu podle mého názoru nic konkrétního neřekl, pouze někomu kdo na rozdíl od něj byl schopen napsat objektivní údaje, aby se jako ukázal, že tomu rozumí.

Pokud tu někdo nechce informace sdílet nemusí, ale ať tu neplevelí vlákno, nehraje si na nublíženou chudinku.
Takový přispivatel není pro ostaní přínosem a škoda ho rozhodně není!!!
Zdenek Valter

29. 6. 2015, 6:53

lubbez píše:Tak nakonec jsem se rozhodnul, že něco málo napíšu. Na 62 stránkách diskuze se probírají dvě katalogové zapojení dvou integráčů. Už tady byly i emoce :-), ale ještě jsem tu neviděl to nejdůležitější. K jakému typu motoru má ten regulátor být. Asi tak před měsícem jsem byl u kamaráda, který opravuje pračky. Motorů jsem tam napočítal 12 !!!! různých druhů a k nim stejný počet regulátorů a každý byl jiný. Některé motory mají na tachodynamu lineární kmitočet, jiné napětí. Tady asi nebude jedno univerzální řešení. Druhá věc je distribuce hotové destičky. Modelová situace: kamarádovi prodáš nějaké zařízení, po čase se stane malér - třeba ho to zabije, nebo mu jenom shoří barák. Začne se řešit vina a okamžitě je to u prodejce toho bastlu. Tam se zjistí, zjistí že to nemá EMC, prohlášení o shodě ale hlavně bezpečnost a už se bavíme o milionových pokutách + platby advokátovi, rodině ..... Vcelku vím, o čem je řeč, protože jsem si to všechno prodělal. Vyrobil jsem nějakou reklamní elektronickou tabuli. Měla všechny záležitost z EZU, ale byla přidělaná tam, kde mohla pádem ohrozit chodce. Majitel objektu si to místo vybral a byl ochoten podepsat, že byl upozorněn na nebezpečí a bla bla bla. Přišel uragán Kyril a reklama spadla na hlavu člověku, který se tam schoval. V zásadě o nic nešlo pár stehů na hlavě a tři dny neschopenka. Od majitele dostal dva litry bolestného a hotovo. Za další měsích se borec rozhodnul, že z toho vytříská víc a vzal si právníka. Majitel objektu si vzal taky právníka a problém jsem měl najednou já. Vyšetřovali mě jako nějakého grázla. První co chtěli vědět, jsetli mám EZU, prohlášení o shodě a EMC.
Napsal jsi to dobře dik!
I o tom je nicéně dotaz jak můžeš mít prohlášení o shodě u stavebnice?
Popřípadě stačí prohlášení kupujícího , že jeho koupí na sebe bere kupující riziko při jeho používání?
kovoel

29. 6. 2015, 7:47

Lubbez.
Naposledy upravil(a) kovoel dne 8. 7. 2018, 6:52, celkem upraveno 2 x.
V20
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

29. 6. 2015, 9:00

Takze se nam podarilo zprovoznit otackomer, meri uz celkem presne, ale s tim co mame, vysledky zatim nic extra

https://www.youtube.com/watch?v=ndJYaFaylYM" onclick="window.open(this.href);return false;

nejvic se me proste porad libi to co sem daval fahrad

je tam videt ze to tda je proste takovy mekci, plynulejsi, U209 zas chodi lepe, presneji na potak, ale to vynechavani na me nepusobi moc dobre
atlan

29. 6. 2015, 11:48

TAk ci tak v nizkych otackach su tie regulatory nepouzitelne, tak ze cakam na riesenie od PAvku s uP
Zdenek Valter

30. 6. 2015, 8:15

CZJirka1 píše:Takze se nam podarilo zprovoznit otackomer, meri uz celkem presne, ale s tim co mame, vysledky zatim nic extra

https://www.youtube.com/watch?v=ndJYaFaylYM" onclick="window.open(this.href);return false;

nejvic se me proste porad libi to co sem daval fahrad

je tam videt ze to tda je proste takovy mekci, plynulejsi, U209 zas chodi lepe, presneji na potak, ale to vynechavani na me nepusobi moc dobre
A zkoušíš to při zátěži nebo na prázdno?
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“