SW umí - průvodce dírami - udělat do materiálu závit daných parametrů
obdobně umí z knihovny vzít hotový šroub
v obou případech je ale závit na dílu jen symbolický - pokud daný díl exportuji třeba jako .STL, dostanu jen hladkou díru nebo válec.
Pokud závit vytvořím "ručně" - to je odebráním materiálu skicou ve tvaru nože po spirále, pak výstup .STL závit obsahuje.
Je nějaké zatržítko, které mi závit z průvodce dírami udělá skutečně jako závit ?
Zkoušel jsem z bloku materiálu odečíst (kombinovat) šroub z knihovny, ale i když u šroubu zvolím všechny možné způsoby zobrazení šroubu - opět dostanu jen hladkou díru ( přesněji, pokud zvolím "symbolický" pak dostanu závit jako kružnice)
SolidWorks - zobrazení závitů
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Není, tohle SolidWorks sám vůbec neumí (a není sám, tohle je obvyklé i v ostatních CADech), ten je vybavený jen na kosmetické závity, které se potom příslušně promítají ve výkresech. Jednoduše (na použití) se to dá zařídit pomocí Design Library, kam se uloží operace vymodelování závitu. Použije se to přetažením myší na příslušnou díru.
Aleš Procháska
Vies si predstavit rozpaternovat napr. 1000 zavitov na doske a kazdy by bol realne namodelovany teda aj so stupanim/zavitom...?
Vsak by ti graficka karta dala po hlave...
dodo

dodo
CNC programátor
CAD: Pro/E 2001 - PTC Creo 6.0
CAM: EdgeCam 7.75 - EdgeCam 2020
to je mi jasné, že kosmetický závit je tam proto, aby ... naštěstí je grafická karta přišroubovaná
v té Design Library ( zatím netuším co to je ) operace vymodelování závitu - je to něco jako parametrický pokyn k dokreslení jákéhokoliv závitu, nebo spíš knihovna závitů, kde bude třeba definovat operace pro různé závity.
v té Design Library ( zatím netuším co to je ) operace vymodelování závitu - je to něco jako parametrický pokyn k dokreslení jákéhokoliv závitu, nebo spíš knihovna závitů, kde bude třeba definovat operace pro různé závity.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ne, to si musíš sám vymodelovat, standardně to tam není. Uděláš si třeba díru (kus materiálu s dírou) a do díry potom vymodeluješ zavit. Pak to uložíš do knihovny s označením které operace se mají provádět. Když tu knihovní položku potom přetáhneš na nějakou díru, vymodeluje to do ní závit. Bohužel nejde (nebo nevím jak na to) ten závit udělat parametrický, takže pro každou velikost závitu potřebuješ speciální knihovní položku. Design Library (nevím jak je to česky) je na takové té záložce vpravo.
Aleš Procháska
díky za radu, pokud to nejde (nepůjde) parametricky, pak to není moc universální.
Předpokldádám, že pokud jde o "vyráběný" závit, pak si toto vymodeluje CAM dle svých potřeb a v CAD skutečně stačí jen kosmetický závit
Potřebu vymodelovaného závitu přímo v CADu jsem pocítil při nedávném pokusu, kdy mne napadlo udělat díl pomocí 3D tisku už přímo se závitem. Pochopitelně hrubý závit - zde trubkový 1" - a dopadlo to překvapivě dobře.
Protože jde o okrajovou věc CAD -> 3D tisk, pak asi nemá cenu toto řešit knihovnou a stačí v případě potřeby vymodelovat závit přímo na díl. Jen mi přišlo pracné, dohledávat rozteče a rozměry pro příslušný závit v tabulkách.
Předpokldádám, že pokud jde o "vyráběný" závit, pak si toto vymodeluje CAM dle svých potřeb a v CAD skutečně stačí jen kosmetický závit
Potřebu vymodelovaného závitu přímo v CADu jsem pocítil při nedávném pokusu, kdy mne napadlo udělat díl pomocí 3D tisku už přímo se závitem. Pochopitelně hrubý závit - zde trubkový 1" - a dopadlo to překvapivě dobře.
Protože jde o okrajovou věc CAD -> 3D tisk, pak asi nemá cenu toto řešit knihovnou a stačí v případě potřeby vymodelovat závit přímo na díl. Jen mi přišlo pracné, dohledávat rozteče a rozměry pro příslušný závit v tabulkách.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
V ProE/Creo mame na to User-Defined Feature kde si mozes namodelovany prvok ulozit aj s prislusnymi parametrami a nasledne si tento prvok vyvolat z kniznice pomenit parametre, popripade vybrat prvok z family table s tvojimi pozadovanymi hodnotami a vlaozit do dalsieho modelu.
V SW by to malo ist ce Makra nepoznam SW tak neviem presne ale co som pozeral na Youtube tak by to malo byt ono... https://www.youtube.com/watch?v=hMkBQqkDUZI" onclick="window.open(this.href);return false; Mozes vyskusat.
dodo
V SW by to malo ist ce Makra nepoznam SW tak neviem presne ale co som pozeral na Youtube tak by to malo byt ono... https://www.youtube.com/watch?v=hMkBQqkDUZI" onclick="window.open(this.href);return false; Mozes vyskusat.
dodo
CNC programátor
trošku si nerozumíme ...
jasně, makro zopakuje to co jsem jej naučil. Výsledek bude feature kde si pak mohu měnit parametry. Určitě to bude lehčí, než daný tvar (závit či cokoliv jiného) opakovaně tvořit.
Ale toto není hlavní problém - předpokládám, že když SW (či obecně CAD) umí v průvodci vygenerovat závit, že zná jeho parametry a já je nemusím hledat v tabulkách. Prostě mu řeknu - trubkový G 1" a CAD už zná vnitřní, vnější průměr, zná stoupání, zná vrcholový úhlel či případné zaoblení vrcholu závitu. Přišlo mi hloupé, udělat díl s 1" závitem a pak v tabulkách tyto hodnoty dohledávat, abych ten závit vymodeloval na ten díl.
Když už jsme tak daleko - v CAD namaluji díl se závitem, který se bude frézovat a ne řezat závitníkem. CAM toto zpracuje do programu. To znamená, že výsledný Gkod musí už znát průměr a stoupání závitu. Kde se to tam vezme ? Ty hodnoty zná už CAD nebo je dosadí až CAM ?
jasně, makro zopakuje to co jsem jej naučil. Výsledek bude feature kde si pak mohu měnit parametry. Určitě to bude lehčí, než daný tvar (závit či cokoliv jiného) opakovaně tvořit.
Ale toto není hlavní problém - předpokládám, že když SW (či obecně CAD) umí v průvodci vygenerovat závit, že zná jeho parametry a já je nemusím hledat v tabulkách. Prostě mu řeknu - trubkový G 1" a CAD už zná vnitřní, vnější průměr, zná stoupání, zná vrcholový úhlel či případné zaoblení vrcholu závitu. Přišlo mi hloupé, udělat díl s 1" závitem a pak v tabulkách tyto hodnoty dohledávat, abych ten závit vymodeloval na ten díl.
Když už jsme tak daleko - v CAD namaluji díl se závitem, který se bude frézovat a ne řezat závitníkem. CAM toto zpracuje do programu. To znamená, že výsledný Gkod musí už znát průměr a stoupání závitu. Kde se to tam vezme ? Ty hodnoty zná už CAD nebo je dosadí až CAM ?
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
To prave dopocitava cam podke toho co je to za zavit (od cadu pouze v podobe parametru treba ze to je M6 12mm hluboko, srazeni/zahloubeni/atd...) Tady neni duvod davat vic informaci stejne jako na papirovem vykresu taky nemalujes jednotlive sroubovice
Ten cam to pak musi vyresit na zaklade zadaneho nastroje a technologie
Resi zavitovani/frezovani zavitu, kolize, korekce prumeru pri frezovani atd...
Ten cam to pak musi vyresit na zaklade zadaneho nastroje a technologie
Resi zavitovani/frezovani zavitu, kolize, korekce prumeru pri frezovani atd...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Obvyklý postup (u závitů) je takový, že se parametry závitu doplňují až při programování v CAMu, přestože je CAD zná. V tom CAMu to bývá udělané různě, údaje se zadávají výběrem z tabulky všech možných závitů (ve které jako na potvoru chybí ten, který právě potřebuju), nebo se zapíší přímo, nebo se střední průměr závitu vezme z té díry (tak to má HSMWorks a je to špatně, ty závity tam programoval nějaký ňouma) a rozteč se zadá jako číslo apod. Bohužel jsem ještě nepotkal CAM, který by měl frézování závitů vyřešené zcela dobře a úplně (tj. podle méhochb píše:v CAD namaluji díl se závitem, který se bude frézovat a ne řezat závitníkem. CAM toto zpracuje do programu. To znamená, že výsledný Gkod musí už znát průměr a stoupání závitu. Kde se to tam vezme ? Ty hodnoty zná už CAD nebo je dosadí až CAM ?

Aleš Procháska
Viem ze to nie je presne to co si chcel ale moja predstava:chb píše:trošku si nerozumíme ...
- namodelujem si napr. zavit. G1/8" so vsetkymi hodnotami
- vytorim si UDF/Makro v ktorom si vyberiem hodnoty pre parametre (priemer zavitu, hlbku, stupanie atd)
- vytvorim si Family Table kde si hodim ostatne zavity (G1/4", G3/8", G1/2", G5/8", G3/4", G7/8", G1")
- hotovo do buducna mam UDF/Makro v kotom mam obsianute vsetky G zavity
Na dalsom kuse len vyberiem a vlozim do noveho modelu.
Ano viem je to pracne kym to clovek naplni hodnotami ale ine riesenie ma nenapada. Priamo pri vytvarani zavitu to nefunguje v ziadnom CAD co som skusal.
K tej druhej otazke. Mne EdgeCAM nedokaze nacitat hodnoty zavitu z CADu. Musim vytvorit Utvar otvor ktoremu poviem ze je v nom zavit a doplnim hodnoty. A ked vytvaram program tak uz EC napr. dava pozor na to ci som vyberal dobry vrtak alebo zavitnik.. a stupanie a ostatne veci doplni z utvaru.
dodo
CNC programátor