Elektromotor zapojeni pres kondik, pomocne vinuti
Ahoj poradi mi nekdo kdyz mam zapojeny motor pres kondik tak se mi zda ze se motor docela zahriva. Chyba muze byt v pomocnym vinuti. Jak prijdu na to ktere je pomocne vinuti?? Prochazim ruzne fora dva dny a zatim vim kulovy 

Tos SM16B, Tos FN20, Tos FA2, Hodinařske soustruhy
Pomocné vinutí bývá namotáno tenčím drátem.
Pokud drát není vidět, může pomoct změřit stejnosměrný odpor vinutí. Ale úplně spolehlivé to být nemusí, protože sice bude asi pomocné vinutí tenčím drátem (a tedy bude mít větší odpor), ale zase často mívá méně závitů, což zase odpor snižuje. Tady by pomohlo změření indukčnosti vinutí, ale to už levný multimetr většinou neumí.
Jinak zkus po rozběhu kondenzátor odpojit, pak už to pojede i bez něho.
Pokud je to nějaký "moderní" motor (tedy čti: vyrobený s důrazem na co nejnižší výrobní cenu), tak je zahřívání běžná věc.
Pokud drát není vidět, může pomoct změřit stejnosměrný odpor vinutí. Ale úplně spolehlivé to být nemusí, protože sice bude asi pomocné vinutí tenčím drátem (a tedy bude mít větší odpor), ale zase často mívá méně závitů, což zase odpor snižuje. Tady by pomohlo změření indukčnosti vinutí, ale to už levný multimetr většinou neumí.
Jinak zkus po rozběhu kondenzátor odpojit, pak už to pojede i bez něho.
Pokud je to nějaký "moderní" motor (tedy čti: vyrobený s důrazem na co nejnižší výrobní cenu), tak je zahřívání běžná věc.
Je to motor k hodinarskemu soustruhu z 30 let ja to zkusil udelat ze jsem zpustil motor bez kondiku a na to co se mi objektivne zdalo ze jde nejlepe se roztocit tak jsem usoudil ze by to mohlo byt hlavni vinuti. Ale nechci o ten motor pokazit tak se toho trochu bojim. Mam tenhle multimetr tak ze zas tak levny nejni.
http://www.nabytekkancelar.cz/10558-b2b ... ech-my-64/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nabytekkancelar.cz/10558-b2b ... ech-my-64/" onclick="window.open(this.href);return false;
No tak tam není pomocné vinutí žádné, protože to máš 3-fázový motor.
Takže je jedno, na které vinutí to zapojíš.
Máš to do trojúhelníku, takže na kterékoli 2 vývody připoj L a N (fázi a nulu), na třetí vývod zapoj kondenzátor z jednoho z těch dvou (tj. z L nebo N, podle požadovaného směru otáčení).
Tedy ve tvém konkrétním připadě jsou hnědý a modrý předpokládám napájecí přivody, kondenzátor by měl být mezi černým a hnědým nebo modrým.
Jo a kondenzátor tak mezi 5-10uF.
Takže je jedno, na které vinutí to zapojíš.
Máš to do trojúhelníku, takže na kterékoli 2 vývody připoj L a N (fázi a nulu), na třetí vývod zapoj kondenzátor z jednoho z těch dvou (tj. z L nebo N, podle požadovaného směru otáčení).
Tedy ve tvém konkrétním připadě jsou hnědý a modrý předpokládám napájecí přivody, kondenzátor by měl být mezi černým a hnědým nebo modrým.
Jo a kondenzátor tak mezi 5-10uF.
JJ cernej je kondenzator a zmena otacek dostanu prehozenim toho hnedeho s modrym. Nebo se to musi delat pres kondenzator?? Kondik bych mel vypnout po roztoceni motoru ze joo. Kdyz se motor zahriva tak je to normalni jev u tehlech starych motoru? Kondik tam mam 80 mikro 220v 3 sec je na nem napsano. Ten u toho byl nebo mam jeste jeden motor a u nej je 10 mikro tak ze ten by tam byl lepsi??
U změny otáček je to jedno, kterékoli 2 když přehodíš, tak to pojede naopak.
Odpojit po rozběhu můžeš ale nemusíš. Pokud nebudeš odpojovat, tak raději trochu menší kapacitu (spíš těch 5uF).
Motor je na 220V, takže při 230V tam teče o trochu víc (o necelých 10%), tak to možná hřeje trochu víc i kvůli tomu.
Otázkou je, co znamená to tvoje "zahřívá se", jestli je to něco dramatického, nebo prostě běžná motorová teplota.
Mohl bys tím multimetrem proměřit aspoň stejnosměrný odpor všech 3 fází, jestli je všude stejný (tedy jestli tam třeba není nějaký mezizávitový zkrat).
Těch 80 uF je na tenhle malý motorek nesmyslně moc. Maximálně použij těch 10 uF.
Odpojit po rozběhu můžeš ale nemusíš. Pokud nebudeš odpojovat, tak raději trochu menší kapacitu (spíš těch 5uF).
Motor je na 220V, takže při 230V tam teče o trochu víc (o necelých 10%), tak to možná hřeje trochu víc i kvůli tomu.
Otázkou je, co znamená to tvoje "zahřívá se", jestli je to něco dramatického, nebo prostě běžná motorová teplota.
Mohl bys tím multimetrem proměřit aspoň stejnosměrný odpor všech 3 fází, jestli je všude stejný (tedy jestli tam třeba není nějaký mezizávitový zkrat).
Těch 80 uF je na tenhle malý motorek nesmyslně moc. Maximálně použij těch 10 uF.
Tak takový rozdíl je signál, že něco je špatně. Motor máš zapojen do trojúhelníku a to je správně, kondenzátor by měl mít rozhodně kapacitu někde mezi 5- 7 mikro. Zkus rozpojit jednotlivé cívky tj. sundat ty mosazné propojky a měřit každou cívku samostatně. Rozhodně odpor jednotlivých cívek by neměl být větší než cca 5procent. Pak je dobré změřit i izolační odpor mezi jednotlivými cívkami a kostrou. Snad ti to pomůže.drekk píše:kdyz merim zx ukazuje mi to 98 omu xy tak mi to ukazuje 98 omu a zy 198 omu jestli myslis tohle mereni
Krása pomíjí, blbost je věčná
ja to ted zkusel premerit a vsude mi to hazi stejne 61 predtim jsem mel motor zahraty a takhle to kravilo. Ted jsem jej zase zahral a kravi to stejne, ale jen pri zahrati motoru kdyz to vychladne tak to ukazuje vsude stejne Jsem to meril s pripojenyma kabelama kabeli jsem odpojil a ted mi to neukazuje vubec nic
jak tam jdou civky?? to merim mezi jakyma kontakty??

Naposledy upravil(a) drekk dne 15. 7. 2015, 8:27, celkem upraveno 1 x.
kdyz dam merak na kostru a proklikam jedotlive kontakty tak mi to neukazuje nic. Vyhazel jsem vsechny ty maticky a plisky meril jsem horni Z se spodnim Y namerilo mi to 92, horni X a spodni Z take 92, horni Y a spodni X 92.
Když mají všechny cívky stejný odpor tak to je první dobrá zpráva. Najdi elektrikáře, který ti změří izolační odpor jak na kostru tak mezi cívkami. Je to práce na 10 minut, ale musí mít přístroj na toto měření určený. Opravdu obyčejný ohmetr nic neukáže (kdyby ukázal tak to je v háji). Používá příliš nízké napětí. Než najdeš elektrikáře tak si kup kondenzátor 5-7 mikro - to co jsi použil je opravdu blbost. Jen tak na okraj ten motorek má již nějaký věk a tak doufám, že rukou jde lehce otáčet a nemá přidřená ložiska . Při jeho výkonu by jistě musel hřát jenom tím, že překonává tření přidřených ložisek. Poslední je otázka čemu říkáš, že hřeje - to že se oteplí nic neznamená jestli ale se hřeje, že se nedá na něm udržet ruka tak to je špatně.
Krása pomíjí, blbost je věčná