jak ustavit nástroj?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Kompenzace délky (G43) je něco jiného než nastavení délky nástroje. Kompenzace G43 se používá jen pro doladění Z pro daný nástroj při obrábění a nemusí se v programu vůbec použít. Délku nástroje používá řídicí systém pro automatické přepočtení fyzických souřadnic na souřadnice špičky nástroje vůči nulovému bodu obrobku. Samozřejmě se to dá u systému různě vypnout, ponastavovat nebo úplně rozhasit, ale v základu to bývá takto. (Fanuc ale neznám, třeba je to tam nějak úplně jinak...
)

Aleš Procháska
Mám dotaz na zkušené hobíky (zatím jsem teoretik ve fázi stavby a nákupu materiálů/výbavy). Týká se mě tedy kategorie hobby s kleštinou ER a ruční výměnou fréz mezi hrubováním a finálním frézováním ( pro MDF nebo dřevo). Když pokaždé nasadím frézu jinak (resp. dotažením frézy do kleštiny vždy výšku "pokazím"), tak jak mám nejlépe korgiovat po výměně nástroje ? Respektive, co v praxi používáte (zdůrazňuji hobby použití a měkké materiály)
Z fóra jsem pochopil, že možnosti jsou:
1. buď bud mít někde napevno elektronickou sondu (pípne při doteku) nebo třeba hodinky (úchylkoměř) a pokaždé si doměřím korekci Ztkové osy
2. nebo pro měkké materiály udělám korekci najetím do materiálu/rep. těsně nad materiál (za předpokladu, že mi i po hrubování zústane kus materiálu, kde jsem před zahájením hrubování nastavil pracovní nulu ). Tato metoda není asi nejpřesnější, ale (bez praktických zkušeností) případá mi, že to bude asi metoda nejčastější ?
3. nebo někde píšou o "papírkové" metodě bez bližšího popisu. Co to je nevím.
4. Spolehnu se na "značku" na fréze a nasazuji na doraz ( tato varianta mě napadá při pohledu na sady fréz, které na sobě mají umělohmotný doraz ) - například http://www.ebay.com/itm/10-Pcs-PCB-Prin ... SwPcVVunWg" onclick="window.open(this.href);return false;
Díval jsem se na sondy a na ebay jsou sondy s přůměrem stopky 20mm (http://www.ebay.com/itm/Precision-Elect ... SwymxVNGJL" onclick="window.open(this.href);return false;).
Nemáte tip za podobné peníze na levnějsí ? Nebo řeším kraviny a v praxi všichni jedou metodou 2 ?
Z fóra jsem pochopil, že možnosti jsou:
1. buď bud mít někde napevno elektronickou sondu (pípne při doteku) nebo třeba hodinky (úchylkoměř) a pokaždé si doměřím korekci Ztkové osy
2. nebo pro měkké materiály udělám korekci najetím do materiálu/rep. těsně nad materiál (za předpokladu, že mi i po hrubování zústane kus materiálu, kde jsem před zahájením hrubování nastavil pracovní nulu ). Tato metoda není asi nejpřesnější, ale (bez praktických zkušeností) případá mi, že to bude asi metoda nejčastější ?
3. nebo někde píšou o "papírkové" metodě bez bližšího popisu. Co to je nevím.
4. Spolehnu se na "značku" na fréze a nasazuji na doraz ( tato varianta mě napadá při pohledu na sady fréz, které na sobě mají umělohmotný doraz ) - například http://www.ebay.com/itm/10-Pcs-PCB-Prin ... SwPcVVunWg" onclick="window.open(this.href);return false;
Díval jsem se na sondy a na ebay jsou sondy s přůměrem stopky 20mm (http://www.ebay.com/itm/Precision-Elect ... SwymxVNGJL" onclick="window.open(this.href);return false;).
Nemáte tip za podobné peníze na levnějsí ? Nebo řeším kraviny a v praxi všichni jedou metodou 2 ?
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
papirkova metoda se pouziva k mereni jak nastroje tak vejsky vrchu materialu
najizdis temer na dotek a zkousis papirkem nebo necim jinym zda se jeste vejde
kdyz uz ne nastavis vysku nad materialem podle tlousky toho spiona kterej tam strkas
vyhoda je ze si u tvrdsiho materialu nedrbnes a neoddelas brity a neposkrabes vrch materialu v miste mereni
najizdis temer na dotek a zkousis papirkem nebo necim jinym zda se jeste vejde
kdyz uz ne nastavis vysku nad materialem podle tlousky toho spiona kterej tam strkas
vyhoda je ze si u tvrdsiho materialu nedrbnes a neoddelas brity a neposkrabes vrch materialu v miste mereni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- nemusí být napevnowalter2 píše:Z fóra jsem pochopil, že možnosti jsou:
1. buď bud mít někde napevno elektronickou sondu (pípne při doteku)
- místo pípání dá větět řídícímu systému
(já mám opakovatelnost sondy teoreticky lepší než 2um)
(respektive při opakovaném najíždění se mi hodnoty liší max o 0,1um

https://youtu.be/w6Xza7Rk9Aw" onclick="window.open(this.href);return false;
(aniž by to bylo nutné zpřesňuji čtení průměrováním tří "doteků",
Na videu najíždím dvakrát aby to bylo lepčejš vidět)
Poprve najedu jako referenci a potom při každé výmněně nástroje.
Systém pak nastaví offset nástroje podle toho co změří.
Ustavit ručne se srovnatelnou přesností je minimálně na 2 minuty (ale pravděpodobně o dost více),
tady je to otázka pár sekund a hlavně eliminovaná lidksá chyba

Poté co ručně zmáčknu "ikonku / tlačítko" pro inicializaci (načtení délky prvního nástroje s nastavenou "nulou" na obrobku) nebo referování (zjištění délky nově vloženého nástroje) tak se systém postará o zbytek (tedy sám si najede na sondu, sám zastaví při signálu ze sondy, protože ručně nemám šanci zastavit s tisícinovou přesností pokud nejsem robot, nebo superman, a sám si najede na sondu třikrát a spočítá průměr načtených hodnot a sám nastaví korekci délky nástroje podle toho co změřil/vypočítal).walter2 píše:Ta sonda na videu je nějak spojená s řídícím SW a pojezd v ose Z se zastaví sám (a odečte si sám polohu/korekci) po najetí na sondu nebo to je žízeno ručně ?
Nesmím samozřejmě sondu zapomenout položit na správné místo

Když píšu sám tak to znamená že dělá pouze to co jsem ho naučil - sám o sobě to asi neumí žádný systém. Vždy je potřeba aby ho to někdo naučil, nebo minimálně nastavil pokud má nějakou funkcionalitu přednastavenou.