testone píše:magi píše:jova píše:Napěťově to je sice v pořádku, ale podle normy se mi to moc košer nezdá
Ještě když to chceš vyvést na zásuvku 230V.
Osobně bych to zapojil na sekundár 0-100V. Podle specifikace na to odměřování fungovat bude a bude to rozhodně bezpečnější.
Právě mi to taky moc pod nos nejde

ruku do ohně za to nedám že to něčemu neodporuje
ale srovnej to se situací, kdy máš 3f čtyřkolíkovou zásuvku - tam je kromě země taky všude napětí proti zemi a naopak tam není nulák a nikomu to divný nepřijde
to jen jsme zvyklí z 1f rozvodů že vpravo proti zemi nic není
poslední dobou se to tu i několikrát zmínilo, že fáze v levý díře je jen zvyk a v normě to není
ve starém rozvodu 3x120/220 se taky běžně 1f 220V spotřebiče připojovaly mezi dvě fáze
na rozdvojce je taky na jedný straně fáze vlevo a na druhý vpravo
podstatné je ochranné zemění
ale možná kážu bludy
Ale jo, jak povídáš. Podstatné je výsledné napětí na svorkách a to je 225V.
Před cca 25 lety jsem naši svářečku kterou si otec nechal vyrobit ještě za komunistů melouchem na JEDU (holé trafo s několika odbočkama) dával do skříně a vyráběl přepínač svařovacího proudu. Krom jiného jsem tam tenkrát dal i větrák Mezaxial. Trafo bylo napájené 400V a mělo meziodbočku pro napájení 220V. Větrák jsem zapojil mezi jednu fázi a meziodbočku a funguje to tak dodnes. I když se onou svářečkou už asi 20 let nesvařuje protože mezitím jsem si pořídil tryodynu a následně pak invertor.
Ale tenkrát ve 14ti letech mě nějaké normy absolutně nezajímaly, pro mě bylo podstatné že tam mám k dispozici těch 220V.
Dokonce už tenkrát jsem to napájení větráku přehnal přes tuším 4A pojistky.
Dneska vím že po funkční stránce je to bez problémů, ale po stránce norem a bezpečnosti už na to člověk nahlíží trošku jinak než tenkrát.
Nemluvě o tom že digitální odměřování není mezaxial za 200 korun.
Ještě se juknu v práci jestli se tam někde neválí oddělovací tráfko 400 / 230 V.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.