Magiho výzkumný ústav

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
testone
Sponzor fora

6. 9. 2015, 6:32

magi píše:Změřeno, je tam 225V tzn. by to bez problému šlo udělat. Přehnal bych to pochopitelně přes 2A jistič nebo pojistku.
v tomhle případě bys musel použít dvoupolový jistič nebo pojistku v každém drátě, jinak to jištění nemá smysl
magi píše:
Nicméně jak správně pravil můj soused, udělám za mašinou obyčejnou zásuvku 230V proto aby odměřování mohlo být zapnuté i když mašina nejede.
to tě za chvíli začne sr...., protože to budeš muset zapínat a vypínat dvěma vypínači
...... díky
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2015, 7:21

Ano samozřejmě že dvoupólový jistič, nebo dvě pojistky.
Dokonce se mi tady jeden takový válí 2A (C)
Ještě to zvážím, že mě to asi začně brzo srát, v tom máš asi pravdu :-)
Přílohy
P1150306.JPG
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
jova
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2015, 8:56

Napěťově to je sice v pořádku, ale podle normy se mi to moc košer nezdá :(
Ještě když to chceš vyvést na zásuvku 230V.
Osobně bych to zapojil na sekundár 0-100V. Podle specifikace na to odměřování fungovat bude a bude to rozhodně bezpečnější.
qwer

6. 9. 2015, 9:17

Ja som to vyviedol od poistiek, hore do krabičky s istením, a hneď vedla do zásuvky na 220
013 (2).JPG
012 (2).JPG
005.JPG
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2015, 9:40

jova píše:Napěťově to je sice v pořádku, ale podle normy se mi to moc košer nezdá :(
Osobně bych to zapojil na sekundár 0-100V. Podle specifikace na to odměřování fungovat bude a bude to rozhodně bezpečnější.
Právě mi to taky moc pod nos nejde :(
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
testone
Sponzor fora

6. 9. 2015, 10:10

magi píše:
jova píše:Napěťově to je sice v pořádku, ale podle normy se mi to moc košer nezdá :(
ruku do ohně za to nedám že to něčemu neodporuje
ale srovnej to se situací, kdy máš 3f čtyřkolíkovou zásuvku - tam je kromě země taky všude napětí proti zemi a naopak tam není nulák a nikomu to divný nepřijde
to jen jsme zvyklí z 1f rozvodů že vpravo proti zemi nic není
poslední dobou se to tu i několikrát zmínilo, že fáze v levý díře je jen zvyk a v normě to není
ve starém rozvodu 3x120/220 se taky běžně 1f 220V spotřebiče připojovaly mezi dvě fáze
na rozdvojce je taky na jedný straně fáze vlevo a na druhý vpravo
podstatné je ochranné zemění
ale možná kážu bludy
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 9. 2015, 11:15

testone píše:
magi píše:
ruku do ohně za to nedám že to něčemu neodporuje
ale srovnej to se situací, kdy máš 3f čtyřkolíkovou zásuvku - tam je kromě země taky všude napětí proti zemi a naopak tam není nulák a nikomu to divný nepřijde
to jen jsme zvyklí z 1f rozvodů že vpravo proti zemi nic není
poslední dobou se to tu i několikrát zmínilo, že fáze v levý díře je jen zvyk a v normě to není
ve starém rozvodu 3x120/220 se taky běžně 1f 220V spotřebiče připojovaly mezi dvě fáze
na rozdvojce je taky na jedný straně fáze vlevo a na druhý vpravo
podstatné je ochranné zemění
ale možná kážu bludy
Ale jo, jak povídáš. Podstatné je výsledné napětí na svorkách a to je 225V.
Před cca 25 lety jsem naši svářečku kterou si otec nechal vyrobit ještě za komunistů melouchem na JEDU (holé trafo s několika odbočkama) dával do skříně a vyráběl přepínač svařovacího proudu. Krom jiného jsem tam tenkrát dal i větrák Mezaxial. Trafo bylo napájené 400V a mělo meziodbočku pro napájení 220V. Větrák jsem zapojil mezi jednu fázi a meziodbočku a funguje to tak dodnes. I když se onou svářečkou už asi 20 let nesvařuje protože mezitím jsem si pořídil tryodynu a následně pak invertor.
Ale tenkrát ve 14ti letech mě nějaké normy absolutně nezajímaly, pro mě bylo podstatné že tam mám k dispozici těch 220V.
Dokonce už tenkrát jsem to napájení větráku přehnal přes tuším 4A pojistky.
Dneska vím že po funkční stránce je to bez problémů, ale po stránce norem a bezpečnosti už na to člověk nahlíží trošku jinak než tenkrát.
Nemluvě o tom že digitální odměřování není mezaxial za 200 korun.

Ještě se juknu v práci jestli se tam někde neválí oddělovací tráfko 400 / 230 V.
Mex

6. 9. 2015, 11:33

A je nějaký velký problém tam dotáhnout od rozvaděče další modrý drát, a tím tam mít klasický rozvod 3xfaze, N a PE ?
Kus drátu je snad za pár kaček, a tahle frézka jistě není žádná přenosná hračka, takže drát navíc není žádná velká komplikace.
jova
Kontaktovat uživatele:

7. 9. 2015, 7:00

Pokud se jedná o el. zařízení pevně zabudované ve stroji, viz ventilátor, tak to samozřejmě není problém. Ale abych někam vytahoval do klasické zásuvky 230V to dvofázové napětí už bych byl opatrný. Jasně můžeš argumentovat tím že do toho budeš zapojovat jen to odměřování, ale nikdy nevíš co kdo do toho zapojí. Pokud zásuvku, tak by tam musela být nějaká zásuvka do které se nic jiného nezapojí. Například: http://www.elima.cz/obchod/5515-3600-p-21514.html
Další variantou toho oddělovacího trafa by mohlo být trafo 220V / 24V nebo 48V o výkonu nad 25VA. Zapojil bys ho obráceně na těch 24 nebo 48V a z primáru by jsi bral těch cca 220V. Klidně pak i přes tu klasickou zásuvku. Zásuvku by bylo samozřejmě nutné opatřit jištěním a označit eventuálně max. odebíraným výkonem.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 9. 2015, 11:20

Teď zase řeším přepojení chladícího agregátu 6kW v místním pivovaře ze sítě na elektrocentrálu (EON plánuje dvě celodenní odstávky).
Abychom tam ráno nemuseli blbnout se šroubovákama tak navrhuju dát do rozvaděče 5k 32A přívodku a rozvaděč vybavit přepínačem síť / 0 / záskok.
Přepínal by se jen a pouze ten okruh co napájí chlazení a MaR.
Přepínač musí být 4-pólový, to už jsme řešili i u té centrály :-) http://www.schrack.cz/eshop/prepinac-32 ... 82007.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
f_in882007--.jpg
f_in882007--.jpg (18.39 KiB) Zobrazeno 4426 x
Mad_BOXs

7. 9. 2015, 7:33

Proč tady řešíte nějaké odbočky z trafa pro napájení?

Je tam přívod TN-S? Ne není, je to TN-C, tak proč nenapojit na L1 vodič za hlavním vypínačem, další pojistku pro zásuvku a PEN normálně do zásuvky?. Pro jistotu propojit PE s kostrou, která je stejně spojená s PEN vodičem.

Jiná situace by byla, kdyby byl rozvod TN-S s proudovým chráničem, tam by tato kombinace zapojení nebyla možná.

Pokud budu mít stroj po správnosti s přípojkou TN-S, tj. 3xf + N + PE a přivezu ho k zákazníkovi, který má rozvod TN-C, tak mu řeknu, že tento stroj nesmí používat? Ne, spojím na svorkovnici N+PE a připojím do sítě NT-C.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Kilovolt
Sponzor fora

7. 9. 2015, 7:49

Nebo tohleto http://www.sved.cz/eshop/transformatory ... -230v.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
jova
Kontaktovat uživatele:

7. 9. 2015, 8:12

Mad_BOXs píše:Proč tady řešíte nějaké odbočky z trafa pro napájení?

Je tam přívod TN-S? Ne není, je to TN-C, ...
A jak jsi na to přišel? Magi přece píše, že ke stroji nemá zavedený N vodič. Takže klidně může mít soustavu TN-S jen použil 4 vodičový kabel a ten nulák tam netáhl. Ta mašina tak jak je zapojená od výrobce ho nepotřebuje.
Mad_BOXs

7. 9. 2015, 8:24

Pokud nám prozradí jakou tam vlastně má soustavu, pak třeba bude platit to co jsem již napsal

"Jiná situace by byla, kdyby byl rozvod TN-S s proudovým chráničem, tam by tato kombinace zapojení nebyla možná."

Odpověď snad dostačující
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Mex

7. 9. 2015, 8:52

jova píše:A jak jsi na to přišel? Magi přece píše, že ke stroji nemá zavedený N vodič. Takže klidně může mít soustavu TN-S jen použil 4 vodičový kabel a ten nulák tam netáhl. Ta mašina tak jak je zapojená od výrobce ho nepotřebuje.
Právě proto jsem mu už včera psal, ať neblbne s trafy, ale natáhne kus drátu (N). To bude fungovat zaručeně, ať má rozvod jakýkoli.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“