Pokud to má dobře fungovat i při rozjezdu a tedy plynule musí tam být halovky ( každý motor do kola nebo lepšího autíčka je má), bez toho se běžnou metodou kterou fungují modelářeké regulátory nedá dostáhnout rozjezdu se zátěží z nuly ani regulace nízkých otáček. Proto taky 99% regulátorů pro modely shoří při zapnutí. Modelářský regl točí cca prvních 100 el. otáček v podstatě naprázdno jako krokáč a čeká až na 3tí nesepnuté fázi motor vygeneruje dostatečné napětí které detekuje A/D převodník a usoudí že je správný čas pro další komutaci.Mex píše:Tohle mě zaujalo.lubos píše:za pár stovek reg pro modely koupíš ho podle me tak za 300. Pokud to budeš zatěžovat momentem od začátku tak se ti asi nerozeběhne ( pokud regulátor nemá FOC a to nemá žádný běžně dostupný regulátor).
Proč by se neměl rozběhnout? Já jsem nikdy neměl problém s rozběhem BLDC motorů (profi i domodělných) s modelářským regulátorem. A to rozhodně nestartují jen bez zátěže. Nikdy mě nenapdlo nad tím vůbec přemýšlet, že by s tím měl být nějaký problém.
Ony sice ty obvody pro detekci pozice rotoru u bezsenzorových motorů při nízkých otáčkách při startu asi nefungují ideálně, ale problém jsem nikdy nezaznamenal.
Naopak jsem teď nedávno četl nějaký článek o tom, jak hoši umí udělat tu zpětnou vazbu tak, že se bezsenzorový BLDC motor dal používat skoro jako servo. Pokud si správně pamatuji, tak tam s tím točili děsně pomalu, nějaké 1 RPM nebo tak.
To co jsi viděl je FOC řízení ( mám tu desku od TI ale nějak se nemůžu prokousat uživatelským rozhraním a nahrát firware). To je možná video co jsi viděl , tam to funguje jinak. Pro každou fázi je snímání proudu a tak takový motor může mít moment i kvalitní řízení i v nízkých otáčkách. Bohužel to co mají modeláři je zkrátka technologice 20 let stará a zvládnul by to napgat každý středoškolák aby to "nějak" fungovalo.
Ale zkus si vzít třeba skejt a dát na něj s přes řemínek motor který bude 1:1 na kolečko. A zkus jak se ti to bude chovat při rozjezdech samo a když na tom stojíš, zkus se rozjet a jet nízkou rychlostí a uvidíš sám. Ono vrtule skoro žádný odpor neklade. U plno lehkých záležitostí to fungovat může ( silný motor) ale pokud jde o potřebu momentu při rozjedu tak to je horší.