Bernardo KF20 super vs Optimil BF16 vario
Nevidím síce úplnú nadväznosť dielov (ktoré plochy sú funkčné resp. či je tam nejaká tolerancia), ale príde mi že tie posledné dva diely by sa oplatilo rezať na vode z duralu, frézovaním to asi produktívnejšie nespravíš.
dakujem za nazor a typ, na vodu som ani nepomyslel, tie posledne dva su trochu ina zalezitost iked suvisia s "produktom" a tie nemusim vyrabat sam za kazdu cenu, bolo by to uz len plus keby to masinka zvladla, nevies nahodou odhadnut cca cenu vyroby za taky kus pod vodou?sco_27 píše:Nevidím síce úplnú nadväznosť dielov (ktoré plochy sú funkčné resp. či je tam nejaká tolerancia), ale príde mi že tie posledné dva diely by sa oplatilo rezať na vode z duralu, frézovaním to asi produktívnejšie nespravíš.
To elbarto :
V loterii jsem nevyhrál
. Jen jsem prolézal sklad vyřazených nástrojů do lisu a náhodou jsem objevil zapomenutou frézku Schaublin. Všem se pletla a tak jsem rozvířil diskuzi o prodeji a za 17 i s DPH byla moje. Dokonce se časem našel i náhradní řemen do variátoru rychlosti vřetena který se tam nestihl dát. Všechno je o štěstí, ale né zas tak velkém. Ovšem vybavit jí je už finančně náročnější. Svěráky frézy a další věci lezou do peněz. Až bude na svém místě tak mě čeká na ní pár oprav a seřízení vůlí, přeci jen má už něco za sebou.
V loterii jsem nevyhrál

jsem trochu skeptický k výrobě na těchto levných strojích - nedělej si iluze, že to na nich vyrobíš "levněji"
Ano, můžeš nepočítat svůj čas do toho vložený, to si ale může dovolit hobík. Pro jakoukoliv následně prodávanou věc musíš svůj čas také ocenit penězi. Jinak je to cesta, která vede do pekel.
Ano, můžeš nepočítat svůj čas do toho vložený, to si ale může dovolit hobík. Pro jakoukoliv následně prodávanou věc musíš svůj čas také ocenit penězi. Jinak je to cesta, která vede do pekel.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Pošli model alebo aspoň hrúbku materiálu a dĺžku rezu.cjan píše:dakujem za nazor a typ, na vodu som ani nepomyslel, tie posledne dva su trochu ina zalezitost iked suvisia s "produktom" a tie nemusim vyrabat sam za kazdu cenu, bolo by to uz len plus keby to masinka zvladla, nevies nahodou odhadnut cca cenu vyroby za taky kus pod vodou?sco_27 píše:Nevidím síce úplnú nadväznosť dielov (ktoré plochy sú funkčné resp. či je tam nejaká tolerancia), ale príde mi že tie posledné dva diely by sa oplatilo rezať na vode z duralu, frézovaním to asi produktívnejšie nespravíš.
Neřekl bych že FA2 je na tuhle práci předimenzovaná. Jak píše chb čas jsou peníze, a je rozdíl jestli něco budeš pižlat na vrtačko-frézce po malých třískách desítky minut, anebo jestli tam zajedeš naplno frézou a během okamžiku máš třeba ten zářez v kotouči vyfrézovaný. Samozřejmě mít třeba FA3 na takhle malé součástky by byla blbost, proto existují stroje jako FA2, nebo nakonec i ta F1V.
Další věc je dostupnost příslušenství. Třeba na FA2 bez problémů posadíš 250mm otočný stůl a ani o něm frézka nebude vědět. Takový stůl seženeš za pár tisíc CZK. Jenomže na jakoukoliv stolní frézku ho neposadíš, protože má 20 - 30kg a to je na tyhle stroje za rohem (ještě možná tak na Wabeco, které má nosnost stolu 40kg). Nemluvě ještě o celkové velikosti stolu frézky. Pak ti nezbude nic jiného než koupit nějaký od Vertexu, protože normální otočné stoly co se dřív vyráběly, jsou tak od těch 250mm a větší. Problém je, že Vertex budeš muset kupovat jako nový, a to už je cena 7 000,- CZK a více. Přičemž otočný stůl potřebovat budeš - já bych třeba ten kotouč se zářezy vyráběl asi na otočném stole ve vodorovné poloze kvůli tuhosti upnutí atd. (na otočném stole jsi vlastně schopen ten kotouč vyrobit z polotovaru kompletně celý, včetně zářezů s oblým koncem).
Další věc je, že jestli chceš ty díly dělat sériově tak budeš potřebovat vyrobit plno přípravků. S přípravky dokážeš vyrobit i třeba ty díly jako jsou na posledním obrázku. Bez přípravků to bude neskutečná piplačka a bude to trvat vše dlouho (z hlediska seřizování - správné upnutí obrobku atd.). Problém je, že přípravky by to chtělo spíš asi ocelové. A to bude na vrtačko-frézce úkol na spoustu dlouhých zimních večerů.
Tyhle stroje jako BF16 apod. jsou prostě dělané pro hobby použití, kde je čas něco frézovat týden protože se to bude muset dělat pomalým posuvem a po tenkých třískách. Na sériovou výrobu kde čas jsou peníze a musí to jen lítat, už musíš mít odpovídající stroj. I to Wabeco bych řekl, že je spíš vhodné do nějaké malé vývojové dílny na kusovou výrobu kam se buďto nevejde klasická frézka (hlavně z důvodů nosnosti podlah někde na patře budovy atd.), nebo na to i nejsou peníze (pokud se má kupovat nový stroj tak Wabeco se dá pořídit za 2 000,- EUR, kdežto třeba stroj srovnatelný s malou nástrojařskou frézkou FN20 už stojí od asi 18 000,- EUR výše).
Další věc je dostupnost příslušenství. Třeba na FA2 bez problémů posadíš 250mm otočný stůl a ani o něm frézka nebude vědět. Takový stůl seženeš za pár tisíc CZK. Jenomže na jakoukoliv stolní frézku ho neposadíš, protože má 20 - 30kg a to je na tyhle stroje za rohem (ještě možná tak na Wabeco, které má nosnost stolu 40kg). Nemluvě ještě o celkové velikosti stolu frézky. Pak ti nezbude nic jiného než koupit nějaký od Vertexu, protože normální otočné stoly co se dřív vyráběly, jsou tak od těch 250mm a větší. Problém je, že Vertex budeš muset kupovat jako nový, a to už je cena 7 000,- CZK a více. Přičemž otočný stůl potřebovat budeš - já bych třeba ten kotouč se zářezy vyráběl asi na otočném stole ve vodorovné poloze kvůli tuhosti upnutí atd. (na otočném stole jsi vlastně schopen ten kotouč vyrobit z polotovaru kompletně celý, včetně zářezů s oblým koncem).
Další věc je, že jestli chceš ty díly dělat sériově tak budeš potřebovat vyrobit plno přípravků. S přípravky dokážeš vyrobit i třeba ty díly jako jsou na posledním obrázku. Bez přípravků to bude neskutečná piplačka a bude to trvat vše dlouho (z hlediska seřizování - správné upnutí obrobku atd.). Problém je, že přípravky by to chtělo spíš asi ocelové. A to bude na vrtačko-frézce úkol na spoustu dlouhých zimních večerů.
Tyhle stroje jako BF16 apod. jsou prostě dělané pro hobby použití, kde je čas něco frézovat týden protože se to bude muset dělat pomalým posuvem a po tenkých třískách. Na sériovou výrobu kde čas jsou peníze a musí to jen lítat, už musíš mít odpovídající stroj. I to Wabeco bych řekl, že je spíš vhodné do nějaké malé vývojové dílny na kusovou výrobu kam se buďto nevejde klasická frézka (hlavně z důvodů nosnosti podlah někde na patře budovy atd.), nebo na to i nejsou peníze (pokud se má kupovat nový stroj tak Wabeco se dá pořídit za 2 000,- EUR, kdežto třeba stroj srovnatelný s malou nástrojařskou frézkou FN20 už stojí od asi 18 000,- EUR výše).
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
- po celkovom realnom zvazeni sa s Vami neda nic ine len suhlasit, je to uz jednoducho seriovka a "sponkovat" sa s tym vazne uz nemienim, uvidim co sa bude dat s tym vsetkym zrobit ked nic presuniem vyrobu na niekoho s vybavenim iked za cenu zvysenych nakladov, hlavny problem je opat v kvantite na produkt: kruh 4x kebyze len jeden tak som ok.aleshonsa píše:Neřekl bych že FA2 je na tuhle práci předimenzovaná. Jak píše chb čas jsou peníze, a je rozdíl jestli něco budeš pižlat na vrtačko-frézce po malých třískách desítky minut, anebo jestli tam zajedeš naplno frézou a během okamžiku máš třeba ten zářez v kotouči vyfrézovaný. Samozřejmě mít třeba FA3 na takhle malé součástky by byla blbost, proto existují stroje jako FA2, nebo nakonec i ta F1V.
- skoda toho wabeca bola to aspon ako taka posledna nadej.
- bez pripravkov a kalibrov pri tomto naozaj ani ranu s tym planujem od sameho zaciatku.
- ano ten "kruh" sa da zo 100% urobit na otocnom stole a je to aj tak planovane preto som sa zacal sustredit hlavne na frezu lebo sa to pomocou nej da (kazdy planovany diel) dokonca bez nutnosti cnc prerabok len trochu skoda, ze som nuteny zmenit navrh tych "vyrezov" na ostre hrany koli ulahceniu vyroby kusov z polyamidu tym padom sa uz meni to uchytenie kolmo na stol, v tomto pripade je to vzdy nieco za nieco.
- dakujem Vam vsetkym, velmi ste mi pomohli Vasimi skusenostami a nazormi.
klidně si pořiď frézku na výrobu prototypu a na pokusy, co a jak zkonstruovat - pokud ti ta činnost chvilku vydrží, stejně to budeš muset překlopit na CNC. A co se pak týká seriové výroby, tu si zadávej u někoho, kdo je na to zařízen.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů